婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

今次個post好長,希望大家有耐性睇,謝謝!!
我ge瘋人奶奶係今月27號就走la~佢臨走前對我有d訓示同想做埋佢d"身後事"如下:
訓示:
1)第日老公去滾唔好出聲,總之佢有錢拎返黎就得la。(奶奶第時你個女嫁得出,你記得都要咁教佢!!!!)
2)係屋企你同個女千祈唔好得罪你姑仔。(我ge唔惹少姑仔一陣會介紹佢出場)
3)你老公唔換底褲係你責任,如果佢唔換你就親佢沖涼拎條新底入去換佢條舊底出黎。(男人有時真係好污糟,我老公有時兩日先換一次底)
4)你要早d訓,等你老公都早d訓。(我老公第二日放假佢有時打機打到零晨3點,我已經1點同ar b入去訓,佢話我唔再早d訓,令到佢個仔咁夜訓。咁我係咪應該食完晚飯就即刻入床訓。)
5)你邊個邊個fd係豬朋狗友,我果d就唔同,你就算浪費十年八年交一個朋友其實唔浪費。(佢咁唔鍾意我呢個fd就係因為我坐月佢上黎探我時咩都冇買野上黎。)
6)第時湊bb ge野唔好煩你老公la,佢返工好辛苦。(我湊bb就唔使休息下!!)
7)叫我就算當我老公係長期飯票你都要好好keep住佢ga,如果唔係變左空頭支票。(想我好好地咁對佢個仔。)
8)成日叫我果樣慳d果樣慳d。(但又容許自已個女叫佢ar哥買果樣買果樣)

"身後事" :
1)擺酒之後同我講話幫我將我d嫁妝放入你老公ge櫃到好冇?我話唔好啦!!我自己keep返!!!(想拎埋我d嫁妝,你休想!!!)
2)同我老公講話幫佢同我姑仔開個保險箱,鑰匙佢同我姑仔每人一條,我老公問佢冇啦啦開黎做咩,有好多野要擺咩,我奶奶話有好多唔拎返去外國。值錢ge我就唔知佢有咩la,但係我ar b d金器仲係佢手。
3)又同我老公講話佢自己聽日幫我地拎ar b出世時各親朋戚友比bb ge錢去開戶口,幫我bb儲夠一萬,唔夠佢自己貼,我老公話唔使,但佢話當比bb ge利是。(琴日我同佢講過話遲d幫bb開個聯名戶口,佢琴晚就即刻同我老公咁講,之後我親佢沖涼就同我老公講個女d野我想自己keep返!!!!我奶奶出黎後又再同我老公話開邊間銀行戶口好?我老公就話點解一定要你攪,我遲d先自己攪!!!!)

我ge唔惹少姑仔 :
1)我bb喊,嘈住佢訓,佢fxxk我bb!!
2)買左部攝錄機話送比我同佢ar哥ge結婚禮物,但部機keep係佢房,我睇過一次,未用過。
3)係外國讀完書返黎,佢ar哥就買左部手機比佢。過兩個月就話要部電子琴,話係佢興趣好想要,佢ar哥又買左比佢,但我聽到佢彈琴ge次數10隻手指頭都數得哂。搵到份七千幾ge工,就用佢ar哥d錢買左幾千蚊ge衫。之後佢部琴差唔多供完又話想要部專業ge相機,但佢自己冇玩開,出街常用都係我部數碼相機。岩岩買左部相機兩個月,最近又同我老公講想要i phone4!!!!!(老公!!!!你試下今次又買比佢,你買左比佢就唔好怪我!!!!)
4)我老公出左一張附屬卡比我,佢要我老公出返兩張比佢。
5) 上次佢同我&我d fd 一齊去試妝,我D FD問我想去邊渡蜜月,我都未答佢就即刻話唔公平,唔好諗住比個B佢湊。之後我個FD問佢,你結婚有無諗住渡,佢話冇。(就算我同你AR哥去,我都唔會比個B你湊LA。仲有你渡唔渡係你GE事,我地去蜜月旅行係我地GE事,有咩咁唔公平,你覺得唔公平咪等我同你AR哥去完你咪叫你AR哥同你渡一次LOR。)
6)我奶奶話我姑仔成日唔洗衫,冇衫着先黎洗。佢就話你理得我,我又唔似d人唔使做野,係屋企鍾意幾時洗就幾時洗。(言下之意即係我,我e+係全職湊bb,我初初都有問佢幾次使唔使洗衫,如果要我幫你,佢次次都話自己黎,咁我由你自己黎,好唔明佢仲做咩係度抱怨。)

仲有可能唔記得,如果記得遲補充。再多謝大家觀看全文。

子爵府

其實你奶奶的出發點都好明白,就係為咗個仔, 咁都可以理解; 至於你個姑仔, 其實好明顯係你老公中壞咗!!

複式洋房

我老公出左一張附屬卡比我,佢要我老公出返兩張比佢。

洋房

2個都係極品

你同姑仔一齊住的嗎?

大宅

原帖由 maymycheung 於 10-10-13 23:46 發表
其實你奶奶的出發點都好明白,就係為咗個仔, 咁都可以理解; 至於你個姑仔, 其實好明顯係你老公中壞咗!!

