跳至

首頁

尾頁

大宅

之前報咗N班, 收到信 23/10 interview, 有無人知interview嘅內容呀? 好緊張呀......第一次interview呀~~

男爵府

好媽媽勳章

我都收到Interview既信喇...不過係22-Oct-2010, 我囝囝是報K1的, 唔知有無媽媽知道會考小朋友什麼問題呢? 啟思(大興)係我囝囝展開Interview歷程既第一間KG, 我好緊張呀! 真係怕阿囝當日又發老脾.....

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我仔女以前係讀呢間,而家已經讀中學啦,果時interview係比小朋友玩下積木呀、玩具呀、同小朋友傾下睇佢地反應,好簡單,唔洗緊張架,佢地讀到小學都好鐘意返去玩下開放日,有時街見到個外籍老師都仲有傾計,好開心架。

男爵府

好媽媽勳章

回覆 3# 三順 的文章

多謝妳告知, 聽落好容易, 我都無噤驚!!

男爵府

hi Smartterrence

我仔都係10月22日個日interview, 下午4:15, 你係幾多點呀???

我都好緊張, 你有冇點樣train 你個小朋友??

我仔到依家都未識講自己既名, 真係想死!!

男爵府

好媽媽勳章

回覆 5# ntk_mami 的文章

hi ntk_mami,

我係下午4:00正, 早你15分鐘...

我都同你一樣好緊張, 因為大興呢間係我囝囝報噤多間既第一間開始interview, 唔知囝囝會唔會驚同發脾氣...

其實我都無咩特別train囝囝, 只係每日不定時早午晚問囝囝照咩名, 幾多歲, 男仔定女仔, 有時問吓生果名, 顏色, 形狀等等囉..同埋都有教囝囝講老師早晨, 再見老師呢d說話...

不過我都唔知阿囝到時會唔會同老師講囉!

男爵府

畀面勳章 陪月勳章

我仔上年IN N班既,老師俾個玩具熊我仔,問吓佢D眼耳口鼻既位置,俾隻匙佢,問佢識唔識餵玩具熊食野,之後就俾佢玩吓玩具,玩完睇吓佢識唔識自己收拾,其實都好簡單,氣氛都好輕鬆,我仔當時一句野都無答老師,個老師都無咩不滿,老師會問吓我平時同個仔既生活,放假會去邊咁囉,唔駛緊張,好EASY

男爵府

原帖由 Smartterrence 於 10-10-11 16:59 發表
hi ntk_mami,

我係下午4:00正, 早你15分鐘...

我都同你一樣好緊張, 因為大興呢間係我囝囝報噤多間既第一間開始interview, 唔知囝囝會唔會驚同發脾氣...

其實我都無咩特別train囝囝, 只係每日不定時早午晚問囝囝照 ...

hi Smartterrence

咁你個小朋友都好叻仔! 我個仔就真係激到我暈!

我都好似你咁早午晚問佢叫咩名, 佢死都唔肯答你... 但我又唔覺得佢唔識講自己個名, 因為有時佢見到自己d相, 簡唔中都會嘔到自己個名出黎... 到你問佢咩名, 佢初時會跟住你講 "咩名"... 依家再問佢, 佢連 "咩名" 都唔跟你講, 正頭當你透明, 可能佢都嫌我煩, 唔想理我... 問佢d 顏色, 佢只會答你 blue, 咩都係blue... 死未?!

唔知係咪因為佢係細仔, 相比係其他小朋友真係差好遠...你個小朋友幾月出世架?? 另外, 你有冇考慮讀佢間直屬小學 啟基小學?? 其實我都幾想俾亞仔讀呢間, so 都真係好希望亞仔入到啟思...

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 Agathali 於 10-10-12 12:05 發表

ntk_mami: 多謝妳讚我囝囝, 不過我囝d脾氣真係臭到無人有...好鐘意對老師發脾氣, 一唔鐘意當街當項瞓o係地下...又鐘意一巴巴打我...真係叻咩呀...discipline唔得..都已經死咗一大截...

其實你唔駛擔心, 小朋友其 ...

sorry...我用咗另外一個acct#覆你添....smartterrence & agathali 都係同一人!

