跳至

首頁

尾頁

大宅

我想問如果bb食固體食得好差,每次只係10啖8啖,應該過一陣補奶比佢,定係忍心些餓佢一餐,等佢知道佢應該要食固體呢?

大宅

我覺得bb仲細, 唔使咁快迫佢餓佢, 試耐d唔同食物同質感睇吓邊樣啱口味. 雖然我囡囡食得ok, 但我明你地, 因大仔超難餵, 由細至大都食得少, 以前1歲至三歲餐餐食個幾鍾.

大宅

試吓唔同味道比bb試la, 我個仔之前都係, 成日都唔肯食粥, 你有冇買個baby food比bb食, 好多bb都鐘意食架, 糊仔試過未呀?? 同埋有時大人開飯, bb有冇望住想一齊食呀, 試下一齊食飯, 睇下會唔會好d

別墅

之前都有post過相關的msg.

我們在bb六個月開始給米糊,但她十分抗拒。

之後,轉食粥。開始時,她不識咀嚼,只懂張開口。後來,六個月檢查,問了醫生的建議。他的建議是什麼bb可以吃的東西,都給bb試下。之後,我們有俾餅﹑bread﹑bbfood﹑蔬菜水﹑果汁等。Bb食粥的情況亦有少許改善。

但過了數天。,bb又繼續哭著吃粥。數天前,更在吃粥時「濁親」至塊面有點兒轉黑,嚇了我們一跳。雖然,她食粥差。但她又很喜歡食餅和bread。

至於蔬菜水和果汁,就一時時喜歡。

現在,我們未敢再喂粥仔。只是用米水開奶。再加些蔬菜水﹑果汁。她現在一日食5餐奶,每餐6安。

我聽說有些bb一歲先開始肯食固體食物,有無有經驗的媽媽分享一下?

大宅

我大女係好難餵, 由細(食糊)至而家(2歲4個月)都食得少, 而家都仲餐餐食飯食個幾鍾. 我仲諗係d粥無味唔好食,所以大女1歲我已經用乾瑤柱同"葉"的肉粥,到好好味,佢都合實個咀要好耐先食一啖, 不過歲半前,佢唔食粥我無迫佢,我都會照補奶比佢,不過開始食飯就要佢食到半飯碗先放過佢,好彩而家細女好易餵,而家已經可以食一碗bb碗的粥,之後四個鐘先餵奶都得!

別墅

即是話暫時她食就食,不食就補奶?營養會不會不足夠?你當時有沒有都奶粉?因為我見她食粥仔不好,暫時都不敢轉2號奶粉。

別墅

今日我試用匙羹喂奶俾阿囡,她都很抗拒。她是否根本未習慣用匙羹,所以不吃其他食物?

複式洋房

我個女都係有呢個問題!

佢4個月時, 我就開始試固體食物, 5-6個月都可以食到一碗粥, 不過, 中間有2個星期裝修, 餵唔到粥仔, E+完全唔肯食, 合實個口, 試埋有味既粥都唔得,

E+從新出發, 逐樣野試比佢食, 不過就唔比粥了。

昨天食咗1/3碗薯蓉...

媽媽們一齊努力!

複式洋房

試咗幾樣野:
我地一齊食飯, 等佢FEEL下食飯氣氛, 跟住比D我地食既野, 包括白飯幾粒, "LUN"過(去油)既魚肉等, 比佢試多D野。慢慢佢肯開口食野, E+好好多, 肯MARK大口啦!
之前, 我煮D粥, 用盡方法去煮, 一見碗粥就合實個口, 完全喊到"擦"天, 所以就試下薯蓉、南瓜蓉做底, 再加魚, 或菜芯等, 又OK喎...
今日又試返粥仔, 都OK啦, 不過, 粥同魚, 差不多了一比一! 好過冇啦, 我會比佢試多D野, 唔使等佢唔食粥, 就依賴晒D奶...
E+佢一日可以3餐奶, 2餐SOLID FOOD。
希望繼續OK啦!
睇下幫唔幫到大家。

複式洋房

bb食咗固體之後唔肯食奶!

今個星期8個月bb食咗固體之後唔肯食奶,一食奶就哭!食糊仔就無事依家一日4餐奶,成幾個星期無重過,好擔心唔食奶即刻瘦矖,之前試過唔比baby food亞女食,餓死都唔食奶,奶要加米糊至肯同的食,唔知係咪出牙D牙肉痛!比咗肥仔水至肯食奶,扭計扭到死,之前有煲粥仔食得唔好痾番矖出嚟,痾到patpat紅矖。
每日最多食到16oz,最少食到10oz,會唔會太少呢,之前每日食到25﹣30oz㗎!
7am:(6zo奶+米糊)+fruit
11am:baby food 3-4oz+fruit
3pm:(2-4oz奶+米糊)
6pm:(2-4oz奶+米糊)+baby food 3-4oz
8pm:2-4oz奶

別墅

我都識過在我們吃飯的時候,俾少少飯她。點知食食下,又掛住說話而濁到,連奶也嘔出來。
我有時覺得我阿女是無心機食嘢,她最喜歡食bread,但食了一陣又會扭計。

看以上的發表,有些媽媽包括我就擔心阿女不吃固體,有些媽媽則擔心bb不吃奶。媽媽....真偉大!!!

首頁

尾頁

跳至