論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

有幾個月都好D呀!!!

我個印印做咗一星期, 放完星期日返屋企話唔做, 要轉工,跟住收拾行李, 唔再理我。

第二天早上十点才被我叫起身,我問她重做定唔做,答案係唔做,我就叫印印簽走, 簽咗之後, 印印入房聽咗電話後 ,話要我比一個月代通知金, 唔会再簽任何嘢, 於是我帶印印返代理處, 後來比埋机票及allowance。

二星期後收到勞工處信、叫我到勞工處会面.....

珍珠宮

原帖由 sidney2005 於 10-10-16 13:36 發表
有幾個月都好D呀!!!

我個印印做咗一星期, 放完星期日返屋企話唔做, 要轉工,跟住收拾行李, 唔再理我。

第二天早上十点才被我叫起身,我問她重做定唔做,答案係唔做,我就叫印印簽走, 簽咗之後, 印印入房聽咗電話後 ...

有冇blacklist?
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

複式洋房

Thanks, SandraLo!

只怕個官唔知係咩人, 有晒B&W都覺得我地怕佢寫啫

原帖由 SandraLo 於 10-10-16 11:56 發表

咁咪好囉, 即係只要你有證據, 係冇人會信佢!

複式洋房

Thanks, DoReMi媽媽

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-10-16 12:07 發表
唔駛太擔心的, 一來你有晒證據, 二來可能佢借你過橋, 誣告你延續留港時間揾水魚都唔定.

複式洋房

Thanks, lily-of-valley!
我地會企硬, 同佢C過!
希望好快有好消息!

係呢有冇人知St JXhn's (Helper for Domestic Helper) 係咪又係個D助訟工會?

原帖由 lily-of-valley 於 10-10-16 12:33 發表

唔使驚, 企梗. 你無錯. 件賤人蝦你怕麻煩. 你唔好怕煩, 同賤人扯落去.
等緊你到時話比我地聽個工人斗零都屈唔到.

珍珠宮

原帖由 janjan88 於 10-10-20 17:42 發表
Thanks, SandraLo!

只怕個官唔知係咩人, 有晒B&W都覺得我地怕佢寫啫

去到個官度反為唔怕, 只係有d 調解員想做少d 就叫你pay !
企硬!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

公爵府

好媽媽勳章

記住唔好比勞資調解的職員拋窒!
因為, 如果case可以在佢地的層次settle到, 一來, 佢地service level archive的紀錄靚d, 2來, 唔使更上一層樓去勞資庭, 佢地做少好多野!

不過, 僱主必須要做好自己份內事, 的確冇犯錯 (例如紀錄不全呢類文件上技術錯誤), 同埋的確係依足法例. 但一定一定要齊紀錄.

複式洋房

多謝各位!

今日終於打勝仗啦!^^

我會整理完再POST DETAILS出來!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 janjan88 於 10-10-22 17:14 發表
多謝各位!

今日終於打勝仗啦!^^

弓起晒...

男爵府

原帖由 janjan88 於 10-10-22 17:14 發表
多謝各位!

今日終於打勝仗啦!^^

恭喜!!

可否講 邊間 agent 咁抵打 ???

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

多謝各位!

今日終於打勝仗啦!^^

好開心 恭喜晒. 等D賤人屈得咁過癮.

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 janjan88 於 10-10-21 11:07 發表
係呢有冇人知St JXhn's (Helper for Domestic Helper) 係咪又係個D助訟工會?

唔好意思啊!我個PM壞o左,呢排BK間中都有問題,我回覆兩日都無紀錄,唔知你收唔收到我PM,不過見你Win o—左,恭喜晒!

珍珠宮

多謝各位!

今日終於打勝仗啦!^^

叫咗你唔駛驚嘛.......

複式洋房

winnie,
真係收唔到, 我以為你唔得閒添...
多謝晒!

p.s. 你有冇收到我PM?

