婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說我之前quit左份工, 宜家幫我老公手做下野 (我老公自己攪d生意仔), 我奶奶就周圍同d親戚講, 話驚我擺老板娘款woooooo!!!

我係無飯主婦, 因為同我奶奶住得近..成日都會返去食! 不過我次次都有洗碗呀咁的...我奶奶又周圍同d親戚話我唔煮飯, 要返工都算啦, 放假都唔煮woo!!!

問心, 你想我有咩改善, 可以同我講...唔駛周圍同d親戚唱我囉! 我面目何存!!!!!!

公爵府

應該係佢自己想做老闆娘, 見你去座陣, 覺得有競爭同妒忌呱.

不過唔理得別人講咁多喇. 而且你係親耳定聽其他親戚同你講番架? 人地會唔會加鹽加醋呢? 唔係自己聽到既, 我未必會信, 人地誤會自己, 亦無辦法解釋咁多囉

侯爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我都好憎d 6299 口是心非..講一套做一套...有咩不滿又唔同你講...但就係親戚朋友面前講你是非...又講說話你聽(你要係親戚朋友聽番個story先知道原來佢講既說話係有骨)..我6299就係一個人辦..

大宅

畀面勳章

我覺得d 99都有舖癮架,成日有被害妄想症
總係要話下自己d 新抱唔好架,好似個新抱越差呢,佢地就越可憐越委屈咁架
o係度鬥慘咁囉

如果唔係親口同我講,我當佢發up瘋啦
由得佢背住我講囉,最緊要佢唔好比面色我睇,同離間我夫妻感情
大家做下表面功夫,交下戲咁就算

複式洋房

同意呀
好多99都係咁架啦, 要扮偉大呀嘛
要人覺得佢係好99, 佢咩都識咩都叻, 又任勞任怨, 又持家有道, 新抱就咩都唔識, 又懶, 又洗仔既錢, 又教壞個仔........
我99都係架
雖然從來冇咩說話傳返入我耳 (男家親戚係大陸, 我同佢地冇咩來往)
但我99次次見親我地就講佢親戚同仔女既是非 (當然佢自己永遠都係又岩又偉大個位啦)
所以我100%肯定佢係其他人面前都係咁數我
不過佢係我面前講, 我都廢事理佢 (雖然佢有時都會俾說話我聽)

睇開啲啦, 知你既人唔會信, 唔知你既人你點講都冇用, 只會越描越黑, 人地當笑話咁睇
路遙知馬力, 日久見人心
你知佢咁樣, 起碼有個防範先
咪同佢鬥假咯

子爵府

D 99唔講人是非, 唔講人壞話, 點同人SOSO, 佢地先多話題講, 永遠只睇到新抱不好個PART, 你幾勤力, 佢都盲左, 唔會睇到, 唔煮飯出街吃, 返佢屋企食, 耳根點清靜..

子爵府

好媽媽勳章

把口生係人...你阻止唔到佢講d咩...唯有當咩都聽唔到就算...

[url=http://lilypie.com][img]

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

數新抱十個99九個都有架啦,不過我99就比較另類少少連自己仔女都數,好彩我唔係同佢一齊住炸,未婚入去時已知佢把口疏,所以我同老公都有共識唔會同佢講私事,我唔想連我all唔出屎都要係人都知

大宅

其實自古以黎,婆媳既關係都係唔太好...未結婚前, 我都諗過, 只要有禮貌, 客客氣氣, 聽聽話話, 過時過節識做買下野上奶奶屋企...人地就算唔係特別鍾意你, 都唔會討厭你呀!

不過我覺得係錯...你做得點好, 佢係佢係都要睇你唔好既一面, 點都會睇到, 同埋埋沒晒你好既野...

禁止訪問

大宅

我99都係要周圍數勻晒自己仔女新抱果喲人
唯獨一次讚佢喲仔女, 相信係我結婚時, 對我阿媽講我老公對佢點好嘅廢話囉
有次仲同我數我姑仔,雖然我都唔LIKE我姑仔,但我覺得,你地兩母女嘅恩怨又關我咩事

大宅

好簡單,因為佢唔抵得你做事頭婆o羅!

其實你最好唔好上佢屋企食飯,自己兩公婆攪掂,你上佢度食佢覺得你靠佢!仲有唔駛理佢講乜,我99都係咁,同樓下d師奶講到我好衰,仲要講埋我阿媽添!我家陣當佢透明!:;pppp:

原帖由 totokingdom 於 10-10-6 00:12 發表
話說我之前quit左份工, 宜家幫我老公手做下野 (我老公自己攪d生意仔), 我奶奶就周圍同d親戚講, 話驚我擺老板娘款woooooo!!!

我係無飯主婦, 因為同我奶奶住得近..成日都會返去食! 不過我次次都有洗碗呀咁的...我奶奶 ...

