懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我自己剛驗到有左, 有朋友話應該去普通診所度攞紙 再去醫院登記, 但我約了11月5日婦產科dr 照胎, 咁應該點做呀 ?

複式洋房

首先恭喜你先~
你依家要做既就係去診所睇醫生
叫醫生出張已懷孕既證明俾你
跟住拎住呢張證明同埋你住址證明去你屋企附近既醫院登記排期產檢就OK啦 ^^
你11月5日個日都可以照去睇私家嫁
冇衝突~
好多媽咪都係政府私家兩邊睇

複式洋房

恭喜您!
我朋友提過我, 有些醫院要攞埋地址証明.

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章

我係廣華睇, 當時d人教我, 姑娘會問你住邊, 你肯定話係果區(你要搵定友人地址), 若果姑娘真係問你地址証明, 你話sorry唔記得帶, 下次補返, 通常下次佢地忙到都唔會問你.

複式洋房

我現在才5w , 係唔係唔洗咁早去醫院登記, 到7w才去 都得, 只果係的話 , 我想11月5日去婦產科dr 度照完才去登記....

男爵府

開心吸收勳章

恭喜哂~~
你早D去登記..就可以排早D有得做產檢~~我嗰陣5w去登記,排到16w先有得做第一次產檢~~

大宅

I checked bingo by myself and I went to General Doctor. He said I shall 5 wks and he didn't write me a prove.

大宅

我同樓主妳一樣5W,BUT 我係第2胎,已經睇咗C+E生,因今胎有小產蹟象 BUT個胎仲細..要過多一個星期先再CHECKBB情况,依家食梗安胎药!(今日我都BOOKING 咗政府E院睇產檢,佢哋要9W才收証,BUT你 可以照打去預約)

子爵府

為什麼不在看婦科時,順便寫紙有bb,而要先去看一次普通西醫?另5week看婦科會否太早?bb應該開始有心跳了.

別墅

原帖由 winnyto 於 15-10-2010 11:57 發表
我係廣華睇, 當時d人教我, 姑娘會問你住邊, 你肯定話係果區(你要搵定友人地址), 若果姑娘真係問你地址証明, 你話sorry唔記得帶, 下次補返, 通常下次佢地忙到都唔會問你. ...

上次我去廣華登記, 果個阿嬸點都要我攞到個地址俾佢佢先肯同我登記, 我果日超無奈呀!!!

大宅

你唔会意思..i mean c+e 生..即時c+婦科呀!5w個胎好細,未有心跳,要6w先開始有的!(係架..5w看婦科太早了..如懷孕者沒有小產現象,可以等6w先睇都未遲!)
原帖由 瑪利2006 於 10-11-2 22:34 發表
為什麼不在看婦科時,順便寫紙有bb,而要先去看一次普通西醫?另5week看婦科會否太早?bb應該開始有心跳了.

子爵府

lam_jc :祝你健康無事,第二胎是比起頭胎辛苦很多,要多休息,才能把胎養好,;不好意思,我不是這意思,但我見前面有媽咪說,可以照樣去看婦科和私家,無衝突,我才想想,為什麼不是一次過做的?而要去看兩個醫生?我自己兩個仔也在政府醫院生,不是愈早登記,便愈早做產檢,(當然,早些是好的,)是計算返大約幾多週,醫院會幫你做第一次產檢,在幾多週會幫你照超音波.....等,樓主不要太緊張,現階段是想想在那裡生bb,問醫院有關掛號的手續,專心把身子養好,生一個健康的bb.

大宅

多謝妳嘅祝福...依家我冇乜嘢可以做到,工照返...唯有等日子過,睇吓到時BB有冇心跳!
原帖由 瑪利2006 於 10-11-2 23:39 發表
lam_jc :祝你健康無事,第二胎是比起頭胎辛苦很多,要多休息,才能把胎養好,;不好意思,我不是這意思,但我見前面有媽咪說,可以照樣去看婦科和私家,無衝突,我才想想,為什麼不是一次過做的?而要去看兩個醫生?我自己兩個仔 ...

首頁

尾頁

跳至