自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

1500,8堂,值唔值得讀呢?

子爵府

原帖由 小木偶媽咪 於 10-10-23 09:14 發表
1500,8堂,值唔值得讀呢?

我看過朋友仔的筆記,發覺敎的是很皮毛的東西,如果你有買試題,幫他温温試題便足夠

另外,老師的質素不知怎樣,如果是小二那類的年級,班房秩序更是問題
個人覺得,比賽是其次,主要目的是開班

賽後不久,你會收到信...."恭喜你,貴子弟....."跟着的便是沒完沒了的精進課程

買本歷屆試看看已很足夠
20101011190800M

酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆

子爵府

忘記說,有參賽,但看過這些培訓班的筆記,便沒有報了。 千八蚊...可以買好多課外書啊

伯爵府

好媽媽勳章

咁是否唔需要報, 做練習已OK呀? 佢每堂的時間都好長下的, 3小時, 小朋友會否悶架?

iwff

原帖由 BingJing 於 10-10-23 21:18 發表
忘記說,有參賽,但看過這些培訓班的筆記,便沒有報了。 千八蚊...可以買好多課外書啊

子爵府

原帖由 iwff 於 10-10-23 23:24 發表
咁是否唔需要報, 做練習已OK呀? 佢每堂的時間都好長下的, 3小時, 小朋友會否悶架?

iwff

三小時的,應是四節課,對嗎?

長時間是一個問題,但如果課室秩序好,老師教學生動,三小時也不是問題,只可惜.... who knows?

我唔敢話需唔需要,每個孩子不同,不如你先去買份 past paper 睇吓,...... 但本書...都成舊水

伯爵府

好媽媽勳章

係呀, 3小時, 4個星期日下午, 3小時上堂時間家長都唔知去邊等好, 又唔近屋企, 我去睇場戲都未上完堂呀!

另外, 成班小朋友上堂的秩序都係一個問題。不過用成舊水買本pass paper 來做, 若ok的話, 總好過用1,500元上4節課, 可能又係做pass paper喎。

有冇上過堂的家長可以比下意見呀??

iwff

原帖由 BingJing 於 10-10-23 23:41 發表

三小時的,應是四節課,對嗎?

長時間是一個問題,但如果課室秩序好,老師教學生動,三小時也不是問題,只可惜.... who knows?

我唔敢話需唔需要,每個孩子不同,不如你先去買份 past paper 睇吓,...... 但本書...都成舊水:money$$ ...

子爵府

還有一樣要提.....

我冇做正式統計,但我見有參加的 (即我小朋友和朋友仔 的同學),都獲奬而歸,管他金銀銅一二三

很有比面派對的感覺。

子爵府

原帖由 iwff 於 10-10-23 23:57 發表
係呀, 3小時, 4星期日下午, 3小時上堂時間家展都唔知去邊好, 又唔近屋企, 我去睇場戲都未上完堂呀!

另外, 成班小朋友上堂的秩序都係一個問題。不過用成舊水買本pass paper 來做, 若ok的話, 總好過用1,500元上4節課, ...

去邊個 center ?

去理大的話,可以上入面間茶樓坐,如果佢哋星期日有午巿的話。

伯爵府

好媽媽勳章

BingJing,

你意思係參加左培圳班就會有獎? 定係冇參加培圳班都會獲獎而歸呀??

我仔仔係小三去旺角或油麻地centre呀, 我都想去理大可惜唔係。

iwff

原帖由 BingJing 於 10-10-23 23:58 發表
還有一樣要提.....

我冇做正式統計,但我見有參加的 (即我小朋友和朋友仔 的同學),都獲奬而歸,管他金銀銅一二三

很有比面派對的感覺。

子爵府

原帖由 iwff 於 10-10-24 00:02 發表
BingJing,

你意思係參加左培圳班就會有獎? 定係冇參加培圳班都會獲獎而歸呀??

iwff

我見的...有冇上培訓....都有奬,我小朋友和朋友仔冇上,都有奬

你可以上網睇吓去年 ge 得奬名單 (if still there)....長過前日油麻地等接駁巴士條龍呀

子爵府

原帖由 iwff 於 10-10-24 00:02 發表
BingJing,

我仔仔係小三去旺角或油麻地centre呀, 我都想去理大可惜唔係。

iwff

...

