家庭理財

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

保險當然係得物無所用好啦

但買保險都係想保障真係有乜大開支有個back up啫

大宅

環保接龍勳章 BK Milk勳章

我都覺得醫療保險要買, 我都準備幫亞囡買一份, 幫銀行買嗰D可以嗎, 請問有無介紹呀?

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

死啦, 我囝個份系投資個隻wow, 唔通個保險經紀....要跟進下,多謝你提點.

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我記得啱啱幫阿囡買嗰年,阿囡即刻用得著,真係唔知好彩定唔好彩喇,嗰次阿囡高燒咗幾日,睇咗2次私家醫生都唔得,咁同阿囡去咗屯門醫院急症室,等咗成2個鐘,燒到成40度,最後比咗支退燒藥就叫我地走喇!第二日都唔退,即同阿囡去咗港安,醫生睇咗後,即刻安排入院,係支氣管炎,醫生話好彩入得早咋,入到肺就會變肺炎添,所以我好支持買保險架,嗰次我仲CLAIM得足晒,住咗3日出院!!
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

男爵府

原帖由 babyfei 於 10-10-14 13:51 發表
我都覺得醫療保險要買, 我都準備幫亞囡買一份, 幫銀行買嗰D可以嗎, 請問有無介紹呀?

我就周圍搵資料,比較邊一間cover既野arm我阿仔.例如包皮手術,有d要過左某個年紀做手術先可以claim哂全費,間間包既野都唔同,呢d真係要自己"做功課"

我係阿仔拎左出世紙就買,我本身有買開,個agent比左個有投資成份既計劃我阿仔,又危疾,又儲蓄,$2xxx一個月,當我"水魚"咁。bb仔之ma,危咩疾wormouth:

後尾我自己睇其他公司既單張,只係同阿仔買左醫療住院,只係$2xxx一年,相差幾遠ar,買左幾個月後,阿仔因為一d問題要入院做手術,住私家2日,埋單3萬幾,交左比agent幫我claim。

朋友買銀行既保險,無agent跟(好平).不過咩都要自己攪.自己拎form,自己比醫生填,再自己submit.自己"吹"保險公司。

大宅

我都係由阿仔兩個月大就買保險,佢六個月大的時候,肚痾,去私家醫生度睇,醫生話佢開始輕微缺水...咁打去私家醫院度問,點知又係間間都話無晒位...法國仲答話帶小朋友去試下,睇下中午有冇人放位出尼我住新界,無可能飛出九龍博佢有冇位啦,最後醫生寫信去政府急症,一到等左十分鐘即上房...

結果,個醫療保無用到...

子爵府

好媽媽勳章

發燒call相熟醫生安排上房.快到十五分鐘搞掂.
我囡囡試過燒到39.4度.(吃退燒藥)我即時打電話給他,叫他安排.15分鐘後他話我知得啦.我就call的士去醫院.去到囡囡都退燒啦.但就照入.如果系公家一早叫你返去啦......
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

複式洋房

阿女有住院保險,之前佢入公家住左三日,照claim, claim返三日住院費仲有Cash Bonus tim!

男爵府

多謝各位意見, 係喎! 買$2,xxx的年plan, 便可住2-3人兒童房, 好ok ah!

有問到我點解2次call 私家醫院有冇房先, ah?! 我住得遠, 想sure有位才入院lor, 費事遊的士河. 第一次時 (深夜), 我 call 仁安, 他們說有位, 出車不久, 他們又call 我說間房比咗人; 之後call 所有私家都話 full, 我抱住隻金豬仔 (亞囡)直入法國急症, 個 receptionist 問我住唔住院, 我梗話住, 但她check 房後都話 full, ai... 看完個門外漢的醫生(外科手術科, 當晚冇兒科醫生當值), 我又要抱住隻金豬仔回家, 好彩亞囡第日慢慢退燒及冇事.

anyway, 想問下入到私家院的mama, 你們本身是否看開所屬私院的兒科? 或是其他兒科診所, 但醫生是在有關私院有登記? 唔通要問定自己兒科有否在任何私院有登記, 並攞定他的mobile/pager no., 深夜call 人搞入院, 是否好有問題?

ai ya, 我係咪諗多咗??! 好似搞到好複雜, 但我兩次入唔到私院經歷, 不容我不搞清楚個遊戲規則.

謝!

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

原帖由 maozit 於 10-10-16 01:52 發表
多謝各位意見, 係喎! 買$2,xxx的年plan, 便可住2-3人兒童房, 好ok ah!

有問到我點解2次call 私家醫院有冇房先, ah?! 我住得遠, 想sure有位才入院lor, 費事遊的士河. 第一次時 (深夜), 我 call 仁安, 他們說有位, 出 ...

i have same question with you too....

複式洋房

原帖由 lilybaby8282 於 10-10-14 17:02 發表
我囡囡試過燒到39.4度.(吃退燒藥)我即時打電話給他,叫他安排.15分鐘後他話我知得啦.我就call的士去醫院.去到囡囡都退燒啦.但就照入.如果系公家一早叫你返去

入到院未必等於好。
我唔係話公家一定好過私家 (或者相反),
只不過我想話醫院係好多菌,之前我d仔女發燒入院,兩次都係影響到個肺先入院,上到病房,隔離床的咩病都有,如果唔係因為影響到個肺,要聞氣,我都唔想俾佢住院 。
上個月阿女因為甲流引起肺炎,入院,住到第三日輪到個仔高燒不退,入急症,醫生同我地分析,入到醫院,醫生只不過係同你做舒緩治療 (因為照左個肺係好清),除非屋企人係唔識發燒點處理先好考慮入院,如果自己都識處理,入左院,只不過又係俾藥你食,咁同o係屋企無咩分別。
有時我唔明d人點解咁緊張小朋友一定要入私家,我兩個細路次次都係入公家,d醫護幾好,幾有耐性,唔係報紙睇到的咁差。
同埋係咪有d住院保係唔包公家?
因為我個女有住院保險,住公家我地都照Claim,雖然好細數目 (一日$50),但都係錢喎。

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 maozit 於 10-10-16 01:52 發表

有問到我點解2次call 私家醫院有冇房先, ah?! 我住得遠, 想sure有位才入院lor, 費事遊的士河. 第一次時 (深夜), 我 call 仁安, 他們說有位, 出 ...

