自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

亞仔(5歲)成日訓晏覺時玩啫啫, 其餘時間唔會, 點算? 係咪太早熟? 點解會咁架...好擔心...

侯爵府

大廚勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

佢可能係好奇,我個仔都試過

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 老馮 於 10-10-4 22:45 發表
亞仔(5歲)成日訓晏覺時玩啫啫, 其餘時間唔會, 點算? 係咪太早熟? 點解會咁架...好擔心...

成日都玩架啦,得閒就玩.....佢地無乜記托呀...佢一隻手玩電腦,另外一隻手無野做,咪玩囉....訓教又係,訓係張床無野做,咪玩囉.....我有時見到,佢以為我唔知,我一手揭開佢張被...佢就好唔好意思咁笑下....我要等佢知....叫左唔好玩架啦,仲要玩,咪當我唔知得格....

別墅

我仔仔都試過, 一邊睇電視, 一邊玩, 我就同佢講, Dirty呀, 手手dirty, 會整到啫啫發炎, 要入醫院架喇, 嚇吓佢囉~

珊瑚宮

環保接龍勳章

老公成日教佢兒甥"唔好玩果到"...講講下就無玩啦.. 有其他野玩, 邊會仲有時間玩果到.

男爵府

醒目開學勳章

好奇心啫~

就咁解釋下有細菌, 整到會發炎會紅, 唔舒服就ok啦~

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我個仔間唔中都會..不過就係貪得意點下咁...我同爸爸都會好大力一下打落佢手..要佢知道一定唔可以...而家無咩啦..仲要同佢講..再見到就剪左隻手指..佢好驚架...就係要佢知驚..
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 老馮 於 10-10-4 22:45 發表

呢個係正常~小朋友對身體好奇~會探索~而且咁做可能覺得舒服

所以大人應恃輕鬆態度教導孩子~灌輸正確知識、禮儀及尊重別人

如:

你點解咁做?
你隻手不乾淨會令陰莖發炎,會痛!
雖然你覺得舒服,但在別人面前這樣做是沒禮貌的,是不尊重別人!

千祈唔好恐嚇他們﹕切手指/打你....
如真的做得比較頻密~試下給他們做其他事~分散他們注意力吧

禁止訪問

醒目開學勳章

子爵府

1歲B玩啫啫...噤應該點STOP

禁止訪問

醒目開學勳章

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我個仔2歲4個月~佢由2歲開始先黎食手指同玩jj~
話極教極都係咁,佢好似聽唔明定唔知扮傻咁成日笑笑口咁,
佢係無聊or眼訓先咁做,但連出街都成日玩我就真係忍唔到,
真係唔知幾時先可以介到哩樣野~

侯爵府

原帖由 loveycat_0724 於 10-10-5 07:19 發表
我個仔2歲4個月~佢由2歲開始先黎食手指同玩jj~
話極教極都係咁,佢好似聽唔明定唔知扮傻咁成日笑笑口咁,
佢係無聊or眼訓先咁做,但連出街都成日玩我就真係忍唔到,
真係唔知幾時先可以介到哩樣野~ ...
同佢講去醫生到一係剪手指,一係剪JJ。
你可以去打針果時同姑娘講下,如果由姑娘或醫生同佢講多數都會聽,我個仔就係喇!4歲都重用吸管杯飲奶,姑娘同佢講大個仔要用杯飲,第二日即刻可以用杯飲。

伯爵府

我仔9個月開始已經係咁架喇, 一換片一沖涼, 冇嘢包住時, 佢就會搞佢, 初時只係搞我都算, 當佢好奇, 佢而家有時係扯佢添呀. 次次一大力扯, 我就打佢手囉. 都唔知仲可以有咩方法.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我仔沖涼時直頭幫jj做facial..............
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

侯爵府

原帖由 newcook 於 10-10-5 14:32 發表
我仔沖涼時直頭幫jj做facial..............
哈哈哈。。。咁未好乾淨

首頁

尾頁

跳至