自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

想買 D 就咁噴響床單&布梳化既殺塵蟎噴劑, 我網上搵倒allersxxx 同埋 biokxxx 既info, 但搵唔倒 comments...

請問有冇MAMI 可以另外介紹? 要貓狗聞倒都冇問題的.. thx!

如果用噴蒸氣果 d 機 steam 梳化得唔得, 會唔會反而整到佢發 mo?

p.s. 唔好 pm 我賣廣告!!!!!

別墅

如何減低塵蹣的滋生?

(1) 經常除濕,保持室內乾燥
(2) 避免使用地毯,毛毯及絨毛玩具
(3) 儘量避免飼養寵物

(4) 儘量在通風處使用噴霧式的香水,噴髮膠以及殺蟲水

(5) 定期以55℃ 的熱水清洗被單及枕套

(6) 孩童在室內時,請勿使用吸塵器清理房間

日本電視台教的一個好方法,棉被通常在太陽的曝曬下,塵蟎還是沒法有效根除的,所以日本人把過程試給觀眾看,先用高倍數顯微鏡在已曝曬的棉被上觀看,證實棉被雖經曝曬,但依然有塵蟎

把想要曬的棉被或衣物、玩偶、毯子都行,首先用最大的黑色垃圾袋裝起來綁好,注意,一定要黑色的啊!因為黑色會吸熱,然後放在大太陽底下曬個1-2小時,因為塵蟎在高溫50度的環境底下就會死亡,這方法真的是有效,雖然我們看不見,但是日本人實驗後用顯微鏡再觀看一次,那些「可恨的塵蟎」真的都陣亡了啊!

所以應該
"噴蒸氣果 d 機 steam:係OK架

大宅

thx~
我最頭痕就係張布梳化... 有咩可能抬出去哂太陽...
我係諗緊好唔好買人地d boutique 用黎steam 衫果 d steamer, 其實d衫 steam 完會唔會係濕架, 因為我未用過....

原帖由 blueeye 於 10-10-18 14:13 發表
如何減低塵蹣的滋生?

(1) 經常除濕,保持室內乾燥
(2) 避免使用地毯,毛毯及絨毛玩具
(3) 儘量避免飼養寵物

(4) 儘量在通風處使用噴霧式的香水,噴髮膠以及殺蟲水

(5) 定期以55℃ 的熱水清洗被單及枕套

(6 ...

大宅

原帖由 tonimaow 於 10-10-18 14:46 發表
thx~
我最頭痕就係張布梳化... 有咩可能抬出去哂太陽...
我係諗緊好唔好買人地d boutique 用黎steam 衫果 d steamer, 其實d衫 steam 完會唔會係濕架, 因為我未用過....

...

請問床褥又點做好呢? (除了用 "彩虹")

老公 + 仔仔 = 我一生的成就

禁止發言

男爵府

用熨斗非常有效

洋房

我屋企用緊american xxx cleanik個隻mite out ,我覺得ok喎!至少噴完之後屋企d狗狗都so far冇乜事~

伯爵府

BioKill the purple one is ok too.

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

之前我在 "家事百科" 有個媽咪教我地用 "艾條", 係可以去除這些 "塵蟎" 和 "蟲仔"....只要去中藥房買就可以 $3一枝, 我問過 艾條 係 天然中藥, 沒有任何化學成份, 功效同殺蟲水一樣, 所以就算屋企有小朋友都可以使用, 已經試過幾次, 我覺得係冇咁多 "蟲蟲咬" 的感覺.....我今日先用完

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

我早幾日行永安有人sell我呀
牌子唔記得呀 sorry
佢話4個月噴1次就得
支野promo緊210

洋房

我諗我用個支就係你個支
因為幾個月先噴一次真係好方便XDD
宜家最怕就係做家務
要我日日抹我會想喊

原帖由 sasa0208 於 10-11-9 16:13 發表
我早幾日行永安有人sell我呀
牌子唔記得呀 sorry
佢話4個月噴1次就得
支野promo緊210

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

你覺得有用???我心思思唔知買唔買好
我成家都有輕微鼻敏感

原帖由 purple_foo 於 10-11-9 17:53 發表
我諗我用個支就係你個支
因為幾個月先噴一次真係好方便XDD
宜家最怕就係做家務
要我日日抹我會想喊

洋房

其實我覺得呢支野真係唔錯
我成家本來都有鼻敏感,成日睇醫生都唔好
加上屋企有小動物,又唔敢亂買d殺蟲野
驚狗狗唔小心舔左就死啦
個次行過永安,
個sales姐姐同我講呢支野可以噴落傢俬同d衫度
噴完擺係度,吹乾就得,話冇化學成份狗狗舔到都唔怕
開頭都唔知信唔信好
但係見二百零蚊支就姑且買黎試下囉
噴完又真係好好多,bb流少左鼻水,老公又打少左克痴!
連最可怕既蟑先生都唔見左!!
不過最好都係幾個月噴一次
岩晒我地呢d懶人xdddd
我覺得幫到我屋企囉~
百幾二百蚊買黎試下都ok既

原帖由 sasa0208 於 10-11-10 09:57 發表
你覺得有用???我心思思唔知買唔買好
我成家都有輕微鼻敏感

大宅

咁呢枝野叫咩名呀??在那裡可以買到呀??
原帖由 purple_foo 於 10-11-10 17:36 發表
其實我覺得呢支野真係唔錯
我成家本來都有鼻敏感,成日睇醫生都唔好
加上屋企有小動物,又唔敢亂買d殺蟲野
驚狗狗唔小心舔左就死啦
個次行過永安,
個sales姐姐同我講呢支野可以噴落傢俬同d衫度
噴完擺係度,吹乾就得,話 ...

男爵府

我都係用biokxxx, 不過唔係噴床, 我係spray walls, 都幾ok喎, spray咗二次啲虫仔好少見啦!

男爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章

我想問你果d"艾條"你點樣架?? 同埋係點樣用架?? 可唔可以詳細講下呀?? 唔該~

原帖由 katie0921 於 10-11-9 13:29 發表
之前我在 "家事百科" 有個媽咪教我地用 "艾條", 係可以去除這些 "塵蟎" 和 "蟲仔"....只要去中藥房買就可以 $3一枝, 我問過 艾條 係 天然中藥, 沒有任何化學成份, 功效同殺蟲水一樣, 所以就算屋企有小朋友都可以使用 ...

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

E生話敏感唔係淨係對生既塵蟎,
仲會對佢地D 死C同埋便便敏感,
我想問下,用你地個方法殺死佢地,
咪可以用吸塵機吸走??
咁D便便又點攪??

複式洋房

我係用biokill 架,我覺得平靚正… 佢話食咗都冇事,當然我唔會亦唔打算試,但起碼對bb同pets都應該ok。

洋房

係呀,其實我覺得買一支已經可以用成年幾兩年,幾個月噴一次,一次噴少少!計番落都幾抵呀!

首頁

尾頁

跳至