爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

前兩日,我轉彎時,架車壓左格尼條fast lane, high到架大貨車.我都未知驚,駛架車埋一邊,好在我爸在,佢先落車同個司機講,我定定神出去睇下有什麼耍做,個司機一見我落車,當街大聲講:你有冇搞錯,你........(驚到聽唔到佢講什麼了)驚到我想出去都縮番入車. 之後無幾耐,我爸回來,佢話互抄下車牌,便離開了.
好在今次有我爸跟車,唔駛咁驚,我爸話有d 司機想問你要錢,我爸話貨車只係花左,所以叫佢用布卒.佢又無再嘈.

其實,我想問遇到這些事要點做? 若對方要錢點做?

而我架車右後燈蓋爆了,右邊車箱粒了,又刮花了.唔知要整幾錢?去原廠家出去車行整好呢?

今次意外使我自己諗係唔係arm揸車,係唔係自己揸得太差?定係當係交學費?high high撞撞實有?

我近幾個月先揸密左,剛除p牌無耐.

子爵府

好媽媽勳章

壓左過線好危險架.. 好彩無咩事, 而家架車要執小小, 人地又無追究你執身彩啦.

去車房定原廠整.. 好個人既.. 咁當然原廠最好啦.

新手搓車, 幾時都係小心d 好..檢討下自已駕駛出左咩事再去改進啦.

ps: 我都係p牌, 我樓彎時都知自己掌握不足..吾知櫻幾多先夠.. 所以我會慢返d車黎就自已..

子爵府

好媽媽勳章

適吾適合, 真係睇你有無心學有無心搓..

highhigh撞撞實有..?? no.. 可大可少架...

最緊要對正下藥...

如果下次high到既係人命我問你點.

禁止發言

別墅

好媽媽勳章

樓主係唔係有牌第一次撞車?
我記得我第一次撞車, 仲要係俾人撞,
我都好驚青唔知點做...

可能你太驚青啦, 揸車時要醒神要要,
定d黎, 慢慢, 如果你覺得你既思考反應太慢, 就唔好揸太快, 同埋要專心,
揸得架車出街, 好大責任,
對人地對自己都要負責任丫嘛,
最緊要唔好撞到人, 唔好有人受傷,
經驗要慢慢儲既, 揸得多就熟架喇,
唔駛咁驚喎.

你今次又真係危險左d,
但係架車出得街就就預左有花有剩,
小意外小碰撞hi 花在所難免,
有時你好小心你做好做足,
都唔保證其他司機都係,
我揸左咁多年, 好幾次都係停定左車或泊底左俾人撞lup hi 花...
總之大前提係唔好傷到人.
轉彎轉得唔好好似係好多假期司機同埋新牌既問題, 所以轉彎時車速收慢少少.

返唔返廠整就好個人既姐,
我自己就視乎咩車,
同埋一般黎講除非有保養,
否則我都唔會返廠整.

其實你撞得嚴唔嚴重?
如果唔係太大問題,
而你架車又唔係太貴or新車,
又預左自己仲要練車練一段日子,
我會建議你甚至可以唔整...

大宅

我老公都前晚撞咗車, 泊街邊準備走, 點知佢發夢倒後撞咗埋後面架車bumper 度. 落車一睇, 對方架車無乜事, 只係車牌上面花咗幾條痕, 但我架車就傷, 成個車尾凹哂, 車牌又爛埋... 事後聯絡到對方車主, 我老公叫佢返去原廠報個價賠返比佢. 聽人講原廠維修好貴, 而家都唔知要賠幾錢... 我都唔敢插口, 由得佢自己同人傾... 自己架車又唔知要整幾錢... 唉, 只可以阿q d 當破財擋災, 但呢個災真係貴...

大宅

轉彎其實都好有技巧,
好多人都唔識架, C6 有教我轉唔同彎,
所以我入彎比人好 (仲知好多人都唔識)
我會睇住隔鄰線先轉費事俾人撞,
有好多職業司機趕時間就唔會就住你...

原帖由 vhunghk 於 10-10-22 14:10 發表
前兩日,我轉彎時,架車壓左格尼條fast lane, high到架大貨車.我都未知驚,駛架車埋一邊,好在我爸在,佢先落車同個司機講,我定定神出去睇下有什麼耍做,個司機一見我落車,當街大聲講:你有冇搞錯,你........(驚到聽唔到佢 ...

大宅

轉彎其實都好有技巧,

原帖由 vhunghk 於 10-10-22 14:10 發表
前兩日,我轉彎時,架車壓左格尼條fast lane, high到架大貨車.我都未知驚,駛架車埋一邊,好在我爸在,佢先落車同個司機講,我定定神出去睇下有什麼耍做,個司機一見我落車,當街大聲講:你有冇搞錯,你........(驚到聽唔到佢 ...

大宅

轉彎其實都好有技巧,

大宅

轉彎其實都好有技巧,

水晶宮

不同情況, 不同處理. 重點係:
1. 有人受傷, 雙方不能離開現場及要報警. (i.e. TAPI)
2. 如不是TAPI, 離開後24hrs 內雙方要個別自己去警局備案.
3. 報Insurance.

所有私下和解都離不開上述.

侯爵府

畀面勳章

講真,你住邊頭 ? 你不如補多幾十個鍾先出黎,會對你自己同路上 d 車,安全 d ...
不喜勿插 !

子爵府

醒目開學勳章

請問咩野係TAPI ?

水晶宮

原帖由 2BMa 於 10-11-19 12:16 發表
請問咩野係TAPI ?

Traffic Accidents with Person Injury

複式洋房

小弟係一個都幾高牌齡既駕車人仕,近呢二年都見多左P牌比較轉綫前做足準備,不外孚1)冇望blind spot, 2) 打左燈太耐但又唔轉,點知你唔郁,人地一郁,你又郁,抄埋一碟, 3) 唔記得打燈就切綫

尤其星期6或日見得特別多...

希望各P牌都小心啲

等待驗證會員

TAPI即係=交通意外(有人受傷)。

首頁

尾頁

跳至