單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

響我最唔開心既日子,有咩人支持我,鼓勵我,踩我,伸多我兩腳我記得好清楚,以為一定會企響你果邊既人,響呢個時間,不由分說,係我唔岩晒,只係說三道四,冇幫過手,
我好記得當時我幾孤單無助!路係我自己揀,我冇叫你地幫我手,我亦唔會去求人,點捱我都冇叫你地幫過我!唔該你地唔好要求我!人地有亞媽,我冇亞媽,我只係希望唔幫手唔好踩多幾腳,又阿芝阿左,我做人亞媽,生得佢地出,就要留響佢地身邊,冇人可以幫我湊,太大壓力時,想休息下出下街比人話我去玩,唔可以出街,唔可以同朋友去食飯,唔可以返工,邊度都去唔到,我應該咩都唔好同人講,親人冇人幫到,有病要入院冇人幫過我安排,排期排左幾耐一直冇人有意見,我好朋友義不容辭黎幫手,就比人當賊辦,我響醫院冇氣講唔到野都嬲到喊,好在我朋友比面我大方唔計較,呢d恩惠我都唔知點去還比人,係我屋企人既好應該同人地講聲多謝!我三生有幸有咁好既朋友,仲要比d難受我好朋友,我對你地客氣係因為我專重長輩,專重人,而唔係代表你地岩晒!唔代表你地可以任意對我身邊既人侮辱 批評,我認識咩人,同人有咩交情,人地咩人格我亦唔需要同人交代,輸打嬴要,我身邊既人就要為你地去做野,跟你地既安排去做,就要人地毫無條件去接受你地,唔該唔好太過份~有人有份生冇份養,義務就唔做,權利就要有,人地披住羊皮就以為佢係好人,信外人都唔信屋企人,咩世界,為左細路,我要厚面皮,要勞心勞力,有人就想坐享其成,仔女都識分是非黑白,做人老豆既唔出心唔出力,口是心非,淨係識學埋d古惑野對付我,反而冇關係既就出心出力,做到教都冇得訓,出心出力去教,我個心成日問點解個天要咁安排,點解要同d咁既人渣生d仔女,搵個男友養我仲要養埋佢地,養唔起即係唔駛諗,咩都焗死晒,咁又唔得,咁又唔得......辛辛苦苦個仔又唔聽話,成日返學打人,激死我,講左n次都唔聽,鬧又唔聽,打又唔聽.......
唔好意思,好長....

夜深人靜 諗起又哭了...

侯爵府

唔好咁喇~d仔女錫您米得羅~學下選擇性收聽~唔好比d無謂人影響到自己~有咩唔開心呻完~明天又係新一天喇~加油~

大宅

多謝你呀!
呢d野真係屈左響個心好耐,
我諗我死果日佢地都唔會明白
路真係好難行,樣樣野都要為左仔女,為左仔女,為左仔女.......

洋房

原帖由 ~~kitty~~ 於 10-10-15 00:32 發表
響我最唔開心既日子,有咩人支持我,鼓勵我,踩我,伸多我兩腳我記得好清楚,以為一定會企響你果邊既人,響呢個時間,不由分說,係我唔岩晒,只係說三道四,冇幫過手,
我好記得當時我幾孤單無助!路係我自己揀,我冇叫你地幫我手 ...
呻啦, 呻完就好, 千祈吾好記住係心度, 增加自已煩惱

HOWARD    邪不能勝正

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

唔好甘啦....開心番
原帖由 ~~kitty~~ 於 10-10-15 00:44 發表
多謝你呀!
路真係好難行,樣樣野都要為左仔女,為左仔女,為左仔女.......

侯爵府

原帖由 ~~kitty~~ 於 10-10-15 00:44 發表
多謝你呀!
唔洗多謝~系呀~單親真係唔係一條容易行的路,所以成日都會提醒自己(難關難過仍要過)因為時間係唔會停落黎的~只有努力面對唔逃避,彩虹係會出現架~
以前我都會好嬲我ex點解會變,點解要令小朋友走上單親路,好嬲他!而家我會覺得兒子雖然小見了爸爸,但我呢個做mama的一定都可以比到他(父愛和母愛)唔會比健全的家庭小~
有時我會想我們都可以選擇做一個自私的人棄d小朋友不顧,但小朋友偏偏係無得選擇的無論爸爸媽媽係點樣的人都要接受~不過我估做一個有良心的人有責任心的人重比個d自私自利的人活得快樂和好~所以kitty,雖然暫時日子係難挨~但要相信自己係有改變明天的能力~加油呀~希望您今日都會同我一樣要同自己講((((我已經冲滿力量喇)))))
好喇~我都要返工喇~88~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

係呀....依家見到仔仔平平安安.....咪我地既幸福囉.....我仲成日同自己講....有咩係唔辛苦架.....辛苦唔係代表要放棄....係要諗方法去平衡.....

原帖由 babytszkin 於 10-10-15 09:33 發表
唔洗多謝~系呀~單親真係唔係一條容易行的路,所以成日都會提醒自己(難關難過仍要過)因為時間係唔會停落黎的~只有努力面對唔逃避,彩虹係會出現架~
以前我都會好嬲我ex點解會變,點解要令小朋友走上單親路,好嬲他!而家我 ...

