跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我囝囝係08年05月BB, 因種種原因(99呻湊佢辛苦但另一方面佢地亦勁縱佢....), 今年九月開始比佢返全日學前班.
囝囝自細好黐身又冇自理能力又有脾氣, 返學都預左佢喊, 或學到d唔好既行為...到開學一個月, 即依家, 囝囝朝早起身換衫已開始喊, 一路喊到學校, 仲捉到99實一實唔肯放手...九月減埋病假(病左3次)只係返左十三日, 響屋企仲衰, 更加黐99, 更扭計, 夜晚經常喊醒...99話仲辛苦過之前...6299都反對佢返學, 話嚇親佢喎! 但我又唔想囝囝日日對住佢兩個, 乜都唔識之外仲要縱壞…我問過囝囝有關學校既人&事, 個答案全部又好正面, 而佢又話鍾意返學…我都唔知囝囝既反常同喊會維持到幾時…問過老師, 佢答得好"中肯", 講左等於冇講!
我出年七月就會湊返佢架喇, 究竟好冇比多一兩個月時間囝囝適應? 定係唔好再比佢返, 忍受埋6299縱多佢九個月? 希望各位有經驗既爸媽可以比d意見我! 謝謝!

別墅

小朋友尤其是被勁縱慣的剛剛返學都會有適應問題, 仲聽過有人喊幾個月tim, 但好在你個仔都鍾意返學, 不過佢記性有限, 可能第二朝起身又忘記了又唔肯返學. 如果你想佢早日獨立, 脫離他日做"港童"嘅危機, 我會建議你繼續俾佢返啦~

大宅

講真小朋友好叻,我個女上年N班有個小朋友係8月出世喊足兩個幾月,但佢媽媽開頭都有o念係咪自己唔應該俾個仔返學,但到咗今年大家又見返因為頭兩日要家長陪返,佢話自己o既決定無錯,因為個仔好多o野都可以自己搞掂,雖然有時喊到上堂已經o訓著咗,老師抱出嚟放學,但個小朋友返學係開心o既,o甘咪等佢過o下群體生活囉。

佢個case同你差唔多,爸爸媽媽都係full time返工o既,就係99湊,而且仲有個姑婆幫手,老人家點會唔錫仲寵吖,所以佢話返學好過唔返,起碼學紀律同群體生活嘛,既然你·都話你個仔仔,还返學開心,你就更加要俾佢返啦。

我覺得小朋友好叻,佢係喊俾你6299睇要佢o地就範咋嘛,所以我覺得就唔洗理囉。

別墅

好媽媽勳章

回覆 1# 魚兒小寶貝 的文章

我個少朋友都系由6299照顧仲系有5日系99到過夜,上年開始返n1全日,頭半年都系成日都病,個個月都睇醫生和放4-7日病假,朝朝穿校服都扭計,一返到學校門口就喊足往99唔放,要老師'的'佢入課室,又唔合群和唔很午睡,大約喊左都有3個月左右,開始適應就開心d,我會一有時間就同佢講多d正面的學校生活,例如,返學有好多少朋友同你玩,有得唱歌,老師和姐姐好掛往你等等,當佢已經適應學校生活之後就好開心,朝朝未到學校門口已經大大聲叫老師早晨,
你可以睇多幾個月先決定,有可能佢見到d少朋友喊佢又會一同喊,和有時個少朋友幾日無返學就又要重新適應, 此中返學可以學到自理和可以減少99縱佢的時間,努力,加油

珍珠宮

原帖由 fattyangela 於 10-10-9 01:23 發表
小朋友尤其是被勁縱慣的剛剛返學都會有適應問題, 仲聽過有人喊幾個月tim, 但好在你個仔都鍾意返學, 不過佢記性有限, 可能第二朝起身又忘記了又唔肯返學. 如果你想佢早日獨立, 脫離他日做"港童"嘅危機, 我會建議你繼 ...

係呀, 比6299咁湊落去, 一定會變港童, 不過我下年會湊返, 咁都未算遲.

珍珠宮

原帖由 Smallpigbb 於 10-10-10 00:42 發表
講真小朋友好叻,我個女上年N班有個小朋友係8月出世喊足兩個幾月,但佢媽媽開頭都有o念係咪自己唔應該俾個仔返學,但到咗今年大家又見返因為頭兩日要家長陪返,佢話自己o既決定無錯,因為個仔好多o野都可以自己搞掂,雖然有時喊 ...

如果唔係99湊, 我都唔駛囝囝咁早返學, 始終小朋友愈細個抵抗力就愈低.
其實返到學校99走左之後佢好快就會收聲, 但響屋企瞓到半夜就喊醒, 自從響學校瞓晏覺以後情況仲嚴重, 晚晚喊醒要抱, 99係日頭瞓唔到覺既人, 所以唔夠瞓又補唔番, 而且要囝囝返學都係想為佢好啫, 如果佢驚到咁, 我最怕係得不償失!

珍珠宮

原帖由 wlittlepig 於 10-10-10 01:00 發表
我個少朋友都系由6299照顧仲系有5日系99到過夜,上年開始返n1全日,頭半年都系成日都病,個個月都睇醫生和放4-7日病假,朝朝穿校服都扭計,一返到學校門口就喊足往99唔放,要老師'的'佢入課室,又唔合群和唔很午睡,大約喊左 ...

你囝囝既情況都好似我囝囝喎, 嗚~三個月...我諗住睇多一兩個月, 雖然佢係鍾意返學, 但要心理同生理上配合到至得!

珍珠宮

好多謝你地既意見呀!感謝!
唔想佢被縱壞. 如果佢返學只係頭頭尾尾喊下同曳左d我都覺得唔緊要, 但佢經常咁喊醒, 我唔知背後個影響對佢有幾大, 開學到依家, 佢已經睇左4次醫生…為左阿B既同時我亦唔可以妄顧99既健康, 所以我諗住睇埋10月, 而學校亦配合我地比囝囝返住半日先, 如果過埋呢幾個星期囝囝都會喊醒, 我就選擇退學, 退學要一個月通知, 到11月我會再睇情況比唔比佢返.
希望好快我就可以再響到同大家宣佈, 我囝囝依家返學完全冇晒問題仲不知幾開心添!

複式洋房

醒目開學勳章

我個仔係05/07BB, 上年讀N班, 佢喊到今年6月架!仲記得嗰時, 身邊啲家長會取笑亞仔仲喊, 我就一於少理, 保持笑容同亞仔say byebye~而家佢讀緊K1, 好投入學校生活, 自理好, 臨入課室仲會主動同我揮手byebye, 所以, 要堅持, 唔好放棄呀!

首頁

尾頁

跳至