跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想問下你地夠b日間瞓幾多次覺覺豬,同埋幾點瞓,瞓幾耐?

複式洋房

My son (16 months) still has two naps a day: (1) around 11~12noon, (2) around 4~5pm. Sometimes he'll sleep longer / shorter at each nap, but one hour is an average.

別墅

好媽媽勳章

我仔一日瞓兩次晏覺,(1)大約10點,會瞓1-2個鐘不等,瞓醒就食lunch;(2)大約4點,會瞓2-3個鐘不等.

複式洋房

囡囡一日瞓兩次,朝早11:00瞓大約個半鐘,晏晝17:00瞓大約兩個鐘.

大宅

早上8-9點起身.到2點訓3-4個鍾.一日訓一次

男爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章

朝早7:30起身,中午12:30訓2個鐘,夜晚9:30訓
一日一次午睡~

複式洋房

你地d啊b瞓得好好,因為我啊b最近只係11am nap一次,每次1.5hours咋....跟住可以一直non-stop踩到9點。以前佢一日nap兩次,每次1-1.5hrs,不過佢宜家下午就唔肯瞓。

男爵府

阿仔7點半起身,大約10幾訓上午覺到12點幾,食LUNCH,之後下午2點幾訓到4點幾,夜晚大約9點幾10點訓

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

我個仔8點起身,10點半訓1個鐘,
兩點半再訓1個鐘,6點半又訓1個鐘,夜晚10點訓天光

洋房

你地bb會唔會半夜訓訓下起身架?
我阿b呢幾個月都係咁...訓到半夜2-3點會起身...係咁狂喊,唔比人抱,又唔比人走..直到99話抱佢出廳食餅餅,佢先肯收聲..
我而家keep住晚晚都比珍珠末佢開奶食,但都冇效果...佢訓覺時間..
晚上10點半-11點半訓..半夜2-3點起身2個鐘左右之後再訓過..朝早7-8點起身..中午多數都係12-3點 訓3個鐘...

大宅

My gal has one afternoon nap a day, from 1:30 to 4 pm. At night, she usually sleeps from 10:30pm to 7:30am.

別墅

如果長時期都係你可能要擔心小朋友會將半夜2點起身食餅變成每日習慣就大件事喇,即係等於大人如果習慣左食消夜唔食就訓唔到咁...

佢會唔會係出牙仔呀? 臨訓前比佢食飽d再講下故仔比佢聽先訓得唔得? 我有朋友會一邊播d輕鬆d o既古典音樂比小朋友陪訓,不如你都試下喇!

最重要係睇下佢無唔舒服 +晚餐後唔可以同佢玩d過邀活動 ,對於在職父母係會好難放左工後唔同佢玩,不過真係限於講下故仔同玩下d手作仔活動好喇。

我o既做法就係日間只係1點-3點半 訓一覺,然後係日間傍晚時份(5-6pm)比佢去下公園幫佢放下電之後就唔好再安排小睡直至夜晚。

原帖由 秋月 於 10-11-20 15:10 發表
你地bb會唔會半夜訓訓下起身架?
我阿b呢幾個月都係咁...訓到半夜2-3點會起身...係咁狂喊,唔比人抱,又唔比人走..直到99話抱佢出廳食餅餅,佢先肯收聲..
我而家keep住晚晚都比珍珠末佢開奶食,但都冇效果...佢訓覺時間.. ...

洋房

我覺得就係成為左習慣,,所以前幾日我都同99反映番..而家佢半夜都會醒左狂喊發癲,不過99唔會再入黎抱佢出廳食餅,我會同佢講下野..問下佢係咪唔舒服咁..不過佢通常都唔理人架la...喊到累就會自己訓番>"<...其實佢係超級眼訓..但都要扭計...有時係比蚊針既..不過平時就唔似係唔舒服lo...

原帖由 b-ba-ma 於 10-11-25 10:25 發表
如果長時期都係你可能要擔心小朋友會將半夜2點起身食餅變成每日習慣就大件事喇,即係等於大人如果習慣左食消夜唔食就訓唔到咁...

佢會唔會係出牙仔呀? 臨訓前比佢食飽d再講下故仔比佢聽先訓得唔得? 我有朋 ...

大宅

we count 24hours

sleep 12 hours per day

i dont think its good or not

複式洋房

阿仔每日都有2段時間午睡,下午1:45約2-2.5個鐘,到6:30約1個鐘,晚上約10:30上床。係唔係唔好呀?

大宅

May I ask, for the day time nap, you all "push" baby to sleep or the baby request to sleep by herself/himself?

大宅

我個女2145左右瞓著, 0800-0830左右醒, 中午1300-1500 瞓兩小時午覺~~
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

複式洋房

My daughter sleep 2-3 hours from 2-5pm! My son just depends, sometimes 2 times a day!

別墅

你地就好啦,我仔仔不太固定的,雖然他通常訓一次,下午1時到訓2-3HR,但有時訓一陣就醒,跟往就可能不太定時訓啦.如:3-4時,更有試過唔訓

首頁

尾頁

跳至