大宅

原帖由 irisflower 於 10-10-7 14:33 發表
好簡單,因為佢唔抵得你做事頭婆o羅!

其實你最好唔好上佢屋企食飯,自己兩公婆攪掂,你上佢度食佢覺得你靠佢!仲有唔駛理佢講乜,我99都係咁,同樓下d師奶講到我好衰,仲要講埋我阿媽添!我家陣當佢透明!:;pppp: ...

irisflower: 我亞媽都叫我咩都自己攪掂, 唔好靠佢呀! 我又衰既, 又懶煮飯個d...係時間要改啦, 拿出骨氣來!!!!!!

大宅

D 99 得閑無事做,最鍾意講心抱是非,開D啦!我99都係咁,自己D仔女永遠都好,心抱永遠都係衰人。

水晶宮

原帖由 montana 於 10-10-6 12:29 發表
數新抱十個99九個都有架啦,不過我99就比較另類少少連自己仔女都數,好彩我唔係同佢一齊住炸,未婚入去時已知佢把口疏,所以我同老公都有共識唔會同佢講私事,我唔想連我all唔出屎都要係人都知 ...

我99又係, 連自己仔女都數, 又以為無人知, 所以連仔女都唔睬佢, 自作自受:;pppp:

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

嘩,坦白講,我自己都唔多識煮飯,家陣咩時代呀?你99咁都唱得一餐..???
原帖由 totokingdom 於 10-10-6 00:12 發表

我係無飯主婦, 因為同我奶奶住得近..成日都會返去食! 不過我次次都有洗碗呀咁的...我奶奶 ...

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

或者係啦,好多99都覺得新抱令佢地無咗個仔...
原帖由 Ericang 於 10-10-7 23:48 發表
D 99 得閑無事做,最鍾意講心抱是非,開D啦!我99都係咁,自己D仔女永遠都好,心抱永遠都係衰人。

伯爵府

傻女呀,佢如果唔講仔女新抱是非,重有乜嘢好講唔通話自己点衰喎咩! 至於食飯咪在屋企附近食又好買外賣又好,香港食嘢咁方便D嘢又平,唔駛一定要去佢到食架.好似我咁住D外国山卡拉地方嘅人就話日日煮,如果我住香港,我就唔鬼煮嘞!

大宅

講得啱,99去到邊都鐘意作大話人地唔啱,佢至啱,但世上的人唔係瞎架,佢鐘意講你咪由佢講飽佢囉,反正佢係我心目中連蟻都不如,我又點識聽隻蟻講野唧

洋房

<<D 99唔講人是非, 唔講人壞話, 點同人SOSO, 佢地先多話題講>>講得好岩.....我成日都聽99講人地d家事,好似當是非咁講...講呢個講o個個...聽到都煩!!!又同d c奶講講講...唔講好似就無話題咁!!!我坐月o個時d c奶成日黎我地屋企睇bb,成班c奶傾計,有次我仲聽到99 o係度講我..話我份人講野好直....之後就愈講愈細聲所以我聽唔到喇,我聽到真係好唔開心囉,我心諗做咩要同人講我姐,好似又當是非咁講...唉..我聽完算數!!!
我由岩岩坐月第一日就日日喊,全部因為99,又話我唔食呢樣唔食o個樣,邊個c奶黎親我地屋企就同人講我唔食野減肥,搞到我俾d c奶話我使唔使咁快減喎!!!我99真係日日講,就算我食到好飽都會話我食咁少又唔食野!!我同c6傾心事講99 d野,就俾佢話我講夠佢阿媽未!?我只不過講話99講d說話搞到我好唔開心,我c6就話老人家係咁咪由得佢講囉,又話我咁唔滿意佢阿媽做咩唔當面出聲話佢阿媽,搞到佢收工返黎又要聽我呻...佢以為我講俾佢聽係想佢出聲話佢阿媽,但根本就唔係,我只不過係當心事咁講俾自己個老公聽,講完喊完就算,我份人又無咩所謂既...但而家俾自己老公誤會哂...真係好唔開心!!仲搞到我地嗌大交,仲要o係99同姑奶面前嗌交,佢地而家對我d印象肯定差哂!!!我c6仲要難為我話又咩唔滿意就講哂出黎,唔好成日對住佢黑面,我心諗我點會o係99佢地面前夠膽講丫,我c6根本就難為緊我....真係唔明點解做老公可以咁對自己老婆...原全無理過我感受...我真係好唔開心!!!

唉,c6都係唔明我感受!!!而家咩都唯有同自己媽咪家姐呻....

原帖由 lau 於 2010-10-6 11:12 AM 發表
D 99唔講人是非, 唔講人壞話, 點同人SOSO, 佢地先多話題講, 永遠只睇到新抱不好個PART, 你幾勤力, 佢都盲左, 唔會睇到, 唔煮飯出街吃, 返佢屋企食, 耳根點清靜.. ...

首頁

尾頁

跳至