懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

係咪產後檢查左先呢?

洋房

你c6咁快想要喇!?!?!?
haha...我d惡露仲有呀,你呢?
你順產係咪要遲少少先行埋好d呢?^^我開刀我諗d惡露無哂就可以行埋掛.....^^

男爵府

想就想....
我17,18號已經冇晒惡露喇!
我諗住產後檢查左先呀...
好驚咖....萬一爆左點算
產後檢查係11月22號呀!
仲有成個月....
我仲要同老公分開訓..

大宅

有冇SISTER知道順產的幾時可以...?

複式洋房

(作者為彰化市博元婦產科診所負責醫師)

理論上生產後6週內,子宮、陰 道都可回復非懷孕狀態,但一半以上的婦女在產後8週的行房會有問題,其中22%的人會感到會陰疼痛。

尤其是在生產時使用 到「真空吸引」或「產鉗」的陰道分娩者,其性交疼痛會持續更久。其中疼痛超 過8星期者佔33%,而剖腹產僅2%,自然分娩為7%。除了疼痛的的問題,其他的性障礙包括:疲倦、出血、擔心再度懷孕等等。

有趣的是,餵母乳的媽媽比不餵母乳的媽媽來的「性」趣缺缺(19%VS7%)。

陰道分娩的過程相當艱辛,一個足月的胎兒,頭圍35公分的胎頭娩出時造成的陰部裂傷、會陰切開,需要縫合,一般若使用可吸收縫線,大約需一個月的時間傷口才算完全癒合。

如果再加上「真空吸引」或是「產鉗」等的協助分娩,這表示是較困難的分娩, 其傷口的嚴重度就可想而知了!尤其是生第一胎的媽媽,因為缺乏育兒經驗,平常帶初生嬰兒已忙得焦頭爛額,要想配合先生共享魚水之歡,恐怕是心有餘而力不足!

產後性生活既然有那麼高的比例會出現障礙,因此,尤其是初產婦們,希望初為人父者能多體貼您的另一半,譬如平常協助她照顧嬰兒,讓她能有多點休息時間;在準備產後第一次行房時,千萬要溫柔緩進,不要急躁;如果還是覺得疼痛, 不妨找婦產科醫師檢查一下。

只要傷口癒合良好,行房的不適只是暫時性,隨著組織的復原自然會逐漸消失,不需太過擔心,終能重拾閏房之樂!

複式洋房

我估等2個零月左右先行房會比較好,就算恢復速度較快,生理已經準備好,相信心理都會係一個障礙。

行房前最好有適當既休息﹑氣氛同前戲(點蠟燭/香薰增加情調﹑丈夫幫太太按摩等等),令陰部能夠分泌足夠潤滑液;若果丈夫又能夠配合温柔D的話,相信產後既媽媽要投入房事都唔會太困難。

如果擔心傷口未癒合,可以先去婦產科做檢查求個安心。

公爵府

畀面勳章

六個星期產後檢查冇事就可以!,係我生第一胎時醫生講既,到第二胎醫生都冇講喇..

複式洋房

回覆 7# winnie5960 的文章

我產後到現在都未呢...足足一年未有過!!

公爵府

畀面勳章

原帖由 winnie5960 於 10-10-17 13:13 發表
係咪產後檢查左先呢?
8年前生完第一胎,出院時,醫生教唔好同老公行房,至六星期產後檢查後先可以...我覺得佢地肯教都幾好,到生第二胎醫生就冇講,但原來好多人都唔知架..我有個FD坐梗月都同老公ML...佢生第一胎醫生都冇講架!

首頁

尾頁

跳至