婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

育兒性格勳章

回覆 60# tantanmama 的文章

但Major 佔分最重~~ 要擺最多時間。但偏偏Minor 有時宣賓奪主~

仲有一個elective 係"器量"~~@@
面對6299 姑9 等人突如其來既口舌功勢....要從容不迫咁接住,然後掟番個波比佢地 , 當中器量不可少...
如果你看到面前的陰影,別怕,那是因為你的背後有陽光!

地球是運動的,一個人不會永遠處在倒楣的位置。

人不能太方,也不能太圓,一個是會傷人一個是會讓人遠離你,因此人要橢圓!

別再用0.5的思維管理這個2.0的世界了!

[強國]搞笑+發人深省的句子
http://forum5.hkgolden.com/view.aspx?type=EP&message=2706370&highlight_id=0&page=1

別墅

樓主叫你99早幾日預約才上來

等待驗證會員

各位, 唔知咁樣可唔可行黎對抗 d 麻煩 99呢?

如果自己出左街, 就算 99 去到屋企樓下都唔洗彩佢架, 咪由得佢, 等得就等, 唔等得咪返歸囉. 唔好扑返去開門俾佢.
仲有, 已經 plan 好既節目點都唔好改, 佢上到黎, 就算坐低一分鐘都照出街, 由佢冇癮.
至於追魂 call, 自己唔好接, 扮聽唔到電話響, 等 99 打晒俾 c6, 男人係好憎人地煩住佢既, 一兩次就話心軟, 再多幾次, 佢都發爛喳啦.
咁樣睇怕 99 都識做啦.

男爵府

育兒性格勳章

回覆 63# qoorknm2004 的文章

我贊成妳咁做ga~ 我自己都係打算咁 (要狠心d , 死守界線)

但.....好多時係d c6 衰心軟
比d 99 哦兩句 "好慘好慘呀~~~趕我走呀~~無人無物呀~~~~"
就範了....然後被食住上.....

& 中國人的 "人情"牌, 又係累死人....("6299 黎到, 唔通趕佢地走"---> 我真係會~~ 都唔算趕佢地走,係"我唔得閒招呼je" 又無叫你黎, 咁我唔係日日坐o係度等你ga, 自己都有schedule)

所以..........
咪咁多mami 呻到 鮎魚都游埋過黎囉.....

人不能太方,也不能太圓,一個是會傷人一個是會讓人遠離你,因此人要橢圓!

http://forum5.hkgolden.com/view.aspx?type=EP&message=2706370&highlight_id=0&page=1

複式洋房

冇用架.....同99講左唔止一次啦
不過佢唔係針對仔同新抱, 佢對個女同女婿都係咁架
有次佢自己走去姑9到 (又冇預先通知), 俾姑9話, 之後仲要同62同我地話姑9趕佢走, 唔俾佢上姑9屋企..............

不過我而家都再加強對老公既思想改造
始終佢對左99幾十年, 唔會覺得有問題的

至少老公都由最初唔覺有問題搞到我同佢嘈, 到今次佢開聲話99, 已經係一大進步了........不過估唔到99竟然喊.......仲喊左好耐..........唔知真係以為我地蝦個老人家.....

我而家灌輸緊有節目就推99唔俾佢上來, 同埋出左去唔會趕返來既訊息俾老公, 希望會慢慢改善啦.........

複式洋房

同埋來緊至少有三個月既周末我都要返工, 老公又到出trip旺季, 如果99再唔改, 我唯有好衰咁等住睇佢摸門釘............我係絕對唔會係公司趕返去開門俾佢的 (我係港島返工)

當然我唔希望要個老人家白行一趟啦, 話晒我地住新界, 佢住九龍, 來我地到都要成粒鐘.........

同埋佢雖然係好煩, 真係好煩, 婆媳間相處有時難免都會有不合既地方, 不過佢唔係陰毒既人咯, 所以都唔想整鬼佢........

只係逢周末都咁樣俾人打擾法, 真係好激氣..........

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我99經常係咁...佢有key所以會開門..我果陣先知佢要上黎!c6同佢講都有人o係屋企啦~!我鍾意上咪上囉!
有一次c6真係發火鬧叫佢上黎唔早一日通知~開頭都聽隔左一個月咪唔聽..去到屋企附近先打黎?有時我同個仔出左街佢上左黎要我即刻返屋企tim~!
而家搬左屋,,屋企鐵閘難開我入面都會鎖..佢唔識開鐵閘所以無上黎好耐~!

男爵府

育兒性格勳章

回覆 67# arcaar 的文章

YA....無計, 為了生活空間, 絕D 都要..... (最怕 d 99 ....不請自來突然自己衝入黎......唉..........真係有親咩......mouth: )

別墅

我99同62關係一般,成日都唔比個仔親近62,反而自己就成日貢上來坐,成日話有野比我地,車,有幾重要要成日黎?!一坐就坐到夜晚10點先走,真後悔比條key佢.

99煮餸超難食(佢老公寧願自己煮),但我有左阿B後佢成日話要來煮野我食,佢每次煮一個餸,但有6人份量,我吃了一口就唔食啦,放左係廚房,點知我老公返到屋企即問"什麼咁臭?!"(唉..又唔可以直接同99講,99隔日就上來,最後我地話冇人回家食飯佢先冇來,我想話我煮D野食好食過99好多陪lor)

其實你地會唔會同老公講你地對99的想法?我講過,但我老公叫我對99好D,但坦白講,我真係唔想見到99,我有次因知道第2日會見99,之前個晚我訓唔著,到3-4am..我唔想憎我99,所以我唔想見佢,但冇可能唔見..

男爵府

育兒性格勳章

回覆 69# fatcni 的文章

妳地比左key 又真係難搞d...

其實我唔贊成比key,覺得始終 分開住, 另一間屋就係另一個空間。又不是同住, 不是同住的人 就唔應該有key 囉....。

同老公講 對99 既想法....
視乎你想講乜 & 點講啦~~
btw , 點解妳c6 叫妳對99 好d 的???? (我覺得呢句好怪...)

ya....若真係唔想見, 減少見面次數, 避開, 都係option~~ 始終, 保持距離, 令大家關係都好d...

首頁

尾頁

跳至