美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

洋房

請問有冇人係香港做過穴位埋線減肥呢?聽講可以醫埋病wor..有冇人試過呢?可以分享一下嗎?因為而家有好多人講報紙買嗰間做,又見到d post話元朗有中醫做,有冇人試過呢?

民房

我之前都試過,痛死我.....

支針好似打針針咁粗。仲要桔幾十支.......

大宅

我剛12月尾做過, 係彭明X 女中醫到做. 坦白講都幾痛下, 但係可以忍到的痛.

她無好似其它醫師甘加埋中藥丸, 頭幾日係全身都有D 發熱, 胃口細晒, 塊面真係頭個WEEK 無甘腫, (無甘水腫掛).. ,體重輕了2-3磅. 但到第3 WEEKS (我無再去針), 一切就打回原形, (包括體重 & 水腫), 而且好貴 $1880 / 24針).

但我又心思思新年前再做一次, 新年瘦D 都好呀, 不過再找下D 無甘貴的中醫.

大宅

MORE 的兩篇有關報導

http://vipblog.orientalsunday.hk/yokot/?p=391

http://vipblog.orientalsunday.hk/yokot/?p=1392

我自己一定找中醫師, 唔會去美容院.

伯爵府

原帖由 michaelytt 於 11-1-23 13:19 發表
我剛12月尾做過, 係彭明X 女中醫到做. 坦白講都幾痛下, 但係可以忍到的痛.

她無好似其它醫師甘加埋中藥丸, 頭幾日係全身都有D 發熱, 胃口細晒, 塊面真係頭個WEEK 無甘腫, (無甘水腫掛).. ,體重輕了2-3磅. 但到第 ...

佢有兩種, 一隻1800, 一隻2800, 我諗緊試唔試, 佢打俾我話有好多人做, 只係有幾個用麻醉葯, 其餘都話痛, 但係都頂到.... 我怕痛所以諗下先

大宅

有$2800 架咩? 之前她都提過係會有一隻LAST 到1 個月的新 [線], 可能就係這隻 $2800 吧.

痛都重可以忍呀, 但成效先最緊要, 我睇其它中醫師的WEBSITE 針灸或 '穴位埋位' 好, 都係要加一種 [排毒丸]先會減得快. 單單針灸都係會好慢...

我在香港再找到兩間中醫 '穴位埋線', 都諗緊試第2間, 我自己覺 彭醫師太商業, 太 '利' 字, 我唔係太鍾意.

http://www.chac.com.hk/home.html

http://www.twcmc.com.hk/page101.htm?lang=b5

大宅

我剛打了去荃灣個間問, 佢話 $480 一次無跟針數WOR.. (@ 十幾甘針到), 重話太多線係身會發低燒.. 又真係WOR 我上次針完頭兩日係有低燒過.

有女中醫選, 中藥就 $60 一日, 我諗我會試, 平過彭醫師好多.

伯爵府

原帖由 michaelytt 於 11-1-24 11:03 發表
有$2800 架咩? 之前她都提過係會有一隻LAST 到1 個月的新 [線], 可能就係這隻 $2800 吧.

痛都重可以忍呀, 但成效先最緊要, 我睇其它中醫師的WEBSITE 針灸或 '穴位埋位' 好, 都係要加一種 [排毒丸]先會減得快. 單單 ...

係架, 佢好商業下架, 佢話前幾日有個model 陳x容先去過, 講明瘦身不減胸丫嘛...

伯爵府

原帖由 michaelytt 於 11-1-24 12:19 發表
我剛打了去荃灣個間問, 佢話 $480 一次無跟針數WOR.. (@ 十幾甘針到), 重話太多線係身會發低燒.. 又真係WOR 我上次針完頭兩日係有低燒過.

有女中醫選, 中藥就 $60 一日, 我諗我會試, 平過彭醫師好多. ...

平咁多 ??? 你去唔去試呀.... 你試完話我知丫.. 話晒你都試過. 應該知邊間好d

大宅

我會去試... 看睇咩情況都好呀. 比較下都好呀.

