論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

嘩! 原來已經有咁耐歷史喇!!

我都係最緊呢幾個月,睇topic先知咋!!

我仲同老公講,唔好以為我地bk呢度只係c9吹水!

我話呢度好勁,有team人好強 ~ 專幫我地呢d被香港政府遺棄既可憐僱主架!!!

你地晌度,都已幫我唔少解決問題!!
支持支持!! 繼續努力,多謝你地呀!

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 foggyao 於 10-10-8 17:04 發表
我仲同老公講,唔好以為我地bk呢度只係c9吹水!

我話呢度好勁,有team人好強 ~ 專幫我地呢d被香港政府遺棄既可憐僱主架!!!

其實最辛酸就係開頭C6唔體諒,佢地唔明白我地班C9做o既野,我C6初初都無支持我的,後來我俾一段膠層會議錄音佢聽,佢好似『叮』一聲咁,全力支持我去幫人,現在只要我話去開會同上庭之類,佢夜晚一定追問我結果 :lol

大宅

畀面勳章

陽光媽:
啋! 淨係睇個標題嚇得我以為有乜壞消息...... 如果義工隊成立5周年.
請你地繼續加油, 努力!
BK會員係好需要你地既幫忙, 特別係黑仔時......

雖然我同蘇太一樣已經鳴金收兵, 但有時間都會繼續係處留腳毛. 咁多年來留得最多腳毛都係"論盡家傭"版.

記得當年BK會員有乜頭暈身慶, 個標題都係大大隻字好似尋人啟事咁寫"搵開門見山..."FA..., 跟手佢地就好快彈出來幫拖. 你地真係好幫到苦主...... 你咪旨意退休啦!

原帖由 mrs.so 於 10-10-8 16:54 發表
我都講真, 係呢版面真係好團結, 我04年註冊, 都係因為"論盡家傭"...

經歷咁多年請家傭經驗, 最終我係上年以9年請14個工人離場...

但我都會繼續支持你地, 有咩打字長篇大論既野, 出聲我幫你地做...

:igi ...

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

實在太令人感動, 愛C你地呀!

原帖由 晟媽 於 10-10-8 17:44 發表
陽光媽:
啋! 淨係睇個標題嚇得我以為有乜壞消息...... 如果義工隊成立5周年.
請你地繼續加油, 努力!
BK會員係好需要你地既幫忙, 特別係黑仔時......

雖然我同 ...

伯爵府

原來咁快就5年~

係喎,QQ仔都2歲半。。。。。

仲唸起果時同大家&開門見山去爭取,大家去樓上餐廳講完公事講私事,好開心架~ (仲話怕走火警走唔切

之後又同Ella去爭床位.....(係本地孕婦生產床位)。

我雖然出左好少力,不過睇住QQ仔一路大,依家番埋學,我都可以再騰多D時間參與義工事務。

唔好俾堆火熄,支持您地,撐撐撐!

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 mylulu007 於 10-10-8 18:06 發表
之後又同Ella去爭床位.....(係本地孕婦生產床位)。

我做緊個紀錄fb專頁,本來想放埋ella爭取大陸孕婦來港產子果單,結果真係俾佢KO醫管局,不過因為義工隊只係俾過意見同出去搬搬抬抬 ,果次除了ella被我地收為己用之外 ,真係無乜幫大忙,所以我無做紀錄,不過真係好感激佢果份勁!(同鮮為人知o既癲 鍾意到不得了 )

大宅

真的很多謝你們無私的付出,日後若有什麼需要support,而我能做到,也一定會幫忙,當個義工仔,謝謝你們

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

一眨眼就5年啦~mouth:
其實義工隊無咩做過,都係大家見步行步,當中家傭版既靚媽俊爸都一齊參與,所以無話邊d先係義工,基本上留係家傭版答問題同傾計既都係義工,[包括係5年前已係家傭版浦既bk媽,佢地個時好開心,一邊幫人答問題一邊講下d開心野,氣氛好好.]所以無所謂義工隊成員,只係一班僱主仔互相幫忙同埋傳遞唔好犯法既massage出去,亦要互勉做一個合法合理既僱主.
搵到葉太幫忙係好幸運,多謝開門同ellie,當日一句話膽粗粗約葉太,博定唔博?我好記得.
各位出過力既都各有所長.意見不同都好,起碼大家個心都係為件事.
希望係bk家傭版可以繼續咁團結.有無結果都好,大家總叫做付出過.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 FA8866 於 10-10-9 13:06 發表
一眨眼就5年啦~mouth:mouth:" />
其實義工隊無咩做過,都係大家見步行步,當中家傭版既靚媽俊爸都一齊參與,所以無話邊d先係義工,基本上留係家傭版答問題同傾計既都係義工,[包括係5年前已係家傭版浦既bk媽,佢地個時好開心,一邊 ...

