烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

徵求小朋友素食食譜. 可以分享下嗎?

大宅

我有一個我囝囡都好中意食的食譜,唔知啱唔啱你口味。

金粟翡翠海帶芽

材料:
粟米蓉半盒,甘荀少許,雞蛋2隻,翠玉瓜1條,海帶芽少許(若沒有可省去),薑3片。

調味:
味椒鹽半茶匙,糖半茶匙,鮮露少許,生粉少許。

做法:
1)
先將翠玉瓜洗淨,切粒備用;

2)
海帶芽用水泡開備用;

3)
甘荀磨蓉,雞蛋拂勻後加入少許鮮露,加入甘荀蓉一併拌勻,鑊燒紅落油,將雞蛋煎香切塊盛起備用;

4)
加少少油爆香薑片,下翠玉瓜粒炒香,加入少許水炆一會,再將粟米蓉及水半杯、海帶芽落鑊煮一會後,加入調味料,滾後用生粉水打芡,最後加入蛋塊拌勻上碟。

原帖由 ginnytsim 於 10-10-23 22:41 發表
徵求小朋友素食食譜. 可以分享下嗎?
再烦,也别忘微笑;再急,也要注意语气; ­
再苦,也别忘坚持;再累,也要爱自己。

大宅

原帖由 kinbb媽咪 於 10-10-24 00:58 發表
我有一個我囝囡都好中意食的食譜,唔知啱唔啱你口味。

金粟翡翠海帶芽

材料:
粟米蓉半盒,甘荀少許,雞蛋2隻,翠玉瓜1條,海帶芽少許(若沒有可省去),薑3片。

調味:
味椒鹽半茶匙,糖半茶匙,鮮露少許,生粉少許。

做法:
1)
先將翠 ...

阿仔好鍾意粟米&甘荀架! Thanks!
海帶芽係咩來架? 邊到有得買?

大宅

海帶芽係一種海草,海帶的嫩芽。
賣乾貨的雜貨店有售,但可能不是間間都有賣,或賣齋的鋪都可能有,你要問下。
原帖由 ginnytsim 於 10-10-24 21:32 發表

阿仔好鍾意粟米&甘荀架! Thanks!
海帶芽係咩來架? 邊到有得買?

大宅

原帖由 kinbb媽咪 於 10-10-24 22:45 發表
海帶芽係一種海草,海帶的嫩芽。
賣乾貨的雜貨店有售,但可能不是間間都有賣,或賣齋的鋪都可能有,你要問下。

oic! many thanks

子爵府

芝麻醬魚翅瓜

材料:
魚翅瓜1 /4個
花生醬1/2湯匙
磨鼓醬1/2湯匙
海鮮醬1/2湯匙
麻油1/3茶匙
芝麻少許

做法:

1. 魚翅瓜可蒸、、叮或焗熟
2. 魚翅瓜去核後用叉將瓜肉刮出
3. 將醬料、水和油混合。
4. 炒魚翅瓜至熱,加入醬料便可上碟。
5. 灑上芝麻裝飾。

焗番薯

材料 :
番薯二隻
玉桂粉半湯匙 Cinnamon
黃糖一茶匙 Brown sugar

做法 :
將番薯去皮切粒。
用少許油略煎番薯,加少許水、玉桂粉和黄糖煮熟番薯即可

大宅

原帖由 cookingmama88 於 10-10-27 21:23 發表
芝麻醬魚翅瓜

材料:
魚翅瓜1 /4個
花生醬1/2湯匙
磨鼓醬1/2湯匙
海鮮醬1/2湯匙
麻油1/3茶匙
芝麻少許

做法:

1. 魚翅瓜可蒸、、叮或焗熟
2. 魚翅瓜去核後用叉將瓜肉刮出
3. 將醬料、水和油混合。
4. 炒魚翅瓜至熱,加入 ...

我未買過魚翅瓜食, 好的魚翅瓜要點選擇呀?

子爵府

好似普通瓜甘,比較重身,皮光滑。

大宅

魚翅瓜係咩樣架?我孤陋寡聞,第一次聽說呢種瓜,也想認識呢種瓜。thx!
原帖由 cookingmama88 於 10-10-28 02:17 發表
好似普通瓜甘,比較重身,皮光滑。

子爵府

英文名係spaghetti squash 通常秋冬才有,對不起唔識upload 相片,你可以google下。

另外,有種叫butternut squash中文叫冬南瓜,味道比較甜似南瓜,但係有多一些水溶纖維和維他命。

首頁

尾頁

跳至