跳至

首頁

尾頁

民房

有冇媽咪知道“體外胎位倒轉術” ECV,風險高唔高?係QE做!

洋房

唔好做呀~因為做左都未必成功嫁~而且都幾危險嫁~如果BB真係到生都未轉身既話,開刀好過啦~因為開刀安全過做體外胎位倒轉術

複式洋房

i also heard it is not 100% guarantee the BB will not move back .. if you are not certain better leave in c-session .. and one thing concern is the cord might tie up the baby neck !

男爵府

聽落唔多好丫...
咁樣我寧願開刀都唔做呀..
依家個肚咁大...點整呀..
入而又有臍帶...好危啵~

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

紀錄:
大仔出世7磅半  大女出世6.9磅
二女出世6.7磅  三女出世6.1磅

複式洋房

我都係相同情況,本來plan 在私家生,但醫生話如果做“體外胎位倒轉術”,最好在政府生,因為risk好高,做的時候手術室要隨時候命預你緊急開刀的,因為有機會臍帶纏頸,及影響BB心跳,so,私家會好貴。我考慮一輪後都係決定在私家開刀生,安全D,下個week就生la.

民房

之前一心諗住順產,而家有的失望。
1516。。。。。

民房

我之前聽個醫生講~有人因為做左個bb保唔住~

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

我上一胎, bb 唔轉頭 (其實我好想順產生的), 政府e生就叫我做體外 "胎位倒轉術"
之後我走去問我睇開的私家e生, 佢就叫我唔好做, 理由有3 :
1) 做了這個體外胎位倒轉術, 最後只有25%既人真的可以順產;
2) 當做時, 胎盤除時脫落;
3) bb 臍帶容易纏頸.
所以當時e生就話, 我都就生了, 無謂增多風險

而我 C6 就話, 我這個e生是70年代已開始做婦科, 如要做這個"胎位倒轉術"佢一定識, 無謂給政府那些e生仔做實驗:lol

最後我選擇了開刀:D

p.s. 那位婦科e生, 我的姐姐及我的嫂子都是跟佢順產生的, e 生並不是硬要人開刀的那種

首頁

尾頁

跳至