子爵府

我細女依家剛讀n班, 一歲半左右去in, 老師就拎d生果問下佢識唔識, 又叫佢餵公仔食野, 閑談幾句, 好輕鬆!
而k1點in就真係唔知喇! 因為大女都係由n班升上去, 唔洗做呢樣野

男爵府

原帖由 技安 於 10-10-13 00:50 發表
我細女依家剛讀n班, 一歲半左右去in, 老師就拎d生果問下佢識唔識, 又叫佢餵公仔食野, 閑談幾句, 好輕鬆!
而k1點in就真係唔知喇! 因為大女都係由n班升上去, 唔洗做呢樣野 ...

hi, 技安, 多謝你分享....

咁你覺得學校老師點呀?? 有冇愛心?? 小朋友返學開心嘛??同埋知唔知係咪大部份k1學位都留晒俾依家n班學生?? 我依家先黎考機會係咪好細呢? ? 你知唔知呢間學校先小學通常升邊幾間?? 因為佢學校網頁都冇講...

manythanks

子爵府

好媽媽勳章

請問N1 同K1既學費幾多? 多唔多雜費要交?

原帖由 技安 於 10-10-13 00:50 發表
而k1點in就真係唔知喇! 因為大女都係由n班升上去, 唔洗做呢樣野 ...

子爵府

哈..我倆個女都讀佢, 你就知道佢d老師有愛心啦~
讀啟思嘅小朋友一定係開心上學和愉快學習架!
n班今年都好full, 至於讀左n班會唔會繼續讀上k1, 就真係唔知喇! 好似我大女果時都有2成學生轉去其他學校, 始終幼稚園比幼兒園選擇多, 而讀緊n班嘅學生, 係唔洗in直上k1架!
其實小朋友升咩小學係睇當時間學校d小朋友揀邊間, 同你讀咩幼稚園係冇關係, 係去到叩門先可能有幫助, 今年就蒙恩, 圓玄, 何日東, 梁周, 啟基...比率高d
原帖由 ntk_mami 於 10-10-13 10:59 發表

hi, 技安, 多謝你分享....

咁你覺得學校老師點呀?? 有冇愛心?? 小朋友返學開心嘛??同埋知唔知係咪大部份k1學位都留晒俾依家n班學生?? 我依家先黎考機會係咪好細呢? ? 你知唔知呢間學校先小學通常升邊幾間?? 因為 ...

子爵府

根據新派張通告出年預計
n1收$2500左右
k1扣左學卷交900左右, 茶點費$190
除書簿費外, 學校冇乜雜費要交, 呢間學校係放2個月暑假, 所以佢收10個月學費

原帖由 kk2008 於 10-10-14 14:25 發表
請問N1 同K1既學費幾多? 多唔多雜費要交?

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 技安 於 10-10-15 00:07 發表
哈..我倆個女都讀佢, 你就知道佢d老師有愛心啦~
讀啟思嘅小朋友一定係開心上學和愉快學習架!
n班今年都好full, 至於讀左n班會唔會繼續讀上k1, 就真係唔知喇! 好似我大女果時都有2成學生轉去其他學校, 始終幼稚園比幼 ...

如果n1可以直升上k1, 那不是今年才in k1既小朋友, 好大機會無太多多餘學位收佢地?

子爵府

係會直升架! 不過都要睇小朋友會唔會繼續讀囉! 如果會...k1學位就會少d
其實揀選幼稚園, 屯門都係分幾類, 保記和順記都有一定fans, 另一類就啟思,新一代, 加州, 一係就聖彼得...
原帖由 Smartterrence 於 10-10-15 09:04 發表

如果n1可以直升上k1, 那不是今年才in k1既小朋友, 好大機會無太多多餘學位收佢地?

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 技安 於 10-10-15 10:50 發表
係會直升架! 不過都要睇小朋友會唔會繼續讀囉! 如果會...k1學位就會少d
其實揀選幼稚園, 屯門都係分幾類, 保記和順記都有一定fans, 另一類就啟思,新一代, 加州, 一係就聖彼得...
...

哈哈...我就係後者...我會揀啟思, 聖彼得...哎..希望啟思肯收同埋有位俾我囝囝啦!

子爵府

學校30/10開放日!記得去玩呀!
上午11:00~下午3:00

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 技安 於 10-10-15 20:20 發表
學校30/10開放日!記得去玩呀!
上午11:00~下午3:00

唔駛講啦...一定到呀...呵呵~

首頁

尾頁

跳至