跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

圓玄小學18号公布收生結果,請問係咪要自己去學校睇結果呢?

翡翠宮

不用, 留意信箱就得la, good luck.

翡翠宮

小一公佈結果 :

http://www.yyps.edu.hk/

別墅

係咪全部第一ROUND唔得嘅話,封信都話係"備取名單"o架???

大宅

應該係, 李宗德都係咁。
有無媽媽既小朋友已取錄? 你地會放棄大抽獎嗎?

原帖由 cheeers 於 10-10-18 23:03 發表
係咪全部第一ROUND唔得嘅話,封信都話係"備取名單"o架???

子爵府

我女和幾位同學都被取錄, 但未收到信

別墅

原帖由 技安 於 10-10-18 23:52 發表

我諗佢o地係讀"新一代"或其他英文幼稚園,是嗎??

子爵府

係啟思(大興)

原帖由 cheeers 於 10-10-19 00:03 發表

我諗佢o地係讀"新一代"或其他英文幼稚園,是嗎??

別墅

oic~ 啟思多唔多教英文o架?? 我個女果間麻麻地....

請問各位知唔知叩門有咩程序,因為我miss咗六月個seminar,其實佢哋interview嘅評分標準係點分配o架??

複式洋房

原帖由 cheeers 於 10-10-19 00:14 發表
oic~ 啟思多唔多教英文o架?? 我個女果間麻麻地....

請問各位知唔知叩門有咩程序,因為我miss咗六月個seminar,其實佢哋interview嘅評分標準係點分配o架??

我仲想問下有無人知道今年圓玄升中的結果大約怎樣?

雖然圓玄既語文環境好D, 但如果派屯門BAND 1少, BAND 2, 3 多, 咁好似好牙煙. 我仲同老公拗緊囡囡升小學報圓玄, 還是何日東/ 青松, 我鍾意圓玄多D, 佢CHALLENGE我, 所以想攞多D料.......

大宅

可否分享一下心得...是否女女英文/普通話程度很好?
in家長會著重d 咩多呢 ?

thanks

原帖由 技安 於 10-10-18 23:52 發表

大宅

咁我想問吓而家取錄嘅小朋友, 係咪全部都係自己叩門呀, 咁大抽獎咪得好少位囉...

我都 miss咗六月個seminar?

大宅

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

現在取錄的小朋友是今年剛interview完的, 唔係叩門的, 同埋係無大抽獎的, 因為係直資學校, 學位都唔係經統一派位的~

原帖由 KoB媽 於 10-10-21 13:21 發表
咁我想問吓而家取錄嘅小朋友, 係咪全部都係自己叩門呀, 咁大抽獎咪得好少位囉...

我都 miss咗六月個seminar?

子爵府

叩門咩程序我就唔清楚
評分
1) 學業成績 (35%)
2) 活動與獎項 (15%)
3) 操行 (10%)
4) 面試表現 (學生及家長各佔15%)
5) 有兄姊就讀本校 (10%)

原帖由 cheeers 於 10-10-19 00:14 發表

男爵府

小學升中跟學校有關係咩 ?
唔係以成績計算咩 ??

原帖由 makhangyu 於 10-10-20 22:55 發表

雖然圓玄既語文環境好D, 但如果派屯門BAND 1少, BAND 2, 3 多, 咁好似好牙煙. 我仲同老公拗緊囡囡升小學報圓玄, 還是何日東/ 青松, 我鍾意圓玄多D, 佢CHALLENGE ...

子爵府

佢出年先有派位, 校長講過第一年, 教局一定係3/3/3=BAND1,2,3分配, 但第二年就唔會咁派會睇成績, 我相信7年後應該派位會好D嘅, 而幼稚園老師俾我意見係6年英語教學, 升上英中始終都有優勝地方, 所以我揀左佢

原帖由 makhangyu 於 10-10-20 22:55 發表

雖然圓玄既語文環境好D, 但如果派屯門BAND 1少, BAND 2, 3 多, 咁好似好牙煙. 我仲同老公拗緊囡囡升小學報圓玄, 還是何日東/ 青松, 我鍾意圓玄多D, 佢CHALLENGE ...

大宅

咁即係話只係入form 申請就可以interview....

原帖由 3BBs 於 10-10-21 14:49 發表
現在取錄的小朋友是今年剛interview完的, 唔係叩門的, 同埋係無大抽獎的, 因為係直資學校, 學位都唔係經統一派位的~

子爵府

坦白講囡囡英文/普通話程度都係一般有問有答啦! 我相信小朋友有自信, 唔怕羞都係被取錄原因, IN家長學校係著重親子關係, 父母平時點管教, 如果係全職媽咪照顧小朋友, 就更易被取錄

原帖由 vmum 於 10-10-21 13:08 發表
可否分享一下心得...是否女女英文/普通話程度很好?
in家長會著重d 咩多呢 ?

thanks

伯爵府

我上星期上大陸見青松有跨境宣傳喎 呢樣野係咪都要考慮呢??

複式洋房

原帖由 sasa612 於 10-10-21 16:04 發表
小學升中跟學校有關係咩 ?
唔係以成績計算咩 ??

升中用成績黎計算, 岩一半.
升中用學校黎計算, 又岩一半.

個結構要用頗長篇幅解釋. 係呢度都係寫"精讀"啦.
升中最主要睇小學最後三個呈分試, 學生校內既"名次", 分數係唔重要的.
因應學校畢業生過往四年Pre-S1既成績, 順序同校內名次做配對. 考第一既同學配Pre-S1第一, 如此類推.

如果間學校既畢業生最叻果個係Pre-S1都只係得60分, 即係校內考第一既學生就只會得60分. 明未?
所以如果學校唔掂, 佢教出黎既產品高分極都有限.

首頁

尾頁

跳至