自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

http://hk.news.yahoo.com/article/101020/4/ktab.html

研究:冷霜會令皮膚病惡化
(明報)2010年10月20日 星期三 14:55

[url=]英國
[/url]一項新研究顯示,一種俗稱「冷霜」的產品常被用作護膚品滋潤皮膚,但其實會使[url=]濕疹
[/url]等皮膚病情惡化。
這種英文名為Aqueous Cream BP的冷霜產品,不少醫生都會建議用它來治療濕疹等皮膚病。
但英國巴斯大學的研究說,這種冷霜產品中,有一種名為「十二烷基硫酸鈉」(sodium lauryl sulphate)的化學物質,它會損害皮膚的角質層,令皮膚病情惡化。
該校研究人員請志願者每天在手臂上使用這種產品,4周後,志願者手臂皮膚角質層的厚度,減少超過10%。
相關的研究報告發表在《英國皮膚病學》雜誌上。
據了解,冷霜本來是洗潔劑,是肥皂等的替代用品,但近來被廣泛用作護膚品,被認為有滋潤皮膚和保濕等效果。還有不少醫生建議用它治療濕疹等皮膚病,塗抹在乾燥開裂的皮膚患處。
參與研究的理查德•蓋(Richard Guy)說,冷霜會損害角質層,而角質層是皮膚的保護層,它可以阻止各種化學物質從皮膚進入身體。
如果長期使用冷霜,會使角質層變薄,外界化學物質會容易侵入並引起發炎。對皮膚病患者來說,患處皮膚本來就有問題,如果再使用冷霜,則病情將更加惡化。
英國國家濕疹學會早已建議不使用含有「十二烷基硫酸鈉」的物質,來治療濕疹等皮膚病,但由於冷霜類產品較便宜,以及許多醫生過去形成的使用習慣,它仍在被錯誤地廣泛使用。([url=]新華社
[/url]、[url=]英國廣播公司
[/url])

大宅

吓?? 舊年濕疹時都係搽佢好返, 咁仲搽唔搽好?

珍珠宮

好媽媽勳章

唔係呀嘛, 唔怪之得我的濕疹咁耐都未好

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

鼎,我仲幫個仔用佢冲涼(成年咁耐呀仲要!)

大宅

我啱啱仲搽緊~~唔係講笑吓嘛......

珍珠宮

好媽媽勳章

我搽左好多年。。。。。。。。。。唔挂知唔断尾

子爵府

原帖由 angikong 於 10-10-21 00:31 發表
我啱啱仲搽緊~~唔係講笑吓嘛......

吓,我今晚六點半至响萬 0 買咗一大 "啱" 噃,仲大減價添.........死,莫非佢哋就係睇咗個報導
20101011190800M

酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 wilsonmun 於 10-10-20 23:36 發表
http://hk.news.yahoo.com/article/101020/4/ktab.html

研究:冷霜會令皮膚病惡化
(明報)2010年10月20日 星期三 14:55

英國
一項新研究顯示,一種俗稱「冷霜」的產品常被用 ...
唔係下化....

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 BingJing 於 10-10-21 00:36 發表

吓,我今晚六點半至响萬 0 買咗一大 "啱" 噃,仲大減價添.........死,莫非佢哋就係睇咗個報導
莫非你就係冇睇個報導 ???

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

子爵府

原帖由 牛精仔 於 10-10-21 00:56 發表
莫非你就係冇睇個報導 ???

可能係......毛怪知得個收銀對住我 yum yum 笑

大宅

原帖由 BingJing 於 10-10-21 00:36 發表

好似話,未開憑單14日可退,你可以試下。

呢款cream好多老人院同老人日間中心都用佢架喎...

子爵府

原帖由 041810537 於 10-10-21 00:59 發表

好似話,未開憑單14日可退,你可以試下。

呢款cream好多老人院同老人日間中心都用佢架喎...

用過都得?

禁止訪問

回覆 4# 牛精仔 的文章

大宅

原帖由 BingJing 於 10-10-21 01:01 發表

用過都得?

用過梗係唔得啦...
不過我屋企仲有四盒未開,你俾張單我咁我就可以...
=w=

大宅

死得,今日個醫生仲開左俾我用~
咁仲用唔用呀??

大宅

原帖由 tatoo 於 10-10-21 01:51 發表
死得,今日個醫生仲開左俾我用~
咁仲用唔用呀??

佢咩情況下開俾你?
樓上篇野主要講有皮膚病o既人用唔好,會惡化。

男爵府

好媽媽勳章

唉 ! 早前仲成日幫阿仔搽添, 唔怪得冇好過啦; 真係害人不淺呀 ....

大宅

畀面勳章

唔怪之得亞b之前搽左aq cream咁耐,佢d濕疹都仲係斷斷續續咁發,而家轉左第二隻cream之後,真係好左好多呀。

咁豬油膏又用唔用得架?

大宅

原帖由 041810537 於 10-10-21 01:58 發表

佢咩情況下開俾你?
樓上篇野主要講有皮膚病o既人用唔好,會惡化。

醫生話係濕疹WOR~

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

QV cream 成份:

Cetostearyl alcohol
Dimeticone
Squalane
Stearic acid
Self-emulsifying glyceryl monostearate
Macrogol cetostearyl ether
Macrogol lauryl ether
Glyceryl monostearate
Methyl parahydroxybenzoate (E218)
Dichlorobenzyl alcohol
Purified water

無SLS,不過有小數人會對Cetostearyl alcohol/Methyl parahydroxybenzoate 敏感/有延遲性敏感

參: http://www.mhra.gov.uk/home/grou ... rces/con2024972.pdf

原帖由 wincyhoney 於 10-10-21 01:06 發表
請問QV cream有冇問題?? 全家都用緊, 特別冬天用得好多!!mouth:
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

首頁

尾頁

跳至