大宅

原帖由 howard190706 於 10-10-15 04:48 發表
呻啦, 呻完就好, 千祈吾好記住係心度, 增加自已煩惱

係呀,有好多時候我都會提自己,
煩惱會過去,努力希望明天會更好,
不過有時屈下屈下,積埋就爆,
響度可以呻下已經好開心,
多謝你地呀!

大宅

原帖由 littlecar 於 10-10-15 09:21 發表
唔好甘啦....開心番

真係好多謝你地既回覆,
起碼感覺路唔係孤單既!

大宅

原帖由 babytszkin 於 10-10-15 09:33 發表
以前我都會好嬲我ex點解會變,點解要令小朋友走上單親路,好嬲他!而家我 ...

有時我都會疑問,
我選擇既路係咪正確,
係咪應該一直咁忍落去就冇事,
起碼小朋友唔駛有個破碎既家庭,
係呢排成日發惡夢,
見到ex返黎搵我地,
真係好驚.....
成日接仔女,或者響街都提心吊膽,
好唔想有咩"事"發生,
佢係果d唔順佢意就發癲既人......

侯爵府

kitty 您有無搵社工幫下手呀~???

大宅

之前有搵過社工,
之後就不了了之...

洋房

原帖由 ~~kitty~~ 於 10-10-18 23:43 發表

係呀,有好多時候我都會提自己,
煩惱會過去,努力希望明天會更好,
不過有時屈下屈下,積埋就爆,
響度可以呻下已經好開心,
多謝你地呀!
吾使多謝! 呢度係甘, 大家互相鼓勵, 將心裡面煩事全呻走晒, 甘個人就會開朗好多,
HOWARD    邪不能勝正

侯爵府

原帖由 ~~kitty~~ 於 10-10-18 23:45 發表

真係好多謝你地既回覆,
起碼感覺路唔係孤單既!
我有時都會好軟弱,因為一個女人,咩都要識自己去處理,想偷懶小小都唔得~有時都會幾累 不過希望在明天,大家都要加油

侯爵府

原帖由 ~~kitty~~ 於 10-10-18 23:49 發表

有時我都會疑問,
我選擇既路係咪正確,
係咪應該一直咁忍落去就冇事,
起碼小朋友唔駛有個破碎既家庭,
係呢排成日發惡夢,
見到ex返黎搵我地,
真係好驚.....
成日接仔女,或者響街都提心吊膽,
好唔想有咩"事"發 ...
您個case都有d危險喎~搵社工問下呀~睇下有咩可以幫到您~

大宅

之前都有同社工傾過,
我可以話係一個唔係好識表達既人,
果時講黎講去覺得佢都唔係好明
EX對我有幾威脅....
即是果時EX只係對我有家庭暴力,
冇對過小朋友,
果時EX發癲就話掉D小朋友落街..
我每一次都攬住D仔女,我好擔心....
每次佢都咁威脅我...
個社工就因為始終佢都冇咁做.....
(唔通真係掉左落街先安樂咩....)
仲話安排我同EX見面,
我好驚,以佢性格走又跟蹤我...
突然又會出現...唔知下一步做D咩.
之後我就冇同社工再講我情況,
因為我覺得佢幫唔到我D咩,
只係而家我又開始擔心...
成日提心吊膽

侯爵府

原帖由 ~~kitty~~ 於 10-10-21 23:40 發表
之前都有同社工傾過,
我可以話係一個唔係好識表達既人,
果時講黎講去覺得佢都唔係好明
EX對我有幾威脅....
即是果時EX只係對我有家庭暴力,
冇對過小朋友,
果時EX發癲就話掉D小朋友落街..
我每一次都攬住D仔女 ...
唔係架~個社工好多嘢會幫到您架~如果您已開了file係個社工個到~
萬1您有咩需要例如''錢''社工都可以第一時間幫到您,如果怕自己表達得唔清楚,咁您試下搵支筆寫低呀~到時有機會在見米可以表達得清楚d
您老公話掉個仔落街,我信架~好多人都係一殺那控制唔到自己做了d愚蠢行為,事後先識後悔,所以由而家開始您要搵個袋張細路仔d証件放係一齊,萬1要走佬都可以快d~
好多家庭慘案都係先口角後動武的~以後無咩嘢您都唔好係屋企搞興他喇~有嘢傾要搵d餐廳芽~多人的地方先好傾~有咩事要識得叫救命~
其實個社工做得好正確架~您有機會都要同過c6好好傾下~您長期活係他比您的壓力下面好容易會巔架~

大宅

其實都安靜過一排架,
因為某d原因,
我知道佢又會黎搵我,
你講得岩呀,
我見親佢都搵多人既地方,
係面對佢時,要每樣事順佢意,
果種感覺好壓迫,
次次走既時候我都響街游多幾個圈,
唔敢直接返屋企,
雖然仔女唔係好記得佢,
亦可以講冇咩記憶,