伯爵府

原帖由 michaelytt 於 11-1-24 15:00 發表
我會去試... 看睇咩情況都好呀. 比較下都好呀.

你幾時去呀 ?

大宅

我今日剛去了, 不過我現在好累, 遲一點再分享呀. ANYWAY 我覺得好過彭醫師個到好多.. 同埋真係 $480 針了28針.

伯爵府

原帖由 michaelytt 於 11-1-29 20:49 發表
我今日剛去了, 不過我現在好累, 遲一點再分享呀. ANYWAY 我覺得好過彭醫師個到好多.. 同埋真係 $480 針了28針.

好..... 你分享下, 之後順手 pm 個地步黎丫....

大宅

去了荃灣個間 找姓王的女中醫. 現在未知效果, 但基本全個過程我個人覺得比彭明慧 好D 同PRO D, 最重要平好多. $480 (我針了28針) 我有加藥但只加7 天試試先 @$60. 唔洗俾診金, 一共 $900 埋單. 所以如果荃灣這間都同樣有效, 甘唔洗諗一定去荃灣啦.

我會講下兩個中醫不同之處.

見醫師
這個女中醫應該係來自來地的中年中醫, 我同上次去見彭明慧一樣, 我一開始已講晒自已的問題.
(1) 我一向肥底但都係AROUND 115-120, 婚後兩年肥到130, 但前年小產後唔知係身體有問題, 定過份補身, 幾個月肥到165, 去年好辛苦先減番去150. 去年中再小產一次.
(2) 我減肥之外, 最大目的係想生BB.

上次彭中醫, 把完’墨’ 後咩都無講, 只係叫去西醫到CHECK 下唔知咩指數俾佢睇… 佢真係唔記得係咩指數, 重取了我EMAIL 話會SEND 俾我… 不過一個月後的今天一個EMAIL 都無SEND 過俾我. 把完’墨’完全無講我小產的原因或我身體的問題.. 叫我埋線減完肥先再醫其它. 但她收了我 $80 診金呀. (所以我感覺彭醫師太商業, 只係想到一樣樣賺錢).

而今次王中醫, 把完’墨’ 後就話我係‘痰濕’肥胖形, 而我小產係因為我 ‘脾虛’, ‘血瘀(塞)’ 所以D 血流唔到入子宮, 無營養俾到個胎, 所以小產. 之後她問我會JOIN 那個PLAN, 有3 種. (以下), 我話試單一次先 即 $480 加7天藥試試先 (@$60). 個女中醫都幾好WOR 話可以一次過減肥同調理生BB. (而當中都有十幾樣藥, 有人參, 她都無額外收我錢).

穴位埋線一次 $480
2次穴位埋線 + 26天 中藥顆粒 $2,280
4次穴位埋線 + 52天 中藥顆粒 $3,980

** (我驚佢針得少, 我故意話上次係另一個中醫到針係有2X-30 針), 個ASSISTANT 解釋針多少她們都係睇體質, 始終係一個個小傷口, 太多好容易會發低燒.

穴位埋線
上次彭中醫, 係有一個房的, 但個女護士時時都無關晒門!!!. 但因為都無男人都OKAY 的.
彭中醫都係好好人, 感覺醒好多, (可能她成日上報紙雜誌) MODEN 好多. 好會不斷講下笑等我無甘緊張. 她係先用一支好似針筒(銀色) 中間通心的管, 係她量好的穴位上 ‘吉’ 一下, 甘個穴位上有個CIRCLE 的印, 定好位她先穴線, 穴線係一次過針兩下甘埋條線落去, 第一下好痛, 比針灸痛十倍.可能無心理準備掛, 她就立即SELL 我加麻醉膏, 我話唔洗, 一來要等多15MINS, 二來 $1880 已貴到肉痛. 到再針多幾針就都係忍到的. 一共24針, 全是前面, 大部份在肚都有十幾針.

針完穿番衫無再見醫生,走得.

而今次王中醫 “荃灣中醫針灸診所” 係一間間房仔, 床與床係用布簡開, 上下看通感覺無甘方便, 同無安全感小小. 而且這裡有其它男中醫同男助理, 感覺細D, 好彩我有帶定短褲, 安心好多. (上次第一次只穿UNDER 驚D).

