跳至

首頁

尾頁

別墅

囝囝已經8個月大了, 但係食固體食物都仲係食得好差, 每日比二餐佢食, 最多那餐都係食得那30ML 糊仔, 粥仔就最多食二啖, 有時加左啲瓜蓉或者菜蓉係啲糊仔度就直頭唔食...淨係飲人奶, 都唔知夠唔夠營養, 有冇BB同我個囝一樣呀??

大宅

我個女都係,點算好?

大宅

會唔會係牌子問題? 粥仔...試下稀又試下杰,整舊肉落水有味d,睇下會唔會好d~~
Baby 6磅開刀出世了(2月25日), 3月1日出院

大宅

環保接龍勳章

原帖由 kanaschoi 於 10-10-9 01:28 發表
囝囝已經8個月大了, 但係食固體食物都仲係食得好差, 每日比二餐佢食, 最多那餐都係食得那30ML 糊仔, 粥仔就最多食二啖, 有時加左啲瓜蓉或者菜蓉係啲糊仔度就直頭唔食...淨係飲人奶, 都唔知夠唔夠營養, 有冇BB同我個 ...

其實我BB都唔多喜歡瓜菜蓉, 唔多想食, 但他知之後會有奶奶食, 都好合作食埋, 有60ML糊仔 + 5安奶
但如果我+香蕉落糊仔又唔同, 要追住食.(網上查D香蕉糊好接近奶味, BB易接受D喎)同埋有滑腸作用, 我覺得OK.

我俾紅蘿白, 南瓜有D甜味的,佢都喜歡
仲有旦王, 有營養又香

加油呀, 各位媽咪同BB(包括我自己) ^O^

複式洋房

我呀囡都係食得咁衰, 唔知佢想點?

原帖由 kanaschoi 於 10-10-9 01:28 發表
囝囝已經8個月大了, 但係食固體食物都仲係食得好差, 每日比二餐佢食, 最多那餐都係食得那30ML 糊仔, 粥仔就最多食二啖, 有時加左啲瓜蓉或者菜蓉係啲糊仔度就直頭唔食...淨係飲人奶, 都唔知夠唔夠營養, 有冇BB同我個 ...

禁止訪問

大宅

我個囡都係,都唔知幾時先可以代一餐奶

禁止訪問

大宅

10:00 & 18:00 --> congee好d wor~

原帖由 psbonnie 於 10-10-11 17:21 發表
我而家schedule 係

6:30 Milk
10:00 Congee + Milk
2:00 Congee + Milk (叱呢個時候好多時心情一般, 試都唔肯試Congee)
6:00 Milk
10:00 Milk

係咪個schedule 唔好所以囡囡唔係好肯食Congee? ...
Baby 6磅開刀出世了(2月25日), 3月1日出院

洋房

我個仔都係... 米糊ok接受不過唔可以當一餐.. 食完一個鐘就搵奶飲! 粥只肯食半碗...... 一日飲6餐人奶... 超困身~!!!

子爵府

我女都係食得衰..... 而家比2餐佢, 因為一餐實在太少, 有時50ml, 有時最多都係130-140ml, 睇佢心情...

佢點都代到一餐, 因為佢食幾多都夠飽, 佢根本唔中意食野.....
原帖由 babyik 於 10-10-12 03:39 發表
我個仔都係... 米糊ok接受不過唔可以當一餐.. 食完一個鐘就搵奶飲! 粥只肯食半碗...... 一日飲6餐人奶... 超困身~!!!
老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

珍珠宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

我個仔都係呀,D 粥有幾好味都好, 最多都係10 啖左右, 跟住唔肯食,要補返幾安奶比佢飲..... 而糊仔都肯食既, 可以代一餐,不過唔係日日比佢食, 怕熱氣呀 !

複式洋房

可能有d bb 唔中意食糊或粥都未定, 皓綸豬就係一個好好既例子. 佢中意食d有口感既野, 所以我將d粥越煲越杰, 而家, 佢已經開始食飯仔lu, 不過我都會將d飯煲得爛少少, 唔會好似大人食個d咁, 仲會用魚湯煲飯仔, 每餐都係一樣菜 + 魚肉. 試過用南瓜, 皓綸食幾啖就變成 咁既野, 跟住就咪實個咀唔肯食. 最中意食蛋黃 + 菜心.

我通常比皓綸8點飲8安奶, 12點個餐食飯仔, 4點個餐就食香蕉奶昔或方包一塊 + 4 ~ 5安奶, 7點同11:30就比8安奶佢, 飲完佢12點左右就訓到第二朝.

大宅

環保接龍勳章

Hello, Alice,
香蕉奶昔, 點整呀??好吸引, 平時壓蕉蓉到俾BB食時都黑晒lu.

大宅

好媽媽勳章

d香蕉係一手攞住香蕉,打撗開,畢一匙,食一匙.
原帖由 cat1028 於 10-10-20 15:42 發表
Hello, Alice,
香蕉奶昔, 點整呀??好吸引, 平時壓蕉蓉到俾BB食時都黑晒lu.

大宅

其實bb好醒目的,
如果佢地知道食少少粥/糊仔就可以有奶飲,
咁佢地就會"留肚"

我覺得幾時由固體代一餐奶,
唔係由bb決定,
係由照顧者決定既.

開頭初試固體就話驚佢地吞得唔好,
所以要補奶

但我地bb而家咁大個,
吞嚥能力已經有番咁上下,
亦遲早要面對好似大人咁食三餐固體既日子

所以我覺得只要忍心唔補奶,
bb慢慢就會學識要"珍惜"咁去食粥粥喇!
(起碼我個仔係咁, 饑民一樣n_+)

大家加油啊! 呢個係我既睇法+經驗n____n
+別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿+

珍珠宮

原帖由 HoLunMa 於 10-10-20 15:27 發表
可能有d bb 唔中意食糊或粥都未定, 皓綸豬就係一個好好既例子. 佢中意食d有口感既野, 所以我將d粥越煲越杰, 而家, 佢已經開始食飯仔lu, 不過我都會將d飯煲得爛少少, 唔會好似大人食個d咁, 仲會用魚湯煲飯仔, 每餐都 ...

如果冇牙仔食唔食得爛飯呀??? 不過我試過比大人食既飯 (幾粒一次) 比佢食,佢又肯食WOR...

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

原帖由 n___n 於 10-10-22 09:37 發表
其實bb好醒目的,
如果佢地知道食少少粥/糊仔就可以有奶飲,
咁佢地就會"留肚"

我覺得幾時由固體代一餐奶,
唔係由bb決定,
係由照顧者決定既.

開頭初試固體就話驚佢地吞得唔好,
所以要補奶

但我地bb而家咁大個,
吞嚥 ...

讚成,因韻慈都係咁“饑民”
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

原帖由 幸福謝師奶 於 10-10-22 10:09 發表

如果冇牙仔食唔食得爛飯呀??? 不過我試過比大人食既飯 (幾粒一次) 比佢食,佢又肯食WOR...

食到GA,我果個冇牙妹妹都食左兩個月啦~
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

珍珠宮

原帖由 FrankieFUNG 於 10-10-22 10:16 發表

食到GA,我果個冇牙妹妹都食左兩個月啦~

會唔會硬到GA?? 同埋爛飯係唔係整到好爛,差唔多粥咁ga? 食幾多先可以當到一餐呀?

首頁

尾頁

跳至