論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

我屋企個賓姐黎左差唔多2個月, 每日都有野唔記得做, 包括steam fish唔記得買spring onion(已有3次), 每日個水壺都只有好少水, 成日唔記得沖水, 煮意粉唔記得肉同雜豆, 做野欠缺主動, 屋企成日好多dust, 叫佢抺佢先至抺, 話佢又黑面, 佢又唔識同我個仔玩(佢2.4yrs), 我個仔都唔跟佢....佢原先只係hk照顧個5歳到9歳(2個合約), 冇照顧個咁細個, 加上我e+又有左4個月, 出年3月會生仔佬, 我好担心佢唔掂, 對住佢又勞氣...

agent介紹個斷約工人俾我, (佢地2年內炒工人可換斷約或者海外). 佢做左1年8個月, 照顧過1.5yr仔, 個僱主可能係屋企有婆婆照顧加上佢年尾會去外地, 所以唔需要佢, 偏主寫封ref letter好靚仔, 又hardworking, honest, 但係就唔肯俾電話, 即係冇得check 佢真正工作表現! 不過講真, 如果個工人真係有big mistake, 我自己就唔會寫封咁好letter俾個工人囉!

講番個工人, 佢比起我e+個工人樣樣都優勝, 包括個性, 態度, 經驗(佢話哂都照顧個1.5yr).....所以我都唔知點好, 請唔請好呢? 但係斷約始終有d担心, 請各位mami俾下意見....thx

男爵府

醒目開學勳章

若我工人真係做得好, 我好樂意放我既電話係封ref letter度, 向下一手準僱主推介佢的.

你自己小心啦.

原帖由 cacanov06 於 10-10-26 15:33 發表
我屋企個賓姐黎左差唔多2個月, 每日都有野唔記得做, 包括steam fish唔記得買spring onion(已有3次), 每日個水壺都只有好少水, 成日唔記得沖水, 煮意粉唔記得肉同雜豆, 做野欠缺主動, 屋企成日好多dust, 叫佢抺佢先至 ...

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

你點知果封ref letter係真?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

仲爭4個月都唔要埋佢? 仲可以扣埋42日即係要多3個零月就可以令工人完約, 做靚個紀録, 咁都唔幫個工人一把?( 如果工人做得好的話), 係都唔俾佢完約, 咩原因? 俾得咁好的reference letter, 但又唔肯俾電話?

以前我見識過啲假的reference letter, 字跡同工人一樣, 我冇要嗰個工人.

男爵府

畀面勳章

我剛剛請左個斷約菲,個僱主唔比電話我,我就叫僱主打比我,我一定要前僱主搵我,我至敢請d斷約.

呢個斷約,係因為8.23事件,佢對仔女好驚菲律賓人所以炒佢...不過個僱主等佢搵到野做,至cut佢....僱主又肯搵我,所以我至請,visa批左,等佢到,希望正正常常啦...

別墅

問個工人攞電話, 佢實有, 如唔肯比一定有古怪

大宅

好媽媽勳章

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-10-26 15:42 發表
仲爭4個月都唔要埋佢? 仲可以扣埋42日即係要多3個零月就可以令工人完約, 做靚個紀録, 咁都唔幫個工人一把?( 如果工人做得好的話), 係都唔俾佢完約, 咩原因? 俾得咁好的reference letter, 但又唔肯俾電話?

以前我見 ...

這個就係我最concern的問題, 不過佢封信係打出黎, 用printer出, 個僱主係封信上有簽名的. 其實真係好難prove封信係真定假?

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

兩個月真係時間仲短, 我之前炒果個做咗10個月都仲係要我時時叫佢抺野先抺, 呢d就真係抵炒 (佢仲要時時問我借糧, 但又對我個囡黑面, 唔理佢...).

個個新工人都係睇黎ok, 實質係咪ok真係做落先知, 我唔會急住貼錢送佢走, 點知會唔會新不如舊呢....