應該係佢地成家人縱壞左

大宅

原帖由 張家大少奶 於 10-10-14 00:45 發表
我老公出左一張附屬卡比我,佢要我老公出返兩張比佢。

出返兩張附屬卡比佢

大宅

原帖由 魚蛋BBB 於 10-10-14 01:51 發表
2個都係極品

你同姑仔一齊住的嗎?

係ar~因為佢仲未嫁得出

男爵府

你99都係一般99
係姑仔就好明顯妒忌你lor~~

你99叫你d咩佢keep ,點都唔好

你姑仔咪當佢同屋主

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都會唔中意你姑仔多d

大宅

Give her one Family J card (Jusco) & one ParknShop membershiop card! hahahahah (and she can accumulate points for your main card tim).

She is totally crazy and your husband is spoiling her too much la...like a queen!!

原帖由 evalio 於 10-10-14 07:10 發表

出返兩張附屬卡比佢

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

樓主,要非常小心佢將你D嫁妝抽起比姑仔呀

男爵府

你老公出附屬卡比你做咩要比佢地知? 笨
呢啲係2公婆的事, 關佢咩事, 佢憑咩要你老公出2張比佢, 你老公揾大把錢? 真係半養佢咁喎

大宅

叫你老公去百佳出返張"易賞錢"卡,俾兩張附屬卡佢,都係卡者

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你老公寵懷你姑仔了..叫你老公關水喉

大宅

佢ar哥其實都諗住出一張比佢,出左比佢之後佢就話我果張好多地方都有優惠,想出埋我果張,佢ar哥咪又出比佢lor。
佢跟本就養埋佢,我姑仔係搵錢自己使,屋企所有使費都係我老公出,返工車錢都係我老公比埋,好彩間屋係佢ar媽唔使供or交租,如果唔係真係唔掂。
我老公唔係搵得多,兩萬蚊到。
我自己ge嫁妝e經自己keep返,但ar bd野未拎返。
我唔可以叫佢關佢水喉,佢覺得錢使得黎就搵得返,況且唔係冇錢比我使,我咁講佢會覺得我妒忌果d野。其實我只係想佢儲返d錢,因為e+唔同以前,佢自己有個家,萬一有咩事都有個錢旁身,大人唔食細都要食。我真係唔知點同佢講好

大宅

一係你就同你姑仔鬥大使,問你老公拿多d錢,等佢顧得一個顧唔到第二個,睇下老婆緊要定妹緊要,咁多多少少你都可以儲返d,總之你就一有機會就係佢度拿多d走.不過話是話你姑仔都好賤格者

大宅

原帖由 t8480552 於 10-10-14 21:34 發表
一係你就同你姑仔鬥大使,問你老公拿多d錢,等佢顧得一個顧唔到第二個,睇下老婆緊要定妹緊要,咁多多少少你都可以儲返d,總之你就一有機會就係佢度拿多d走.不過話是話你姑仔都好賤格者 ...

雖然我都好唔想咁,但如果佢今次再買野比我姑仔,c6就唔好怪我會咁做

大宅

嘩... 你姑仔都好厚顏下喎... 你老公太就佢啦, 要咩都俾, 不過呢樣嘢好難變, 因為你出聲你老公實話你小器眼紅佢對個妹好, 你不如試下叫佢同呀b整份儲蓄保險計劃嗰d.... 我都係咁局我老公儲錢架, 每個月直接向尸口扣左錢, 到時就算佢個妹想禁你老公錢都無咁易啦

仲有你呀b既金器你快d先下手為強, 開左保險箱先, 跟手同你奶奶講你有保險箱叫佢俾返呀b既嘢你keep, 話集中d, 斷估佢唔會厚面皮到死都唔俾掛...

大宅

原帖由 hungc9 於 10-10-15 23:15 發表
嘩... 你姑仔都好厚顏下喎... 你老公太就佢啦, 要咩都俾, 不過呢樣嘢好難變, 因為你出聲你老公實話你小器眼紅佢對個妹好, 你不如試下叫佢同呀b整份儲蓄保險計劃嗰d.... 我都係咁局我老公儲錢架, 每個月直接向尸口扣 ...

無錯,我e+開始都要為自己同個囡囡將來打算下,無論將來有咩事都對我地有保障d,但一切計劃都要等我奶奶走左先。

複式洋房

你應該有排捱,你姑仔應該有排都嫁唔出,因為佢需要搵一個月薪十萬八萬,無家庭負擔,最好無屋企人既奄春男人,無屋企人就1毫子都唔使俾嘛,咁佢就有好多錢啦~
你快d諗好你既計劃,搵定d公司(例如保險),查詢好d問題,準備好文件,最好連表格都填埋,你99一走即係俾你老公簽,即刻交,免得俾你姑仔知道,會使橫手,搵你99截住你c6,一係佢先下手為強,先將你c6揸乾揸淨
原帖由 evalio 於 10-10-15 23:58 發表

無錯,我e+開始都要為自己同個囡囡將來打算下,無論將來有咩事都對我地有保障d,但一切計劃都要等我奶奶走左先。

首頁

尾頁

跳至