婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

1. 每人都有自己既外套, 佢次次都問俾佢件外套囡囡包住好唔好. 佢話佢件外套較綿綿.
2. 每人都有自己一個定食或一碗飯, 佢次次都問俾佢d飯囡囡食好唔好.
3. 每人都有自己既cream, 佢成日都問我地d cream夠唔夠潤, 佢有隻xxx cream 好潤可以俾囡囡搽.
4. 每個人都係食幾多叫幾多, 佢成日都叫左D野唔食留番俾我地食, 尤其是貴野.

男爵府

育兒性格勳章

唔係好定唔好既問題.....

妳99 呢d 係 "疼孫" 既表現...

只係我地作為新抱, 作為媽咪,

.......覺得有少少 喧賓奪主 je.....

1.) 你咪話, 囡囡唔夠凍, 仲有褸,99你著番自己件la, 老人家凍親

2.) 唔駛啦, 可以添飯。or 囡囡食唔晒

3.) 唔好啦~~ 唔衛生呀~~ 囡囡有專用既CREAM

4.) ....照咁睇, 妳99 係慣左 "施予" 既人, 佢覺得咁樣係 "疼愛"既行為。但佢唔明白,”施予” 係一種藝術,人地唔一定要受囉...

若唔想,禮貌地拒絕IS OK~~
如果你看到面前的陰影,別怕,那是因為你的背後有陽光!

地球是運動的,一個人不會永遠處在倒楣的位置。

人不能太方,也不能太圓,一個是會傷人一個是會讓人遠離你,因此人要橢圓!

別再用0.5的思維管理這個2.0的世界了!

[強國]搞笑+發人深省的句子
http://forum5.hkgolden.com/view.aspx?type=EP&message=2706370&highlight_id=0&page=1

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實都唔係大問題,起碼問過你地先。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 環保接龍勳章

我都覺佢是緊个小朋友只已

大宅

佢都係錫個孫JA.... 不過如果次次問完答左話唔好佢都次次問... 咁就好似有點兒那個LOR..
1,2,3 就真係我覺得唔好LOR...
4...每個人都係食幾多叫幾多, 佢成日都叫左D野唔食留番俾我地食, 尤其是貴野.
睇黎佢對你地幾好AR!!

男爵府

育兒性格勳章

回覆 5# Natlam 的文章

其實第四個point真係幾匪夷所思...

不過.... 係邊個比錢先?? 叫咁多貴野???
如果你看到面前的陰影,別怕,那是因為你的背後有陽光!

地球是運動的,一個人不會永遠處在倒楣的位置。

人不能太方,也不能太圓,一個是會傷人一個是會讓人遠離你,因此人要橢圓!

別再用0.5的思維管理這個2.0的世界了!

[強國]搞笑+發人深省的句子
http://forum5.hkgolden.com/view.aspx?type=EP&message=2706370&highlight_id=0&page=1

伯爵府

畀面勳章

無咩問題~
有問題似你多D~
佢都係錫你個B先甘.
但看出佢好尊重你,咩都問過你先....
而家尼D99買少見少...
反而係你自己要寛容D就真.
甘的事你都計...
你自己做人阿媽,有時出入冷氣地方,你都會擔心BB會不會涼.....等等
甘尼D都係關的行為來.
點解你99做,你就甘介意尼.

由你篇野看,你尼個99係好好架.
有D衰D,係唔會問你架,當你無到.
如果甘你米仲激心.

你要大方D接受你99.

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

你99好好呀! 有咩問題 ? 佢自己件外套軟綿綿都肯拎出嚟比你個女用,係錫個孫啫,留返D貴野比你哋食都係錫你哋啫! 所以關於個孫既事又問過你先,無100都有80分啦! 你仲有咩不滿?

珍珠宮

可能呢個係你99, 如果係你媽咪, 做返同一件事, 你未必覺得有問題~

大宅

原帖由 Siuchoi 於 10-10-22 10:10 發表
可能呢個係你99, 如果係你媽咪, 做返同一件事, 你未必覺得有問題~

無錯~~有時候我覺得,如果你唔鍾意果個人,無論佢做嘅嘢是好是壞,你都覺得有問題!!

