想生BB

跳至

首頁
12345...17

尾頁

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我想生第二個先有個卵巢多囊問題
我想問有冇人知點形成架呢 ?
有冇得醫呢 ?? 平時飲食有咩要注意 ??
食生果飲水做運動 ok 嗎

希望大家互相討論下~~分享下支持下 !!! 謝謝 !

子爵府

我都有多囊呀.
點樣形成我就唔知. 我個西e開咗隻 metformin 糖尿藥比我. 佢話長期食,會慢慢改善. 不過, 一次食完兩粒..我就想嘔, 所以停咗啦! 呢隻藥對唔同人有唔同反應.
飲食我就唔知點先會好d, 不過, 做運動就應該好有用.
你有冇做開運動架?
我係超級 big lazy snake, 我中意瞓覺多d!!!

原帖由 loklok200866 於 10-10-6 16:24 發表

希望大家互相討論下~~分享下支持下 !!! 謝謝 ! ...

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

i
原帖由 zarara188 於 10-10-6 06:21 PM 發表
我都有多囊呀.
點樣形成我就唔知. 我個西e開咗隻 metformin 糖尿藥比我. 佢話長期食,會慢慢改善. 不過, 一次食完兩粒..我就想嘔, 所以停咗啦! 呢隻藥對唔同人有唔同反應.
飲食我就唔知點先會好d, 不過, 做運動就應該 ...

我無做開運動架,上次知道左都食通經藥.個個月咁睇醫生真係好金真係想知點醫!你本身係咪成日飲凍野呀?

子爵府

細個就成日飲凍野. 呢幾年少咗好多.
間唔時一杯珍珠奶茶咁囉!
我好為食... 忍得好辛苦. 魚生食少咗, 苦瓜,南瓜都少咗lu.
你幾耐先m come 一次?

原帖由 loklok200866 於 10-10-6 18:43 發表
i

我無做開運動架,上次知道左都食通經藥.個個月咁睇醫生真係好金真係想知點醫!你本身係咪成日飲凍野呀?

別墅

我同你一樣呀, 想生第二個試咗好耐唔得, 上個星期終於發現原來有多囊, 都好奇怪點解以前無會突然有, 醫生話無得解喎. 而家仲等緊M黎後去驗埋血先知仲有無其他問題. 你有無驗血?

原帖由 loklok200866 於 10-10-6 16:24 發表

希望大家互相討論下~~分享下支持下 !!! 謝謝 ! ...

男爵府

畀面勳章

大家好,我都係想生第二胎先有多囊,本身仲要有糖尿,都有食metformin呢隻葯,都唔見有幫助,我之前D period4x日一次,但今次成兩個月都未黎,呢幾日就有d血但又唔似m come咁由少至多.

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

[quote]原帖由 zarara188 於 10-10-6 11:08 PM 發表
細個就成日飲凍野. 呢幾年少咗好多.
間唔時一杯珍珠奶茶咁囉!
我好為食... 忍得好辛苦. 魚生食少咗, 苦瓜,南瓜都少咗dlu.
你幾耐先m come 一次?

[/quote

我本身遲極都三十五日左右一次架咋,生完仔就唔準食左半年避孕丸,今年三四月停藥,之後就五月一再六月十五之後等到炆,八月廿四照到有問題,食完通經藥八月三十一黎完到而家,前日睇中醫但唔知幾時先黎M唔知好唔好睇西醫通經,聽人講通左經果個月有都唔係咁好

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 老馮 於 10-10-6 11:41 PM 發表
我同你一樣呀, 想生第二個試咗好耐唔得, 上個星期終於發現原來有多囊, 都好奇怪點解以前無會突然有, 醫生話無得解喎. 而家仲等緊M黎後去驗埋血先知仲有無其他問題. 你有無驗血?

...

我無驗血呀!醫生都無叫…不過你咁等要等幾時呀佢會唔會自己黎架?咁咪有排等

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 chilongma 於 10-10-6 11:43 PM 發表
大家好,我都係想生第二胎先有多囊,本身仲要有糖尿,都有食metformin呢隻葯,都唔見有幫助,我之前D period4x日一次,但今次成兩個月都未黎,呢幾日就有d血但又唔似m come咁由少至多. ...