王中醫一開始就直接埋線, 但可能有心理準備定真係好手勢, 真係唔係幾痛, 當然始終係一支1.5MM的針再埋條線內身體, 一定會FEEL 到痛, 但同上次真係差好遠, OKAY比針灸痛兩倍啦. 成個過程個中醫都唔出聲, 好似要好專心甘, 只係個女助手不斷同我傾計, 有一樣我比較喜歡係每針完一針個女助理都立即幫我貼一塊圓形的膠布, 衛生D.

最重要係今次個中醫係有針埋背後, PATPAT 4 針, 後大腿小腿都有. 個中醫重話無針後面唔得架WOR…

針完, 今次個助理叫我唔好立即起身, 瞓幾分鐘再給我1杯水俾我飲.
之後再見中醫, 她再解釋D 藥有咩醫埋減肥同我本身的問題., 當然有SELL 我開月COURSE 平好多WOR.. (我都知但我堅持試一次睇下效果先).

穴線 $480 (28針) 加 7天藥 $420, 無診金, 只 $900.

埋線後感覺
上次彭中醫到針完, 基本上全身都FEEL 唔到有不適. 好OKAY.
第 1, 2 天有輕微脚軟
第 2天有幾嚴重的低燒, 要食必理痛後瞓覺.

而今次王中醫, 就辛苦好多, 針的時候係無痛的, 其它穴位都無問題, 只係前後大腿, 後小腿個幾個穴位好麻痺, 好似打完一日WAR GAME 甘, 行呀, 坐低都好’怨’痛’ (上次彭中醫無幫我針這幾個位, 所以無得比較). 醫師好似話我大腿’塞’.

第 1, 2 天有嚴重脚軟, 麻痺, ’怨’痛’
第 1, 2天有低燒, 但好似無上次甘勁, 都要食必理痛後瞓覺.

大宅

我係去這間..

http://www.twcmc.com.hk/page101.htm?lang=b5

伯爵府

原帖由 michaelytt 於 11-1-30 18:45 發表
去了荃灣個間 找姓王的女中醫. 現在未知效果, 但基本全個過程我個人覺得比彭明慧 好D 同PRO D, 最重要平好多. $480 (我針了28針) 我有加藥但只加7 天試試先 @$60. 唔洗俾診金, 一共 $900 埋單. 所以如果荃灣這間都 ...

你解釋得好詳細, 我決定............. 過完年去試一試佢....我放棄彭醫師, 因為聽你講完我覺得去荃灣一試都 ok.. 你睇下明天情況如何丫。

大宅

你有無睇佢價錢呀? 單一次過年後會由 $480 加到 $680. JOIN PLAN 先唔右, 所以我這WEEK 其實病緊都去左先.

大宅

今日第3日, 雙腳已經無甘 '怨' 啦, 亦無咩發低燒了.

我要講, 其實今次係我自己有小小找命來博, 上次第一次之後, 我明知埋完線係會發小小低燒, 但我因想過年前做, 更想它加價前做, 就算THIS WEEK 病了 (流感) 成個WEEK 未好番, 都要去埋線, 所以今次亦可能因為甘比上次頭一兩日係累D, 也辛苦D.

希望新年前快D 瘦D.

男爵府

好媽媽勳章

michaelytt,

我都想試呀...但請問知5知這個中醫有無針灸師牌呀?

伯爵府

原帖由 michaelytt 於 11-1-31 10:06 發表
今日第3日, 雙腳已經無甘 '怨' 啦, 亦無咩發低燒了.

我要講, 其實今次係我自己有小小找命來博, 上次第一次之後, 我明知埋完線係會發小小低燒, 但我因想過年前做, 更想它加價前做, 就算THIS WEEK 病了 (流感) 成個WE ...

就算加200蚊都要俾佢, 我唔會咁急去做.... 你休息下啦, 過年快到, 我祝你身體健康, 心想事成, 減肥成功啦!!!

首頁

尾頁

跳至