基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 yljan 於 10-10-25 17:23 發表
我不是教徒,希望沒有曲解你們的意思.

依家d人參加呢類活動,其實都無mud宗教上的意思,只是文化的一部分.

同樣道理,你們會否同意你們的子女觀賞飄色巡遊、搶包山? ...

我自己就覺得觀賞同參與係有分別囉.
以上純粹個人意見, 如有得罪, 多多包涵!

別墅

「下一站…去愛」音樂劇佈道會

內容: 詩歌、音樂劇:真証傳播「201演藝坊」
日期: 2010年10月31日(星期日)
時間: 晚上7時30分
地點: 中國基督教播道會港福堂 (金鐘夏慤道16號遠東金融中心1字樓1號室‧金鐘地鐵站B出口)
費用: 全免

http://www.gnci.org.hk/beta/activity/index.php?activity_id=206&page=2

複式洋房

原帖由 yljan 於 10-10-25 17:23 發表
我不是教徒,希望沒有曲解你們的意思.

依家d人參加呢類活動,其實都無mud宗教上的意思,只是文化的一部分.

同樣道理,你們會否同意你們的子女觀賞飄色巡遊、搶包山? ...

不敢苟同。
萬聖節正正係淡化魔鬼嘅邪惡,令人以為魔鬼可以做朋友,事實魔鬼做任何事目的只有一個:引人離開神。
我一直奇怪,妖魔鬼怪有咩好慶祝,如果為咗just for fun,咁不如玩第二啲有益身心嘅活動仲好。
呢幾年,萬聖節嘅慶祝變咗「風土節日」,但願唔好變做法定假期就好喇﹗

大宅

早幾日萬聖節﹐公司(美國)D同事搞個大party﹐好多人扮鬼扮馬﹐佈置晒自己嘅office﹐又有服飾比賽。雖然我唔參與﹐但都唔抗拒別人去慶祝佢地想慶祝嘅節日。但我地卻唔可以在公司慶祝聖誕節、復活節﹐真係可悲。

複式洋房

他們可以接觸中西文化

首頁

尾頁

跳至