原帖由 winnie_sh 於 10-10-22 23:56 發表

唔好意思啊!我個PM壞o左,呢排BK間中都有問題,我回覆兩日都無紀錄,唔知你收唔收到我PM,不過見你Win o—左,恭喜晒!

複式洋房

thank you!!

私隱問題, 我唔會開名啦~

要知,... 就再搵我‧

原帖由 KIMKIMNANA 於 10-10-22 17:24 發表

恭喜!!

可否講 邊間 agent 咁抵打 ???

複式洋房

thank you, SandraLo!!

原帖由 SandraLo 於 10-10-23 22:09 發表

叫咗你唔駛驚嘛.......

複式洋房

thank you!

我都希望比D鼓勵比作戰中的家庭, 等佢地唔使好似咁冇助!

原帖由 lily-of-valley 於 10-10-22 20:58 發表

好開心 恭喜晒. 等D賤人屈得咁過癮.

複式洋房

3Q, siusum!

原帖由 siusum 於 10-10-22 17:21 發表

弓起晒...

複式洋房

我HB終於完整打咗個上COURT過程出來, 因為我係証人不能在COURT...

整件實在要多謝各位既SUPPORT, 尤其是Winnie, Fa姐, Cherry, Pollywood, 同埋我班中學同學 (不便開名!)

