少年成長

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

侯爵府

我阿女都係咁, 無乜點爬, 可能佢較胖, 條身較重. 我地又無俾佢用學行車, 佢1歲左右就行啦. 佢宜家K1啦, 我又唔覺佢有乜問題.

原帖由 cincin_ko 於 10-10-21 01:34 發表
我囡囡十個月,但係點教都唔識亦唔願爬, 我地唔想迫佢, 佢成日都係坐係度"tun"個pat pat 咁移動...

最近看書話, skip 爬的階段好大機會日後有學習障礙, 令我好担心. 請問有沒有小朋友現在正在讀書, 但細時沒有爬呢.? ...

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

恐龍仔都唔爬架!
仲記得佢足一歲, 可以單手拖住行, 得係點都唔爬!
但係Sam Sir教我地推佢落!
於是, 我地將張地墊長期打開 (唉~ 其實好難, 當時仲同62住緊) 迫佢爬, 搵嘢引佢
初初喊架! 都要迫佢3-5分鐘
過多兩日就爬到1-2步
一個星期就爬到喇!!!

加油呀!

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

我仔細個都係咁, 仲要快過人哋用手爬嗰d.
關於學習障礙就唔一定, 因為我識好多有學障既小朋友佢哋細個都係爬, 而我姨甥仔細個都係咁, 但佢一d問題都冇 (佢今年15歲了), 所以唔一定.
不過我仔真係有讀寫障礙, 但係係好輕微嗰隻, 其他方面一d都冇問題, 連佢d幼稚園同學仔媽咪及老師都唔覺得佢係, 只不過評估話佢有.

原帖由 cincin_ko 於 10-10-21 01:34 發表
我囡囡十個月,但係點教都唔識亦唔願爬, 我地唔想迫佢, 佢成日都係坐係度"tun"個pat pat 咁移動...

最近看書話, skip 爬的階段好大機會日後有學習障礙, 令我好担心. 請問有沒有小朋友現在正在讀書, 但細時沒有爬呢.? ...

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原帖由 cincin_ko 於 10-10-21 17:41 發表

咁你仔仔爬的時候幾大?? 同埋點迫佢呀?? 我已經常反轉佢拎玩具在她面前引佢,, 都唔得呀~~ par 多一陣就會發爛咋..

嗰時應該有12-13mth喇!
我地將佢放响地墊, 搵嘢引佢咋.. 發爛咋都唔理!
不過都有幫佢郁吓d手仔腳仔, 教佢郁囉!

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我囝.

侯爵府

This kind of saying seems reliable... I know a kid skipped the 'crawling' stage, he has some sort of behaviour problem. FYI, he is a left handed guy....

Keep monitoring to your kid's development !

子爵府

魅力公主 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我阿女都冇爬過,一開始就企,然後就行

複式洋房

回覆 1# cincin_ko 的文章

Don't worry. My son did not crawl at all and he is now at F.3 and he has been performing quite well in school. He does quite well in other areas as well, like music and sports.

I was also worried when he was a baby, but it seems okay.

伯爵府

亞媽話我細個時都冇爬ga,次次考試都頭5名內wo.讀書睇你專唔專心,勤唔勤力,唔係睇係識唔識爬!!!唔洗咁擔心la!!!

陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

大宅

我個女都無乜點爬就已經學識行,
但佢讀書都無問題喎,
老師成日讚佢架,
唔使擔心喎,
我相信每個人都有自強能力,
尤其係BB, 天生出來就會續步成長.
所以我都好少迫我個女做佢唔願做的野.

大宅

我個小朋友快5歲,幾乎沒有經過爬階段,13個月識行...現在学業成績吾錯,運動方面比同齡尤其好,教練還說他有天份...所以要学爬先的理論,不能作準,亦不可免強小朋友.
妹妹豬 齊來做個好朋友

禁止訪問

畀面勳章 大廚勳章

首頁

尾頁

跳至