伯爵府

2024年龍年勳章

100分.... 羨慕~

珍珠宮

開心吸收勳章

你成日想住別人對你好背後的動機
太小心眼了

為何不可以簡簡單單向好處想
你99只是鍚個孫, 有何不好?

禁止訪問

珍珠宮

2023年兔年勳章

你99都算係咁啦! 比作其他99,直頭問都5問,就自作主張!
由(一)至(三)項,佢疼愛孫表現,如果你5想或有理由佢絕,咁向佢表明就得!
(我諗佢會尊重你決定先會下下問你)
第四項:好好99! 比作其他99,D貴野比自己仔女/孫食都5會益個新抱啦!

樓主:你99咁好,我都想同你交換!(雖知無可能!)

大宅

如果~
你地的99是如下~你會點?
99:成日比中藥個細路食,食到無曬用
(前提是個細真的病左和看左中醫)
99:洗咩著拖鞋,屋企邊會凍到BB
在到下爬咪有抵抗力,個地我有抺的

但另一方面99病左...不帶口罩,不用公筷,對住個孫咳或對住D食物咳...D口水痰吐了出來又不放有蓋垃圾筒或沖走它,留番在馬筒.....D生果切左食不完,放在廳一晚,無嘢包住,第二日叫人食...我不見她自己有食.....

大宅

我同她住左咁耐
老公也話好像我多病左~
以前拍拖完全不見我要看醫生.......

大宅

我唔係問有咩問題, 我只問下咁樣好唔好姐.

我只係 quote佢問過既野出黎, 佢冇問過我地就做既野我冇quote到o者, 例如帶佢d 細妹上黎我屋企唔出聲, 係我工人話番俾我知, 或者係帶佢屋企D野過黎放響我屋企度唔出聲, 同埋我每次叫我工做幫我做野, 佢會即刻跟住話唔駛喇,乜乜乜就得..., 我覺得呢D行為唔駛問都知係錯, 所以冇響度問呢D行為係好定唔好o者. 如果大家作為媳婦都覺得奶奶呢d行為係錫個孫既, 咁我咪放心囉. 我最怕佢覺得我能力唔夠, 覺得我做得唔夠好, 唔係一個好媽媽o者. 做人阿媽當然會擔心自己做女唔夠暖, 不過我同我老公有責任照顧自己個女, 我地兩個都健在, 我個人覺得我地兩個有能力俾到件夠暖既外套俾囡囡穿. 如果佢係覺得我地兩個冇咁既能力而需要佢幫忙, 我覺得佢係睇唔起我地, 覺得我地冇用.

我諗我真係要寛容D, 不過有時我真係覺得佢好煩.

原帖由 藍莓綠茶 於 10-10-21 15:33 發表
無咩問題~
有問題似你多D~
佢都係錫你個B先甘.
但看出佢好尊重你,咩都問過你先....
而家尼D99買少見少...
反而係你自己要寛容D就真.
甘的事你都計...
你自己做人阿媽,有時出入冷氣地方,你都會擔心BB會不會涼.....等 ...

大宅

當你每為囡囡做一件事佢都會有意見既時候係就唔會鐘意. 睇晒你地既回覆都知道呢d其實係好小事, 又可能係之前聽過太多傷害我既說話啦(例如同我老公講叫我阿媽唔好掂我張床, 因為我阿媽離左婚<--雖然佢出發點係好), 令到我覺得我奶奶好多口同好煩.

原帖由 日月水火 於 10-10-22 11:21 發表
你99都算係咁啦! 比作其他99,直頭問都5問,就自作主張!
由(一)至(三)項,佢疼愛孫表現,如果你5想或有理由佢絕,咁向佢表明就得!
(我諗佢會尊重你決定先會下下問你)
第四項:好好99! 比作其他 ...

大宅

呢個我唔敢講, 因為我老公同姑奶都覺得佢阿媽好好好好煩, 講到出面叫佢唔好講咁多野果隻. (覺得煩而唔係覺得奶奶心地唔好)

原帖由 Siuchoi 於 10-10-22 10:10 發表

首頁

尾頁

跳至