自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我小朋友2.5yr 連續4星期出風癩, 食住藥好翻又出過. 一出就好勁. 食物已好清. 之前未試過. . 點算?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

簡單d, 自己每日記低bb食過乜著乜衫有冇發病, 然後對照返bb似係邊樣敏感, 自己小心同bb戒口或唔著某一類質地衣服!

我哥個bb唔係自己湊記唔到, 最後唯有搵專科醫生檢查, 不過都好多年, 驗到係混合性食物敏感, 即係單樣食乜都得, 但係某類食物混合就會發病, 舉例食左麵包就唔可以食雞蛋!
講野唔好笑又唔識講爛gag
上forum只為吹水唔好同我認真

大宅

風癩係咪細細粒, 透明的, 好密集下, 主要係面部和額頭位置呢?

大宅

Bman: o下! 混合性!! 都好慘! 咁多種食物, 點記得晒點配搭? 你亞哥個仔係咪要抽血去驗?

大宅

係好似被蚊咬咁!

原帖由 tungtung131 於 10-10-19 14:52 發表
風癩係咪細細粒, 透明的, 好密集下, 主要係面部和額頭位置呢?

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 Bman 於 10-10-19 14:38 發表
簡單d, 自己每日記低bb食過乜著乜衫有冇發病, 然後對照返bb似係邊樣敏感, 自己小心同bb戒口或唔著某一類質地衣服!

我哥個bb唔係自己湊記唔到, 最後唯有搵專科醫生檢查, 不過都好多年, 驗到係混合性食物敏感, 即係單 ...

邊個專科?

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

我今個月都生得好勁,因為天氣轉乾同空氣污濁,咁我又無開冷氣就衰左,你小朋友2.5歲,試下比佢食得清D,開冷氣,用D潤D既沖涼OR搽CREAM,應該會慢慢有改善~

大宅

原帖由 monthousand 於 10-10-19 15:42 發表
Bman: o下! 混合性!! 都好慘! 咁多種食物, 點記得晒點配搭? 你亞哥個仔係咪要抽血去驗?

係驗血, 由家庭醫生轉介入法國醫院專科留醫做test, 先做簡單測試, 即係最易引起敏感果d, 例如海鮮, 發覺唔係, 再抽血驗食物, 就test到係混合食物致敏, 醫生話如果食物驗唔到, 就會再抽血開始test物質 (如衣物纖維)! 2日抽左好多筒血, 肉赤死我阿嫂!!

bb仲細果時都幾慘, 原本係阿嫂媽咪湊, 後來為左做紀錄, 唯有請工人! 不過好在唔算好嚴重, 佢只係某d食物配搭唔得, 依家大左, 避開唔撈亂食就無事!

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 Bman 於 10-10-20 11:07 發表

係驗血, 由家庭醫生轉介入法國醫院專科留醫做test, 先做簡單測試, 即係最易引起敏感果d, 例如海鮮, 發覺唔係, 再抽血驗食物, 就test到係混合食物致敏, 醫生話如果食物驗唔到, 就會再抽血開始test物質 (如衣物纖維) ...

cwb呢間法國呀?

水晶宮

我女試過食左奇異果搞到出左成個月風診,西醫治標唔治本, 食藥就停藥氣過左又出, 最後睇中醫至掂

大宅

原帖由 Sindy 於 10-10-20 11:20 發表

cwb呢間法國呀?

唔係呀, 窩打老道果間, 正確應該叫聖德肋撤醫院!

大宅

原帖由 琛媽 於 10-10-20 11:49 發表
我女試過食左奇異果搞到出左成個月風診,西醫治標唔治本, 食藥就停藥氣過左又出, 最後睇中醫至掂

中醫我阿哥都有試過, 唔得! 不過你講得無錯, 好多西醫, 尤其是普通科, 見出疹就開敏感藥, 大部份都唔會幫你check係咩事!

男爵府

你屋企有無換傢俱?會否小朋友對油料過敏?留意埋呢樣野

原帖由 monthousand 於 10-10-19 12:48 發表
我小朋友2.5yr 連續4星期出風癩, 食住藥好翻又出過. 一出就好勁. 食物已好清. 之前未試過. . 點算?

子爵府

好媽媽勳章

屋企附近有人裝修嗎?我隔離屋裝修, 上兩個星期亞囝先發到全身都係, 要入急診打針, 之後都要成個星期先清晒.

子爵府

要抽血驗''致敏源''…否則,隨時都會翻發。

子爵府

原帖由 GreenLam 於 10-10-20 12:36 發表
屋企附近有人裝修嗎?我隔離屋裝修, 上兩個星期亞囝先發到全身都係, 要入急診打針, 之後都要成個星期先清晒.

醫生有冇話你知係''類固醇''黎架

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

你要留意下係咪食物?空氣?塵埃?定係轉天氣。

我兩個小朋友都會架 ~ 你未去做test前,你真係自己屋企比野佢食要好留意。

要每次試一樣野,確定無,你就可將無事既食物混一樣新送食。

我兩個小朋友都對蛋白敏感 ~ 直接食/接觸,就一定會出。 蛋糕 ~ 又未必唔得,一d好傳統既,就唔得,可能個d落蛋成份較多。花生呢類食物又係唔得!

我女8個月食南瓜熔,都有出到成身係,再過幾個月食就無事,到而家都無事。真係要慢慢幫佢試。

我仔就本身唔食魚,好少佢都食得出,而佢對一些魚都會有敏感,起瀾,但女食又無事(我女鐘意食魚)。

我女細時,試過對豉油,味濃少少都話會起晒闌。真係要靠自己留意。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

我試過, 用咗好多方法都揾唔到係咩敏感. 揾咗兩個月.

結果, 我將D 衫洗兩次, 立刻唔再出.

你個BB 會唔會對D 洗衣粉敏感呢???

大宅

最奇怪係2.5yr內都未試過出風癩. 我唸唔通..如食物. 2年都係食果D野, 會忽然間變敏感?

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 monthousand 於 10-10-20 17:15 發表
最奇怪係2.5yr內都未試過出風癩. 我唸唔通..如食物. 2年都係食果D野, 會忽然間變敏感?

我個女都七八年乜都食,都無野....到八九歲一路都出,到而家十二歲喇......又係唔明

首頁

尾頁

跳至