旺角 .............貢你响街等時......要小心樓上 d 鏹水彈噃

子爵府

有冇响教育個邊問過?

子爵府

還有,本past paper 其實係大鑊飯,意思係包埋其他級別的題本,實際啱你用,只係 六分一左右。

不過你小朋友係小三,咪當預早温吓高年班 ge 題目囉,都唔會side ge..............不過,成舊水真係誇張 d

伯爵府

好媽媽勳章

唉! 聽完你講真係要再三考慮報唔報賽前培圳班了。

至於獎項我都有上網睇過, 名單係就係長d, 但我估又不至於人人有份掛? 你仔仔應該都係做得好才有獎的。

iwff

原帖由 BingJing 於 10-10-24 00:19 發表
還有,本past paper 其實係大鑊飯,意思係包埋其他級別的題本,實際啱你用,只係 六分一左右。

不過你小朋友係小三,咪當預早温吓高年班 ge 題目囉,都唔會side ge..............不過,成舊水真係誇張 d ...

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Oh~Thank You, 咁我唔報喇,謝謝~

原帖由 BingJing 於 10-10-23 21:11 發表

我看過朋友仔的筆記,發覺敎的是很皮毛的東西,如果你有買試題,幫他温温試題便足夠

另外,老師的質素不知怎樣,如果是小二那類的年級,班房秩序更是問題
個人覺得,比賽是其次,主要目的是開班

賽後不久,你會收到信... ...

子爵府

原帖由 小木偶媽咪 於 10-10-24 08:56 發表
Oh~Thank You, 咁我唔報喇,謝謝~

個個都唔報,第日佢檔嘢執咗笠,邊個搞比賽

唔得,快 d 去報,去 !

複式洋房

小兒去年通過學校報名參賽奧數比賽, 我們當時完全無接觸過奧數. 於是, 我幫小兒報讀了奧協的賽前培訓及操卷班. 經過數個月努力, 他在華夏盃取得特等獎, 在港澳盃取得金獎頭幾名. 我敢說, 這全是奧協的功勞. 我不敢說他們的師資相對其他機構怎樣, 但最少我有很大獲益.

小兒正因為取得這些獎項, 小兒去年獲兩家夢寐以求的小學取錄, 最後小兒插班到一家心儀的直資小學.

奧協所辦的比賽是免費的, 培訓班要收費有甚麼出奇?

原帖由 BingJing 於 10-10-24 09:23 發表

個個都唔報,第日佢檔嘢執咗笠,邊個搞比賽

唔得,快 d 去報,去 !

伯爵府

畀面勳章

上年呀仔又係咩都冇讀過/冇學過就去比賽, 都羅到一等獎。之後會收到信話"貴子弟獲選代表香港參加華夏盃國內比賽..."
上大陸深圳個比賽要每人比880蚊, 一早上車, 之後攪到7點左右先返到香港。去比賽個場地都係勁唔掂, D家長去左個大公園等。 跟住食LUNCH, 再去博物館"HEA"。等到出成績先返去果個場地, 羅完獎可以即閃。
不過呀仔學校會將校外比賽記功, 亦有助佢入選校隊, 所以今年都會報華夏盃, 但應該唔會再上大陸比賽了。而到時係理工攪既華夏盃散場搵仔時, 請預左"亂亂亂!!!!"

複式洋房

小兒和大部份同學去年都沒有到大陸比賽. 小兒有同學上過尖奧班, 聽講ok既喎.

原帖由 silvia_ng 於 10-10-24 11:53 發表
上年呀仔又係咩都冇讀過/冇學過就去比賽, 都羅到一等獎。之後會收到信話"貴子弟獲選代表香港參加華夏盃國內比賽..."
上大陸深圳個比賽要每人比880蚊, 一早上車, 之後攪到7點左右先返到香港。去比賽個場地都係勁唔掂, ...

複式洋房

我女以前讀過, 兩個字講晒" 晒$" V_V

首頁

尾頁

跳至