血果度擔心就睇醫生呀!我九月廿都有少少啡,得幾滴唔知係乜

大宅

多囊要做運動, 減食澱粉質同糖..!! 一定要小心控制體重, 1/10 個女人有呢個病.
大致係內分泌失調, 體內男性荷爾蒙高, 咁會壓抑E 島素, 所以好多人會有埋糖尿病, 亦都會易肥.越肥, 體內脂肪會令男性荷爾蒙再D高..

減重可以提升受孕率40 %, 一定要睇醫生, 唔好唔理佢, 如果唔係除左會有糖尿病, 心臟病, 仲會引發好多婦科病.
唔成熟卵泡會令到女性一孕.
唔想要BB既JM 可以食避孕藥.

我一向M 大約35 日左右, 結婚壓力大, 3 個月冇黎, 一睇醫生就照倒, 驗左幾個月, 而家食緊荷爾蒙藥, 等BINGO~

別墅

原帖由 loklok200866 於 10-10-7 01:10 發表

我無驗血呀!醫生都無叫…不過你咁等要等幾時呀佢會唔會自己黎架?咁咪有排等

我幾個月啲 m 都係32日左右, 以前都準架, 係年半前開始想生之就亂, 試過兩次 5x 日, 2-3次 4x 日, 其餘都係 3x日.

咁你係兩邊卵巢定一邊有多囊? 我就唔知左邊定右邊有, 另一邊正常. 醫生叫我 day 23 同下個 cycle day 2/3 返去抽血, 睇下仲有無其他問題囉.

複式洋房

我都有呢個症..宜家都想有BB, 試左差唔多一年, 都未成功, 宜家都係睇中醫同食鹿茸調理緊.

你地都好呀,已經有一個小朋友...唉

我老公好想有我BB 嫁, 前幾日同我講, 如果今個CYCLE 都未有,重陽拜山個時, 希望祖先保佑下, ....

令我更加唔知點算好, 都叫自己唔好咁大壓力..

大宅

請問妳們可否 pm D 睇多囊的中醫 和 西醫給我. 等我 check 下自巳是不是. Many Thx.

男爵府

大家好呀,我都有呢個病,二三個月先來一次m ,我而家睇緊中e ,我本身好廋,所以冇介澱粉質。
我有時喺度諗,係未應該走去睇西e 呢~

子爵府

我兩邊都有多囊呀!! bingo chance 更細.

食排卵藥2cycles,上個月有一粒egg, 今個月又冇egg. 到宜家 day 34都未來m, 但又唔係 bingo, 都唔知佢想點.

真係等到好心急. 快d來完等我下個 cycle 再努力呀嘛!
阻住晒人地發為!

子爵府

BK Milk勳章

你地都好呀,我連period都唔識自己黎,好灰……

子爵府

唔好咁灰, 你未揾到個好中e, 幫你調理身子!
等你返hk先再調好, 再努力啦! 唔好失望呀!

或者你好似我咁, 打孖食 clomephene, 睇吓有冇反應.
我就失敗咗lu, 因為 排egg 遲咗, 我失去預算, 冇 dodo...
M came last night! So disappointed!

原帖由 ilovedogs322 於 10-10-7 20:45 發表
你地都好呀,我連period都唔識自己黎,好灰……

子爵府

BK Milk勳章

唔好失望啦,一日有m黎一日都有機! 好快又1個cycle,今次努力dodo咪得囉。我食緊通經藥啦,之後會試2粒排卵藥x5日,希望有反應啦!
原帖由 zarara188 於 10-10-11 15:43 發表
唔好咁灰, 你未揾到個好中e, 幫你調理身子!
等你返hk先再調好, 再努力啦! 唔好失望呀!

或者你好似我咁, 打孖食 clomephene, 睇吓有冇反應.
我就失敗咗lu, 因為 排egg 遲咗, 我失去預算, 冇 dodo...
M came last nig ...

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

大家好,我都係有多囊架,但我係一邊有問題。

而我想生第一胎,都試咗半年有多都係未有任何消息,只可以睇中醫希望可以幫到喇。但都試咗咁多個月,心情~~~~~~~~

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

做完iui12日, 今早用左clearblue 電子tester 驗, 結果not pregnant, 好失望, 想哭又哭唔出, 眼紅紅, 頂住左. 話比c6知result, 佢give me a hug. 只可等M到又開始新CYCLE.
我寧願花九十幾文去提早幾日知結果, 都唔想等, 因為我唔想希望越大失望越大, 現在正在消化失望中...

首頁
12345...17

尾頁

跳至