論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

我覺得依家用緊外籍工人D家庭真是系好可憐人(我都系),比起果D外籍工人離鄉背井更加慘!香港僱主返公司要睇老闆面色返到屋企睇工人面色,日日擔惊受怕都不只仲要貼錢嚟受苦,香港政府就好少理永遠都系幫住D菲律賓工人講說話,香港政府好似幫人睇住D仔女咁惊佢地受傷害咁!香港人就變左做二奶仔(你死你事)!俗語話: 鬼叫你窮咩頂硬上啦!

男爵府

畀面勳章

Support! 完全係我嘅心聲。返工點辛苦, 都唔夠返屋企看工人個面色咁累... 他們應該改名, 唔係叫helper, 叫trouble maker 至真! 為咗生活, 頂硬上。

珍珠宮

d人只會覺得我地d外傭僱主係自己攞黎賤架~ 边個叫你咁富貴請工人啫~ 請得工人預左架啦~~

我住嗰度好多c9都係咁諗架~~ 因為佢地冇請過嘛~

複式洋房

如果找些有規模的AGENT會否選人會比較質素好呢? 例如..海外XX中心?

我現正揾印印, 真的很擔心..... 大部份都是負面評語.

可否提點吓, 怎樣選擇好工人呢? 有勞大家.

珍珠宮

原帖由 iyct 於 10-10-26 18:05 發表
如果找些有規模的AGENT會否選人會比較質素好呢? 例如..海外XX中心?

可否提點吓, 怎樣選擇好工人呢? 有勞大家. ...

大間唔一定好架, 跟本衰同好, 大細一樣架咋~~ 最好要靠朋友用過既口碑架~~

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我又唔覺得大間一定好的...

複式洋房

大細我都試過, 但發現工人好唔好, 同agent大細無關係哩...
真係睇下好無彩咁, 唔太衰已經叫係好啦!

伯爵府

醒目開學勳章

Agreeeeeeeeeeeee!!!!

原帖由 Ericson1213 於 26/10/2010 03:22 PM 發表
我覺得依家用緊外籍工人D家庭真是系好可憐人(我都系),比起果D外籍工人離鄉背井更加慘!香港僱主返公司要睇老闆面色返到屋企睇工人面色,日日擔惊受怕都不只仲要貼錢嚟受苦,香港政府就好少理永遠都系幫住D菲律賓工人講說話 ...

民房

大間同細間Agent系冇分別,主要系貨源問題,D賓賓一代不如一代都系菲律賓政府教出嚟,好似8個港客死系菲律賓果個case咁,菲律賓D官員話知你死,任何事都唔緊要,最緊要系嘆番杯杯咖啡先,仲要食埋碟飯果隻tim,所以D細(賓賓)咪照樣做囉又唔洗死最多咪收皮返老家仲系身光頸靓,光宗耀祖果隻‧
話唔定你/妳會好好彩揾到件好野哩!唔洗惊大家都系大廳(幫手)‧

禁止訪問

叻叻勳章 畀面勳章

男爵府

之前請過一個,炒!跟住冇請,因為覺得貼錢買難受...!屋細個女開始大,自己湊返算數....!唔洗心煩!以前我連飯都唔識煮,家陣一日兩餐自己煮!如果再請返工人,我諗我會唔同以前嘅要求,個工人會好快比我"叮"走....

寶石宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 seanandangus 於 10-10-26 23:51 發表
我覺得根本無人理會我地既冤屈, 有冤無路訢
YES!!

伯爵府

我地hk人只係提款機,人地國家都唔放我地在眼內啦。

男爵府

my husband always reminds me that the maid is only a 'HELPER' not a servant!!! so I still need to do the housework myself and take care of my own kid!!!! The maids are only here to 'help' me!!!!
so chi sin!!!

I am a stay home mom and I have fired 10 maids in 5 years. I am learning to treat them as 'helpers' than 'servants'!!! and also learn to have higher EQ!! I cook most of the time because I don't want to waste food and eat bad cookings!!!

原帖由 htts 於 10-10-27 10:00 發表
YES!!

象牙宮

最好有外傭僱主會來自我保障. 僱主們可以互相幫助.

僱主會可以教導僱主們, 遇到巫告僱主; 博炒工人如何處理.

每月一次meet up, 大家分享防備方法.

複式洋房

原帖由 Ericson1213 於 10-10-26 23:22 發表

大間同細間Agent系冇分別,主要系貨源問題,D賓賓一代不如一代都系菲律賓政府教出嚟,好似8個港客死系菲律賓果個case咁,菲律賓D官員話知你死,任何事都唔緊要,最緊要系嘆番杯杯咖啡先,仲要食埋碟飯果隻tim,所以D細(賓賓)咪照樣 ...

謝謝大家的回應, 如有用過而好的AGENT請PM我啦.
現正有朋友介紹將滿約的YAN YAN. 但我都不知道應該是自己揾, 還是用朋友介紹的工人(口頭上好以話都OK, 但未interview). 今天又有兩單負面新聞關於傭工喇....好驁呀!!!

男爵府

我都係海外xx中心請過幾個工人(菲同印), agent大唔代表工人質素好啲, 只係唔使擔心agent呃你. 炒工人佢地都唔會勸你俾機會工人.

複式洋房

明白了. 謝謝你的回應.

原帖由 3509 於 10-10-28 12:12 發表

我都係海外xx中心請過幾個工人(菲同印), agent大唔代表工人質素好啲, 只係唔使擔心agent呃你. 炒工人佢地都唔會勸你俾機會工人.

洋房

認同,好Q慘、、、、、、、、、
我地hk人只係提款機,人地國家都唔放我地在眼內啦。 [/quote]

首頁

尾頁

跳至