樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

你們會買那屋苑? 為什麼? 請指教.

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

我揀左黃埔花園, 因為個校網, 方便我返工而且比較實用D

伯爵府

黃埔校網好咩?唔係34網好d 咩?

不過我都係住緊黃埔花園...

原帖由 金仔媽媽 於 10-10-18 15:02 發表
我揀左黃埔花園, 因為個校網, 方便我返工而且比較實用D

侯爵府

35網唔好咩? 我覺得幾好喎, 起碼好過我依家住果度... 咁重好, D 人去晒34網唔使爭,

請問你住3房定2房呀? 我都睇緊呀....

原帖由 annaanna 於 10-10-18 15:22 發表
黃埔校網好咩?唔係34網好d 咩?

不過我都係住緊黃埔花園...

男爵府

黃埔花園!!

黃埔花園-舊但實用D, 買嘢方便, 交通方便, 過海好快, 又有船
昇悅居, 新但交通一般, 唔實用, 但有會所
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

伯爵府

我住左o係黃埔好多年lu~ 由新村搬去花園,再搬去海濱南岸,再搬番黃埔花園

依家暫時住緊9期3房果d,唔排除搵到好野再搬 因為搬屋係我地o既嗜好

原帖由 金仔媽媽 於 10-10-19 09:45 發表
35網唔好咩? 我覺得幾好喎, 起碼好過我依家住果度... 咁重好, D 人去晒34網唔使爭,

請問你住3房定2房呀? 我都睇緊呀....

侯爵府

搬屋好煩0架喎 ~
我其實心儀4房單位, 但太貴啦~ 應該係...over budget!

原帖由 annaanna 於 10-10-19 12:18 發表
我住左o係黃埔好多年lu~ 由新村搬去花園,再搬去海濱南岸,再搬番黃埔花園

依家暫時住緊9期3房果d,唔排除搵到好野再搬 因為搬屋係我地o既嗜好

...

男爵府

海濱南岸如何? 是否很不實用? 黃埔為何吸引你再回流?

另如黃埔兩房. 那種則及座數較好? 是否不要買頂層? 要大維修嗎? 地鐵何時有? 對不起. 太多問題.

原帖由 annaanna 於 10-10-19 12:18 發表

...

伯爵府

海濱南岸唔方便,搭車買餸食飯都要行去黃埔花園,單位非常唔實用,隔音好差,由朝到晚聽到隔離屋鬧仔,連樓上講電話都聽得好清楚﹗管理費又貴,770單位要1500蚊﹗不過有會所,有好多人都like﹗

黃埔2房,實用就5期577呎,個主人房好大,細房都可以放4呎床;頂樓平d ,不過要行一層樓梯,有bb 就唔多方便,大人大者行一層都冇咩問題o既.... 正常頂樓平市價10%左右啦﹗

之前講左有維修,不過唔駛夾錢,管理費盈餘應該足夠﹗地鐵就2015年先通車,而地鐵出口最近o既期數有﹕1, 5,11期﹗

不過依家黃埔花園d 價開得好高下..... 你揀清楚先好買喇﹗

原帖由 ysnmama 於 10-10-19 16:16 發表

另如黃埔兩房. 那種則及座數較好? 是否不要買頂層? 要大維修嗎? 地鐵何時有? 對不起. 太多問題.

...

伯爵府

呀.. 仲有一樣唔記得話你知,頂樓樓底高一呎,又高層,所以感覺上開揚舒服d,反而2樓(最低層)就多數有渠味,所以if 大家都平市價10%,我會揀頂樓囉﹗

原帖由 ysnmama 於 10-10-19 16:16 發表

...

侯爵府

係啦, 黃埔真係開價都唔平呀 ... 我都有睇南岸, 但5百幾萬買間居屋實左唔化算, 但會所&屋苑設施(係外面睇) 就 very good, 靚爆 ~

請問597呎單位如何, 實用嘛???