我個仔上個月又係發高燒,11歲,由晚上9:30燒到1:30食左2次退燒藥都吾退燒,我同佢去左仁安。個醫生叫我吾駛擔心, 喉嚨發炎係會發燒,我話我知但係燒左4個鐘都係103-104,咁係吾係要佢退燒先呢?個醫生一味叫我入院,我在登記署見到寫住大房和兒童病房已滿,咁就只有2人或1人房,咁即係焗住2人房.....

伯爵府

大囡有買 e 保, 試過入過私家 e 院, 我覺得小朋友細, 買個保障會好 d, 因為佢哋唔識講你知佢邊到唔舒服, 我最驚係小朋友發高燒, 大囡每次入院都因為高燒....
冇錯, 有位 mami 講得 arm, e 院真係好多菌, 同埋最心痛係打牛豆 (唔知係咪呢個名, for 靜脈注射用)....
我都係住新界, touch wood 若小朋友有事要睇急症, 我會 call 私院門診係咪有兒科 e 生當值, 因為若唔係兒科, 通常都係叫你入院, 我覺得唔係專科, 因為可能兒科 e 生佢哋會清楚 d 係咪真係咁需要入 e 院 lor. 同埋私院門診斷估唔駛好似政府要你等成三四個鐘, 發燒佢哋都係當次緊急 or 非緊急

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

保險既野用唔到就覺得冇用,須要用時就有用架啦

大宅

我以前都做過保險. 咁我覺得如果樓主有能力負擔私家住院所有既費用既, 咁買保險就真係多多多多餘囉~~~~

或者好似我咁... 想個B有病住得好少少, 但又唔想比咁多錢住私院, 咪比少少保費買住院保險囉, 咁買保險唔係要黎搵食既, 都係保障啫, 如果諗住有着數, 咁可以將D錢投資係股票呀, 債卷呀, 買樓都得....

我仔前排發高燒, 去到X和睇急症, 得當值醫生, 未睇已經告訴我無BB床位, 仲睇唔睇醫生, 又比埋張醫院電話LIST, 又幫我地打D,又叫我地自己打去醫院問, 結果只有明德頭等房, 港中頭等房, CANOSSA二等房, 好多醫院話佢地話因為BB發燒未知原因, 唔可以住大房, 搞完一大輪好彩最後住到CANOSSA咋, 所以我自己一定會幫BB買住院, 而家仲轉埋二等房PLAN添.

大宅

原帖由 lilybaby8282 於 10-10-14 17:02 發表
我囡囡試過燒到39.4度.(吃退燒藥)我即時打電話給他,叫他安排.15分鐘後他話我知得啦.我就call的士去醫院.去到囡囡都退燒啦.但就照入.如果系公家一早叫你返去啦...... ...

阿女好小病,不過滿月既時候都仲係黃,要住一晚(QE),我心都實埋...咁細個又唔比人陪...12:00am 入,唔夠24小時弟日4:00pm就話走得,接佢既時候佢喊得好大聲,平時阿女唔喊,我知佢一定係餓啦~我餵人奶既,所以問姑娘可唔可以比我餵埋先,佢話食完唔夠30分鐘,不過我堅持!佢至比我餵,最後阿女一食6安清左...餓到暈...好啦~咁走前換3就換埋片啦!點知塊片片重到爆,好似好耐冇換咁!!我包新既pampers nb 36片就同我講用完!!我比你30分鐘一片都用唔曬啦!!!!!個姑娘仲「好好人」咁「借」1片比我!!我嬲到想喊!即刻抱女女走!!點知仲唔止!!一返到去同女女洗白白佢即刻大喊...patpat紅了一大片...之後我即刻買左份$4000一年既住院!公立就算更好唔比陪佢喊到死都冇人理GA!!!比小小錢就算用唔倒都唔後悔!
不過我都想問一下女女買左年半只係有一次40度半夜去荃灣仁安,我都要求住院,不過個E生話40度好小問題唔俾我住...什至話:如果係我我唔會帶佢睇E生~好在女女之後慢慢退左JA!佢只係睇2眼就算,又冇講佢因乜燒~照都冇照!半夜我都要求住一晚,因為我住得遠,又係冬天既晚上,佢又由37度起至40度燒左12小時以上,我好驚~佢堅持有錢唔賺...==

別墅

我都覺有agent跟會好d...
我仔仔都係係保險公司買, 都係2xxx一年, ok woo... 因個agent一直幫我跟開, 唔錯, 你有需要, pm我啦, 可介紹比你..

原帖由 methy 於 10-10-14 15:33 發表

我就周圍搵資料,比較邊一間cover既野arm我阿仔.例如包皮手術,有d要過左某個年紀做手術先可以claim哂全費,間間包既野都唔同,呢d真係要自己"做功課"

我係阿仔拎左出世紙就買,我本身有買開,個agent比左個有投資成份 ...

水晶宮

我個女10 yrs, 份insurance 差不多供左10yrs. 一次都無claim 過, 細個果時上氣管感染入院兩次 ( 直頭講唔到野, 把聲沙晒 ), 都係去政府醫院. 所以今年到期我都會cut 埋佢.

首頁

尾頁

跳至