自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

如果本身係租梗私人樓住既…就梗係值得買啦

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

男爵府

畀面勳章

除非要比雙倍租, 如果唔係唔會買, 再過十多年會拆過重建, 到時有新屋住 tim!

子爵府

原帖由 room2102 於 10-10-15 14:33 發表
朗屏村 廿幾年工字型舊公屋 380尺 賣約19萬 管理費約$500 公屋就租$10xx
值唔值得買呢間公屋呢?

請問係咪用''綠表''買呀

禁止訪問

醒目開學勳章

複式洋房

若係我, 我會咁樣分析.

樓價 $190,000
若租, 每月當佢 $1,000, 一年即係 $12,000 (未計有時可能免租金, 有機會一年既租金仲會平過呢個數), 一年租金$12,000/$190,000, 可以比到15.83年既租金, 相信政府加租都唔會好大幅度.

比我, 就唔會賣, 因租金好平好抵, 因全包, 若你賣咗, 又無得免租, 又要比管理費, 日後住落有問題又要自己比維修費, 管理費 + 維修費呢條2條數係好金, 到時間樓係自己, 點貴都要食住要比, 但租唔同, 乜嘢壞咗都唔駛比, 仲可以免費又得整. 同埋, 若你地賣咗, 有自己樓, 到時政府有其他更荀既嘢你地巳無資格了.

加上你間屋20幾年樓齡, 好舊下, 地點又唔係好, 我覺得唔值囉. 比我我會一直租落去, 咁平租, 每月應可以儲到好多錢. 有錢係手, 到時再諗. 你地住多十年八年, 都成30年樓, 可能可以換間新公屋比你地, 你知唔知而家 d 新公屋起得好靚, 地點, view 又好.

水晶宮

買啦...一個車位都唔止19萬啦...

公爵府

買既好處係:
1. 買左係自己既,第日過多幾年可以賣返出去, 一定會有賺
2. 唔駛驚會俾房署趕你走或check住晒
3. 佢有保養十年架,同埋基金有好多$$,基本上唔駛點拎錢出黎維修個喎
4. 因為係業主,如果間屋有咩事(當然係因為其他人既問題而引起的), 如間屋漏水等等, 你可以狂投訴, 佢地買你怕,你仲可以大大聲,佢地即刻做野
5. 下一代生活有保障,起碼有個物業
6. 搵幾多錢有幾多物業房署都管唔到
7. 第日想買隨時唔只19萬

唔買係:
1. 管理費貴
2. 如果隔離左右發生命案,或遇著個租客係痴線的,你永遠無得調遷,交投可能有影响
3. 以後無得申請公屋或用綠表買居屋 (除非破產)
4. 意外地生多一兩個b就無得調遷
5. 無得享用"全方位維修"

其實如果你一直都無交超額租,我諗你租住較為好, 因為好多野都好舊, 隨時你第日可以買居屋...
不過如果你完全無打算搬走的話,買左都有個安心!

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

唔值

買咗你要負責維修

原帖由 room2102 於 10-10-15 14:33 發表
朗屏村 廿幾年工字型舊公屋 380尺 賣約19萬 管理費約$500 公屋就租$10xx
值唔值得買呢間公屋呢?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

只要負擔到呢19萬同埋中意呢間屋
我會買

公爵府

同埋朗屏村係好好既地段,交通又方便又好住, 我相信政府一定唔會拆,大興村仲舊啦,佢地都係維修咋,所以我諗要等佢拆真係等多五十年........

你一世住呢度的話,買反而有好處,朗屏村我相信空置率唔高,好多人都想搬去呢條村(我自己都想呀!), 你要計下你自己將來想點先至決定買定唔買, 因為始終房署check住晒第日交雙倍真係好煩架!

禁止訪問

醒目開學勳章

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

買得過

男爵府

好媽媽勳章

我都係住緊朗屏,但都無買到,依家每月都係比9百幾蚊,有時又免租,起碼唔使理!
其實元朗出時區好方便,好多車都出到去只搭一程車唔使轉就到,搭西鐵又快!

洋房

我屋企剛出售時係12年樓令賣2x萬,我爸驚要比好多維修費所以無買,之後減左幾次租,由14xx減到12xx再減到10xx~

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

最主要擔心個維修費,但樓上有人講話個儲備可能多過4千幾萬,不防check吓係咪仲有好多儲備,如果係我覺得買得過。
當俾一成首期,問銀行借17.1萬,當年息3厘供15年,每月要供$1181,唔係多過而家個租金好多。而第時租金都有機會加,而且難保第時人工唔加,會唔會有機會要俾倍半或雙倍租?

子爵府

好媽媽勳章

如果將來你一定實行到買私樓,或者你哋搵39000以上就買la~如果你係當買嚟自住就唔好la~或者買居屋仲好la.而且房署冇咩事都唔會叫你走...
原帖由 room2102 於 2010-10-15 04:59 PM 發表
朗屏村未來廿年內應該都唔會拆喎...我諗買來自住 咁將來又存到有首期後買私樓可出租等人地幫我供私樓 將來老左都可以收少少租補貼過活

複式洋房

500文管理費好貴呀, 租金才1000...5抵

大宅

我唔會買,

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

一定買 !!!
19 萬 , 有個竇口不知幾爽 !!!
日後偷偷租比人都好

首頁

尾頁

跳至