今次將事情完全POST出來, 因為好明白箇中感受, 想幫助有麻煩既朋友, 作參考, 並作打氣, 亦作現時僱主既借鏡。希望有用。

"之前一日响網上已經check咗係邊個庭, 咁啱就正正係之前入去聽嗰個, 之前聽呢個官嘅技倆, 都係聽晒兩邊講先開始插人, 先聽申訴人, 再聽被告, 之後就會插理虧一方, 不過就算表面上被告啱晒, 佢都會搵啲嘢嚟挑剔吓, 務求被告盡快賠錢結案, 多多少少都要跌啲, 若然被告理虧, 肯定被插到體無完膚!
到我哋當日, 共有4單case, 我哋排第二, 之前嗰單係本地僱主同本地員工, 個僱主又無出糧記錄, 出糧又出唔足, 俾個官鬧到pk, 之後個官鬧鬧吓又講番之前啲案例, 講到明話打官司對雙方都無著數, 又話有8成案件會庭外和解, 仲有7成係第一堂即日就和解(之前一日聽審都係講同一個故仔, 我相信佢每日都會講一次), 之後又開始鬧個僱主, 鬧到咁上吓就問僱主咁你想點呀, 又會話僱主呢樣計錯, 嗰樣計唔啱, 務求兇到僱主覺得全無勝算, 之後就叫雙方出去傾掂佢, 轉頭和解結案.
之後就到我單case, 一開始個官先聽工人講, 當時有一個菲律賓翻譯响工人則邊翻譯英文, 我就有一個英文翻譯响則邊翻譯廣東話(其實都幾嘈幾亂). 工人話要claim一個月人工, 一個月代通知金, 一張機票($1200)及交通津貼($100), 共9千幾蚊, 又話我哋迫佢簽辭職信. 之後個官問我, 我就話我已經出晒糧俾佢, 仲連機票都換埋錢, 用現金出俾佢, 又數佢做嘢唔得, 經常將BB啲衫同啲地布擺埋一齊, 之後個就鬧我, 鬧我點解出現金, 點解唔出支票或入數, 我答由一開始我已經係出支票, 但工人話無銀行戶口, 想收現金, 我哋一時仁慈之下就中計, 出咗現金俾佢. 之後個官問有無銀行紀錄, 我話有, 之後官就話叫我影印定副本下次攞嚟, 跟住我再向官講, 我哋响工人行李內發現佢被舊僱主解僱信, 上面寫工人因為唔能夠應付日常家務及無能力照顧家中小童, 但當初工人見工時向我哋訛稱佢無舊僱主聯絡電話, 亦唔知舊僱主因乜事突然解僱佢, 我向官講佢誠信有問題, 之後官開始重插佢, 第一問佢嚟咗香港幾耐, 工人答話幾個月, 官再問工人做咗幾多個合約, 佢話兩個約, 之後個官就插, 點解咁短時間轉兩份合約, 又話佢咁大個人, 點迫到佢寫咁大段辭職信, 如果佢唔願意, 點解唔報警, 之後官就問我想點處理, 我話我根本唔想多事, 由未上court開始我已經話俾多張機票工人, 當貼錢送瘟神, 只係工人唔肯收啫, 於是我亦都係話願意俾多張機票佢, 個官就話叫我哋出去俾啲時間我哋傾, 仲同我講, 話唔使擔心, 如果傾唔掂最多同佢打官司, 我有白紙黑字, 有證有據, 贏面好大, 於是我哋就離開法庭行咗出去.
出到去, 等咗一陣就有個主任同我哋接洽, 我同老婆(抱住個bb女)同工人及個菲律賓翻譯就跟咗主任去佢寫字樓, 坐定後主任先問工人想點, 佢一如之前向法庭入面咁獅子開大口, 又係一個月人工, 一個月代通知金, 一張機票及津貼, 共9千幾蚊, 個主任當時都話工人自己辭職根本要求一個月代通知金唔合理, 話最多要求賠5至6千。 而我就趁等主任嘅時間用手機上網check咗即日飛返菲律賓嘅機票價錢, 同我哋當日賠俾佢嘅機票錢差大約3百蚊, 於是我就話只會俾$300, 多都無, 個主任一聽到之後就面色一沉, 之後就叫我哋呢個party出去先, 佢要同工人密斟.
我哋响大堂等咗大約半個鐘左右就輪到我哋, 我哋入到去主任就問我哋最多願意俾幾多, 我哋話最多都係俾一張機票佢 (即600幾蚊), 主任話咁唔使講喇, 同工人個價差好遠, 於是就叫我哋返上court等排期打官司. 上到去court, 之前啲case已經完晒, 開court時, 個官掉返轉頭先插我, 話我出現金俾佢唔啱, 又借啲意又話我呢樣, 又話我嗰樣, 不停「兇」我, 「兇」完我之後又到插工人, 都係插番嗰啲嘢, 最後就問我想點, 我都係話唔想攪咁多, 官就話俾張機票工人等佢走, 又話睇佢個樣都係無晒錢嘅喇, 之後工人仲要話追多一個月人工, 官就開始起火, 話工人同我嘅說法完全兩個版本, 一定係有人講大話, 又話工人嘅指控係好嚴重, 如果證實到佢係誣告, 分分鐘要坐監, 叫工人收咗張機票,完全無俾佢揀,之後官同我講俾張機票佢,我話OK,但我多口話我啱啱CHECK過即日機票只須HKD$670,官聽到又發惡,話機票唔係咁計,係計全年平均數,就HKD$1200喇,我唯有OK,誰不知呢隻發瘟工人上得床牽被㩒,有話要加埋個交通津貼,官聽到後諗咗兩秒,擰個頭過嚟叫我俾多一百佢,我唯有講OK,但我話我無咁多現金响身,要出去㩒機,官就話OK,叫我哋先簽咗和解協議書,之後我就出去㩒機,㩒完機之後响法庭入面現兜兜交收,之後各自離開法庭,完場。"

男爵府

agree.只要你有齊文件, 口供陳述清晰, 立場堅定寸步不讓,佢見揾唔到你jetso就會收手。我果次就係咁, 佢最後都唔敢上court. d 官唔係幫曬d工人架,你估佢傻架咩。佢話你逼佢resign你咪問番佢阿mum係咪有支槍,點解佢唔call police?
原帖由 SandraLo 於 10-10-13 22:30 發表

你唔好担心......
事實好多agent 係奸嘅, 工人有case响身唔駛離港住, agent 幫佢地揾到工又賺一筆!
如果你手上有齊佢簽收同resignation, 好大機會佢地只係想拋你, 因香港人好多怕煩怕哂時間, 情願賠錢了事, 咁就做 ...

首頁

尾頁

跳至