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 cacanov06 於 10-10-26 15:46 發表

這個就係我最concern的問題, 不過佢封信係打出黎, 用printer出, 個僱主係封信上有簽名的. 其實真係好難prove封信係真定假?
你叫佢比份id 407你睇吓,咪對到個簽名係咪真囉!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 sillything 於 10-10-26 16:01 發表
你叫佢比份id 407你睇吓,咪對到個簽名係咪真囉!

叫agent e-mail前僱主合約俾你, 跟住個僱主地址寫封信附聯絡電話, 叫個前僱主聯絡你, 睇下有冇回音, 雖轉接但總好過唔知請個咩人返嚟再跌錢吖!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主,有懷疑,就唔好請呢個斷約工人了,我個人都唔贊成請斷約工人的...

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

如果我寫ref letter, 一定比電話

民房

原帖由 cacanov06 於 10-10-26 15:33 發表
我屋企個賓姐黎左差唔多2個月, 每日都有野唔記得做, 包括steam fish唔記得買spring onion(已有3次), 每日個水壺都只有好少水, 成日唔記得沖水, 煮意粉唔記得肉同雜豆, 做野欠缺主動, 屋企成日好多dust, 叫佢抺佢先至 ...

妳錯啦!僱主寫封ref letter好靚仔唔代表個工人好,只系香港人比較好心(但系變左做壞事)唔想D工人少左個機會‧可能害左個工人同新僱主!我封ref letter 一向只講幾時開工同埋講幾時收佢工,其他就等新僱主比電話我再傾‧我會照直講事實唔想害人‧

大宅

對於衰工人, 我更加會留電話架

民房

原帖由 wcpcelia 於 10-10-26 16:12 發表
樓主,有懷疑,就唔好請呢個斷約工人了,我個人都唔贊成請斷約工人的...

正確!有電話都可以知道斷約的真正原因同埋加深認識依個工人性格適唔適自己家庭‧

男爵府

好媽媽勳章

斷約工人一定唔請,ref letter 我唔係好信, 就算顧主真係打嚟同我推薦我都唔信,點知係咪真係佢顧主(除非個顧主我識得).啲AGENT+工人太多古或野所以寧擇海外都好過博.

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-10-26 16:06 發表

叫agent e-mail前僱主合約俾你, 跟住個僱主地址寫封信附聯絡電話, 叫個前僱主聯絡你, 睇下有冇回音, 雖轉接但總好過唔知請個咩人返嚟再跌錢吖!

yes! 我用你e個方法, 搵到2個完約工人的前僱主, d前僱主都好nice call back我, 可惜2個我都放棄無請....... 完約都唔係好工人, 都有問題..... 唉! 都唔知幾時先搵到好/正常工人

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我 8 月時都比個 locoal 斷約印 in 過,
我唔想 in 但個期無咩工人, c6 又比壓力我,
所以前後成家人連同 resign ge 工人都比佢 in 左 2 次,
我都 ok, 但佢不簡我 (可能有 2 個仔 & 6299 成日入黎, 佢講明唔 like),
agent 話佢後黎簡左去樂富, 只有 1 個 有7 嵗女兒 ge 3 人家庭做,
佢個樣幾好, 當時資料 29 嵗, 已婚, 之前照顧 2 位老人家.
今日我發現在 agent website 見到佢, 資料 24 嵗, 未婚, 之前照顧 2 個小童, d 料完全唔同晒,
我諗如果當時佢簡左我, 我已成為一條 " 水魚"了.

珍珠宮

係真係假, 我地做僱主肯定唔會知答案~

但有一樣野肯定, 佢係断約既~ 我就唔會信~

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-10-26 15:42 發表

以前我見 ...

我以前幫過一個鬼佬做野
佢有次, draft 左幾封reference letter 比我, 叫我幫佢打
都係讚一個bun妹
但就要我每一封都用吾同的fonts, 吾同既紙(letter size, a5size), 黎print 出黎
要黎做乜野, 心照啦

首頁

尾頁

跳至