多謝義工隊.
Miss咗好多post.

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 FA8866 於 10-10-9 13:06 發表
其實義工隊無咩做過,都係大家見步行步,當中家傭版既靚媽俊爸都一齊參與,所以無話邊d先係義工,基本上留係家傭版答問題同傾計既都係義工,[包括係5年前已係家傭版浦既bk媽,佢地個時好開心,一邊幫人答問題一邊講下d開心野,氣氛好好.]所以無所謂義工隊成員,只係一班僱主仔互相幫忙同埋傳遞唔好犯法既massage出去,亦要互勉做一個合法合理既僱主.

A~Fa妳形容得好好啊!
我一直唔識表達BK家傭版o既氣氛,正正就係妳形容咁樣,有幫手就係義工,有好多人想感謝啊!
大家一齊開開心心做一件事,感覺好好!

大宅

Thank you

我都是arm arm开始开关于家庸的资料,谢谢你们付出宝贵的时间去帮助大家!

珍珠宮

原帖由 littlepig 於 10-10-8 16:40 發表
每當我看回多年前推着當時還未懂行路的BB同大家一齊遊行的相片, 我心中都會感激你們這班義工多年宗旨不變, 無私的付出.

我知道你們每策劃一個活動或陪外傭僱主上庭都付出不少的時間和腦汁. 這麼多年真不容易堅持啊 ...

嘩..... 好耐冇見啦! 你咁啱上嚟睇到?
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

珍珠宮

有咩需要幫手, 請告知我, 我和c6都會支持的!!

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 winnie_sh 於 10-10-8 18:41 發表

我做緊個紀錄fb專頁,本來想放埋ella爭取大陸孕婦來港產子果單,結果真係俾佢KO醫管局,不過因為義工隊只係俾過意見同出去搬搬抬抬 ,果次除了ella被我地收為己用之外 ,真係無乜幫大忙,所以我無做紀錄,不過真係好感激佢果 ...

其實呢....我都只係本住一份參與的心
而過程中, 我由大家身上
看到一份為公義, 不求回報的熱誠

而, 最大最大的力量, 叫"團結"
唔會係一個或一小撮人做到
一定係有一班理念相同的人牽頭
然後, 將呢種訊息同力量傳出去
聚集更多的力量
所以, 大家在多謝義工隊的同時
要記得, 有渠道有機會就要voice out

另外, 除咗希望可以爭取到家傭僱主的權益外
仲有一個最大最大的心願
就係 :
外傭僱主們, 多d去勞工署同入境處睇條款, 保障自己.
多點了解法例, 少D機會比壞人入位!

(呢個亦都係點解大家會不厭其煩留言
甚至比人鬧, 比人串, 都選擇繼續
我地唔敢講最熟法例
只係希望能將所知, 同大家分享)

珍珠宮

原帖由 mrs.so 於 10-10-8 16:54 發表
我都講真, 係呢版面真係好團結, 我04年註冊, 都係因為"論盡家傭"...

經歷咁多年請家傭經驗, 最終我係上年以9年請14個工人離場...

...

我都係呀...... 自06年.... 一入家傭版就冇走過.......
雖然入嚟嗰陣已經甩難用緊鐘點, 但真係一入侯門...... 哈哈
多謝FAFA俾四份一個摱邊義工我做!
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

珍珠宮

原帖由 ellawyc 於 10-10-9 16:56 發表

外傭僱主們, 多d去勞工署同入境處睇條款, 保障自己.
多點了解法例, 少D機會比壞人入位!

...

絕對正確.......
有陣睇唔明法例, 唔好怕麻煩, 要打去 hotline 問
唔好淨係問agent, agent係唔駛負任何責任的!

男爵府

無言感激
萬分敬佩
永遠支持

大宅

原帖由 ellawyc 於 10-10-9 16:56 發表

其實呢....我都只係本住一份參與的心
而過程中, 我由大家身上
看到一份為公義, 不求回報的熱誠

而, 最大最大的力量, 叫"團結"
唔會係一個或一小撮人做到
一定係有一班理念相同的人牽頭
然後, 將呢種訊息同力量傳出 ...

[有時我都覺得自己有D愧疚:cry: ,自己時時上來訴苦,但一點力量都無出過.]

男爵府

喺度學咗好多嘢,多謝你哋呀!

大宅

首頁

尾頁

跳至