跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

我預產期係2/5,如果放前2後8,整個產假就蝕咗6日公眾假期,好唔抵呀

「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」(箴廿二6)

大宅

我仲蝕呀~因為我會過完年就炒老闆尤魚...去澳洲生BB呀...
原帖由 lkfamily 於 10-10-5 10:46 發表
我預產期係2/5,如果放前2後8,整個產假就蝕咗6日公眾假期,好唔抵呀

男爵府

好媽媽勳章

我直頭無產假放, 自己工, 放假無人工

洋房

我預產期係5月5日,咁我係咪都蝕几日?
我諗住生完自己揍B,仲諗緊幾時遞信辭職好。。。
我公司好cheap,要3個月通知,產假可唔可以用作代通知期呢?

禁止訪問

回覆 4# lkfamily 的文章

大宅

唉~我咪又係...
教育界的有easter放
我蝕左個easter holiday
個個同事同我一齊放產假...

男爵府

我都係5月頭生,4月中至尾有2星期easter holiday,我打算請產假5月至6月,7月返多1星期就summer holiday啦(今年人口普查會早少少放暑假),差不多由4月中放到8月尾,好好喎!

大宅

有時都算唔到咁多...
我五月中生
打算放5月頭放,放到summer又放多2個月
都可以湊BB 4個月
不過一想到6月開始至7月都是返工返上午就好蝕囉

原帖由 pathymama 於 5/10/2010 20:45 發表
我都係5月頭生,4月中至尾有2星期easter holiday,我打算請產假5月至6月,7月返多1星期就summer holiday啦(今年人口普查會早少少放暑假),差不多由4月中放到8月尾,好好喎! ...

大宅

我個間好似無理人口普查...
原帖由 pathymama 於 5/10/2010 20:45 發表
我都係5月頭生,4月中至尾有2星期easter holiday,我打算請產假5月至6月,7月返多1星期就summer holiday啦(今年人口普查會早少少放暑假),差不多由4月中放到8月尾,好好喎! ...

複式洋房

我駝我囝囝時仲蝕呀! 蝕咗新年,復活節, 清明+勞動節. 一共8日PH呀!

大宅

EASTER都唔係好蝕, 最蝕係7月預產, 無論係前4後6 OR 前2後8 都係包抄左考試+summer, 不過如果咁幸運可以bingo的話, 我都唔介意...

原帖由 lazysheepsheep 於 10-10-5 14:55 發表
唉~我咪又係...
教育界的有easter放
我蝕左個easter holiday
個個同事同我一齊放產假...

大宅

原帖由 lazysheepsheep 於 10-10-5 21:47 發表
我個間好似無理人口普查...

咦…好似好多教育界mama喎…
我就會駁住easter放,放前四後六,再駁暑假,total成五個月呀~~諗起都開心…我返工時,阿b都四個月lu…
我又唔覺得暑假前返半日蝕佐呀…反正都係學生有得早走,我地冇…學期完前d野又濕碎又煩…都係放假好d~~
(不過暑假中有一兩日補課,我就可能要返~~)

大宅

我都是這樣想
若今次唔bingo的話
都無理由唔繼續試
再就來就去就到高齡...
原帖由 Dediamond 於 7/10/2010 22:50 發表
EASTER都唔係好蝕, 最蝕係7月預產, 無論係前4後6 OR 前2後8 都係包抄左考試+summer, 不過如果咁幸運可以bingo的話, 我都唔介意...

大宅

係呀~
其實我放產假同你差不多...
駁住easter放, 不過我放前2後8
有5個月咁多咩?
但萬一早產就煩d
原帖由 比比熊 於 7/10/2010 23:08 發表

咦…好似好多教育界mama喎…
我就會駁住easter放,放前四後六,再駁暑假,total成五個月呀~~諗起都開心…我返工時,阿b都四個月lu…
我又唔覺得暑假前返半日蝕佐呀…反正都係學生有得早走,我地冇…學期完前d野又濕碎又煩… ...

男爵府

教育界mama,有無忍不住鬧學生呀?我每次勞氣完都好後悔,驚影響小b呢!

大宅

有呀
但學生做錯左唔鬧,咪即係失職...
我又過唔到自己個關
做左咁多年...
我現在都是扮惡教訓學生
好少動真火

大宅

原帖由 pathymama 於 10-10-8 21:34 發表
教育界mama,有無忍不住鬧學生呀?我每次勞氣完都好後悔,驚影響小b呢!

真系要忍下呀,我第一胎时唔信照闹学生,结果阿仔三十七周就出世,啱啱足月咋!同埋真係一舊大炆薑,好難湊!第二胎盡量溫柔啦,不過有時都好難忍!

大宅

唉...點算呀
好難忍
你唔話佢地,佢地繼續百厭...
原帖由 比比熊 於 8/10/2010 22:08 發表

真系要忍下呀,我第一胎时唔信照闹学生,结果阿仔三十七周就出世,啱啱足月咋!同埋真係一舊大炆薑,好難湊!第二胎盡量溫柔啦,不過有時都好難忍!

男爵府

每日都提自己要忍忍忍,有時就會用眼神兇下佢地,希望遲d佢地見到miss大住個肚,會自動乖d啦!

伯爵府

對人地的仔女都可以han返啖氣, 唔會太上心!

對自己的仔女就真係...

我陀細佬時, 成日鬧大女的(trouble 2的最癲時期)... 以為生個懞姜出來, 點知細佬大大只, 超好脾氣, 日日笑笑口, 從來唔扭計, cute爆!

首頁

尾頁

跳至