論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位, 有關外傭巫告僱主想請教

事情大概係: 我之前請咗個工人(賓賓), 佢做咗個幾月, 話搵到另一份工, 自己辭職, 仲係自己寫resignationletter, 要即走, 我地計晒糧 (包括salary, 機票, travelling allowance), 仲比佢簽收咗。當時,佢即走, 冇比我地扣代通知金。

走咗第二日, 佢竟然話我地迫佢走, 迫佢寫resignation letter, 仲未比糧佢... ?!?!?! 真係野蠻!

e+攪到去勞資審裁處, 快見主任, 月中上庭。

我想睇下大家有冇意見?? 或者我地有咩要注意?

我上網睇, 有好多外傭都係咁巫告僱主, 係咪咁架?? 通常D官信邊面? 會唔會偏幫外傭?

謝謝!!

禁止訪問

大宅

我覺得,如果真係走既話,都係將整個過程錄低佢,因為實在聽到太多呢D既問題,錄得佢,應可將僱主的傷害減到最低。

大宅

唔通要搵見證人做證和拍攝成個過程先得

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

樓主有無過程中通知過A盡?雖無A盡在場,起碼有人“當時”聽過件事点發生。如肯作証也有少少用。

複式洋房

當時有通知A盡, 但佢飛咗去留言, 個過程期間一直
冇回覆。

個A盡話對方搵佢做証人喎...?! (都唔知攪乜, 有人話佢地夾埋!)

亦冇錄低...

咁係咪都唔夠力打WIN個工人??

原帖由 pollyw 於 10-10-13 15:28 發表
樓主有無過程中通知過A盡?雖無A盡在場,起碼有人“當時”聽過件事点發生。如肯作証也有少少用。

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 janjan88 於 10-10-13 15:56 發表
冇回覆。

個A盡話對方搵佢做証人喎...?! (都唔知攪乜, 有人話佢地夾埋!)

亦冇錄低...

...
咁都得?

複式洋房

知唔知佢做對方証人有乜IMPLICATIONS??

可以點?

原帖由 pollyw 於 10-10-13 16:05 發表
咁都得?

複式洋房

有冇有similar case可以share 下??

謝謝!

男爵府

畀面勳章

如果發生係我身上,佢只係做左個幾月,我會叫佢一齊上勞處計糧,做中間人簽收所有文件.
佢只係做左個幾月話唔做,就知佢玩野啦.
你都跌唔少比佢.

原帖由 janjan88 於 10-10-13 15:03 發表
各位, 有關外傭巫告僱主想請教

事情大概係: 我之前請咗個工人(賓賓), 佢做咗個幾月, 話搵到另一份工, 自己辭職, 仲係自己寫resignationletter, 要即走, 我地計晒糧 (包括salary, 機票, travelling allowance), 仲比 ...

複式洋房

就係囉!!

不過, 當時冇做, 咁E+可以黠?

原帖由 fw9166 於 10-10-13 18:03 發表
如果發生係我身上,佢只係做左個幾月,我會叫佢一齊上勞處計糧,做中間人簽收所有文件.
你都跌唔少比佢.

...

複式洋房

原帖由 janjan88 於 10-10-13 18:27 發表
就係囉!!

不過, 當時冇做, 咁E+可以黠?

What is her name and HK ID?
Black List Her la!
Can u tell us here?

象牙宮

原帖由 fw9166 於 10-10-13 18:03 發表
你都跌唔少比佢....

工人BUN 自己辭職, 仲係自己寫 resign letter, 佢簽收咗salary, 機票, travelling allowance) 还不夠?
須上勞處計糧, 做中間人簽收所有文件? wah

雇主當時為何不扣代通知金?
博愛? 反被工人咬一口.

男爵府

畀面勳章

上黎bk睇得太多case,就知簽收+銀行月結單齊晒文件,上到小額錢債都話要僱主要再比錢菲/印庭外和解,個d官話佢地簽收晒唔代表佢地收左錢喎...你話係咪做僱主既我地幾灰先得架.....

如果可以,而勞處又咁得閒個個月出糧當証人就好....唔洗最後被工人告又要破財+浪費時間....

原帖由 333s 於 10-10-13 21:06 發表

處計糧, 做中間人簽收所有文件? wah

雇主當時為何不扣代通知金?
博愛? 反被工人咬一口. ...

珍珠宮

原帖由 janjan88 於 10-10-13 15:56 發表
冇回覆。
亦冇錄低...
...

你唔好担心......
事實好多agent 係奸嘅, 工人有case响身唔駛離港住, agent 幫佢地揾到工又賺一筆!
如果你手上有齊佢簽收同resignation, 好大機會佢地只係想拋你, 因香港人好多怕煩怕哂時間, 情願賠錢了事, 咁就做就咗呢班人有理冇理告咗先嚟攞好處!
加油, 千祈要企硬唔好妥協 !
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

複式洋房

thanks, sandralo

唉~

原帖由 SandraLo 於 10-10-13 22:30 發表

你唔好担心......
事實好多agent 係奸嘅, 工人有case响身唔駛離港住, agent 幫佢地揾到工又賺一筆!
如果你手上有齊佢簽收同resignation, 好大機會佢地只係想拋你, 因香港人好多怕煩怕哂時間, 情願賠錢了事, 咁就做 ...

複式洋房

岩岩收到對方口供, 完全老屈到不得了!!

點算?!

珍珠宮

原帖由 janjan88 於 10-10-16 00:30 發表

點算?!

咁咪好囉, 即係只要你有證據, 係冇人會信佢!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔駛太擔心的, 一來你有晒證據, 二來可能佢借你過橋, 誣告你延續留港時間揾水魚都唔定.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 janjan88 於 10-10-16 00:30 發表

點算?!

唔使驚, 企梗. 你無錯. 件賤人蝦你怕麻煩. 你唔好怕煩, 同賤人扯落去.
等緊你到時話比我地聽個工人斗零都屈唔到.

首頁

尾頁

跳至