家庭理財

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 appleyuen 於 10-10-17 17:05 發表
保險既野用唔到就覺得冇用,須要用時就有用架啦

望都望用唔著喇

禁止發言

公爵府

帶亞囝睇過一次私家急症, 唔會再去.
小朋友係氣管問題, 透唔到氣.半夜去求診. 但個醫生叫我第日再返兒科OR自己醫生度覆診, 佢寫轉介信(加$30). 開左D藥又無料到, 聞左氣都唔得, 無發燒都開退水燒水 (收多$70), 唔怪得我前面有個講普通話既父母要求退款: 淨係藥費$4XX, 呢枝係退燒水, 我個小朋友無發燒同埋我屋企有, 傷風藥水?個醫生話佢唔係傷風喎?唔該呢兩樣我唔要, 你退番D錢比我!!

政府醫院小朋友一般好快有得睇, 特別係三四歲以下果D, 除非有緊急突發, 否則一定係優先處理.

禁止發言

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

強醫保?!唔係喎!
新聞都話係自願性醫保,
無話一定要參加,勿誤導。

原帖由 Cindy_媽 於 10-10-25 16:04 發表
哎呀!政府都就黎推出強醫保啦,即係話個個有能力嘅都要買~咪當買個安心囉!真係要claim咪當睇醫生攞左discount囉^^

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 maozit 於 10-10-14 01:24 發表
有醫護朋友一早已提醒我: 有什麼奇難雜症, 私家醫院只會 refer 比政府醫院, 住院保險其實冇用, 勿浪費$$$. (當然, 我上年冇聽佢講, 諗住亞囡仲細, 若 touch-wood 要住院, 有頭等房住, 我們又可留院陪她, 買個保障都好呀!) 但... 事實是... 真的得物冇所用 lor...

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

複式洋房

原帖由 chachingyee 於 10-10-18 02:19 發表

阿女好小病,不過滿月既時候都仲係黃,要住一晚(QE),我心都實埋...咁細個又唔比人陪...12:00am 入,唔夠24小時弟日4:00pm就話走得,接佢既時候佢喊得好大聲,平時阿女唔喊,我知佢一定係餓啦~我餵人奶既,所以問姑娘可唔可以比我餵 ...

係咪醫院問題? 因為次次我仔女住公立醫院 (大埔那打素),都無趕人走,我仔未夠三個月入院都要有人陪,隔離床o個個未滿月都有人陪,不過佢只係限人數,而且d姑娘一見如果BB側邊無人就好緊張,試過隔離床個家長行開左 (返屋企沖涼),d阿嬸見到個B喊到拆天,就話,要行開就最好講聲,等d職員留意多d佢,仲抱起BB氹BB...

複式洋房

原帖由 kyk 於 10-10-17 14:44 發表
同埋私院門診斷估唔駛好似政府要你等成三四個鐘, 發燒佢哋都係當次緊急 or 非緊急

雖然張咭話你係次緊急,不過實際佢會列優先,上次阿仔高燒不退,去到那打素急症問晒資料,唔駛10分鐘已經叫入房,快過其他仲等緊的人 (都起碼廿幾三十人)。

首頁

尾頁

跳至