原帖由 annaanna 於 10-10-20 09:34 發表
海濱南岸唔方便,搭車買餸食飯都要行去黃埔花園,單位非常唔實用,隔音好差,由朝到晚聽到隔離屋鬧仔,連樓上講電話都聽得好清楚﹗管理費又貴,770單位要1500蚊﹗不過有會所,有好多人都like﹗

黃埔2房,實用就5期577呎,個主人房好大,細房都 ...

珍珠宮

原帖由 金仔媽媽 於 10-10-20 14:12 發表
係啦, 黃埔真係開價都唔平呀 ... 我都有睇南岸, 但5百幾萬買間居屋實左唔化算, 但會所&屋苑設施(係外面睇) 就 very good, 靚爆 ~

...
我有冇睇錯?!

侯爵府

Sorry, 佢前身係居屋黎0架嘛 ... 不過發展商好似已經執過下再賣, 所以我成日覺得佢係居屋唧....

大宅

黃埔好!

禁止訪問

伯爵府

11期597呎,唔好處係房有窗台,5期577呎全屋都冇窗台o架﹗

5百幾萬買海濱南岸,應該都買唔到向海單位,不過3房2廁,我係你我會揀黃埔花園9期,692呎都有3房2廁呀﹗如果唔要2廁,仲可以揀12期688呎,3房1廁﹗

如果遲d 正苦真係用實用面積計呎價,花園一定win,因為有87-89%實用,除番開呎價平過海濱南岸多多聲,仲要每月比o既管理費都相差好遠呀﹗

fyi, 我依家比緊7百幾蚊管理費only

原帖由 金仔媽媽 於 10-10-20 14:12 發表

...

伯爵府

冇錯,佢只係執靚個樣,+會所,不過間隔同本身用料都係=居屋﹗

之前聽人講,4-7座好多租客,d 人冇咩公德心,仲知道有好多夜總會小姐(外藉),又多南亞人士,不過佢地大多數都係第一批租客,果陣唔駛1萬蚊租到770呎3房2廁lu~

依家加左租,我估有多都會搬走左...

原帖由 洋洋 於 10-10-20 14:30 發表

執完, 我都係當佢係居屋

男爵府

謝謝你的意見. 很有用 你真的很熟悉黃埔花園.

但黃埔花園真的越來越貴. 為何廿多年樓, 仍可以那麼貴?日後有地鐵, 會不會更貴?

原帖由 annaanna 於 10-10-20 09:36 發表
呀.. 仲有一樣唔記得話你知,頂樓樓底高一呎,又高層,所以感覺上開揚舒服d,反而2樓(最低層)就多數有渠味,所以if 大家都平市價10%,我會揀頂樓囉﹗

...

伯爵府

就係因為廿幾年樓,所以實用率比新樓高,雖然依家未有mtr,不過出入各區都好方便,就算買野食飯行街睇戲,根本唔行出黃埔都大把選擇,住過o既人搬黎搬去都唔會搬出黃埔,我有好多fd 都係咁﹗
我就算之前搬去海濱南岸都已經覺得唔方便lu~ 所以唔夠1年又搬回黃埔

貴?一定有原因o既

原帖由 ysnmama 於 10-10-20 15:29 發表
謝謝你的意見. 很有用 你真的很熟悉黃埔花園.

但黃埔花園真的越來越貴. 為何廿多年樓, 仍可以那麼貴?日後有地鐵, 會不會更貴?

...

侯爵府

你真係好熟喎!
聽完你咁講, 我都去睇下其他呎數先, 不過688呎,3房1廁睇完唔多鍾意... 所以走左去睇750呎,3房2廁單位, 都幾喜歡呀! 反而692呎未睇過喎 ...

原帖由 annaanna 於 10-10-20 14:53 發表
11期597呎,唔好處係房有窗台,5期577呎全屋都冇窗台o架﹗

5百幾萬買海濱南岸,應該都買唔到向海單位,不過3房2廁,我係你我會揀黃埔花園9期,692呎都有3房2廁呀﹗如果唔要2廁,仲可以揀12期688呎,3房1廁﹗

如果遲d 正苦真係用實用面積 ...

首頁

尾頁

跳至