自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

唉, 小女開學至今, 仍未能抄好每天的家課冊, 總是抄些沒些, 我都不知要做什麼功課, 頭痛

大宅

抄齊有獎勵得唔得??

原帖由 mimosa 於 10-10-5 11:07 發表
唉, 小女開學至今, 仍未能抄好每天的家課冊, 總是抄些沒些, 我都不知要做什麼功課, 頭痛

男爵府

好媽媽勳章

我兩個仔都係呀, 因學校喜歡用簡寫, 起初真係要花好多時間先知係咩, 好在學校網頁可check 功課list, 如果都睇唔明就只好問佢囉(不過通常都話唔知).

話佢知媽咪睇唔明, 叫佢幫下手寫好d, 等阿媽唔駛咁辛苦估估下, 佢都可以快d有得"訓教".
:-D :-D

水晶宮

好媽媽勳章

我仔舊年小一都係咁....頭幾個月真係

後來我用獎勵法
每日寫齊所有功課都有一個印,一星期儲滿5個印可以有獎.我會獎D其實平時都會做,不過又唔係成日抽到時間做果D.(去公園玩,踏單車,去反斗城WINDOW SHOPPING,去冒險樂園睇人玩)
對我個有自閉傾向o既仔都好WORK

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 mimosa 於 10-10-5 11:07 發表

你咪鬼理佢,抄唔齊自己食自己既果,返學時提下佢抄齊D,叫佢老師一寫黑板,佢就好抄,再唔係轉堂就要抄....咪鬼等到放學先黎抄,抄完之後睇下有無薄呀,抄左係咪返到屋企做到功課....有時佢地無薄都唔出聲....整多幾次,佢地就會打醒十二分精神

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

男爵府

回覆 6# mimosa 的文章

用獎勵法真係好有用的.我仔小三時,成日抄錯抄少,成日忘記帶書.給老師勁投拆,成日寫手冊,當時佢開始大個仔,開始想要零用錢,我咪同佢約法三章,如果一期沒有帶少功課和書,就有二元.
好work.
我囡小一,我就用印花獎勵法,然後用印花去買佢喜歡的東西,幾work.

首頁

尾頁

跳至