跳至

首頁

尾頁

別墅

我係十月媽媽,第二胎,將會響私家醫院開刀。上一胎餵人奶唔成功,主要因為唔夠勤力。但係今胎好想餵人奶。想請教下:
1.開刀後一日後先可以落床,住私家醫院又唔可以抱BB入房。睇書話BB出世後就要即刻埋身餵,刺激下乳房,仲要密密餵先至會上奶。咁遲左一日先開始埋身餵會唔會影響上奶?

2。 咁響未上奶之前比唔比BB飲奶粉?

多謝分享!今個禮拜五就開刀喇!

男爵府

我開刀之後落床頭暈,要訓床,都唔係即刻去餵到。都成第3天先叫做去到餵bb。其實真係愈早比bb啜通乳腺好,而且bb唔會話因為食慣奶粉奶咀,而唔啜乳頭。好彩我阿b無呢個問題。係醫院次次都雀仔咀咁含實,真係好開心ga!
其實醫院那幾天,個胸好似石頭咁硬,仲未有奶,都只係一d初乳。返到屋企先真係有奶白色既奶可以ji到出黎。
只要密密比bb啜,啜通左就慢慢上奶。而且我家人都煲上奶湯水我飲。
個時醫院,我跟佢地個時間表,每次有餵奶時間都去餵bb,慢慢個胸就無咁硬喇! 記得我一日走去起碼4次,半夜就休息無去喇。
當時,每次比bb啜夠20-30mins,次次最遲離開餵奶房既係我…左右各啜15mins最好。
之後,就交比姑娘補奶粉…老實講,0係醫院個時d初乳邊夠bb飽吖?! 所以再補奶粉! 唔洗擔心。
我依家日頭人奶,夜晚一樣比2餐奶粉!
希望比左個concept你啦! 加油! 我就返工,希望可以堅持繼續比人奶bb!

複式洋房

我也是開刀的,在醫院是一可以落床便去餵bb,只是刺激下希望可以快d上奶。回家後繼續比bb吸及用電泵幫助出奶(bb繼續食奶粉),努力了一星期後終於通了乳線,現在可以比bb日頭食人奶,晚上食奶粉。

別墅

多謝你地o既意見呀,真係好希望呢胎可以成功餵人奶。大果個呢排係咁咳,驚bb一出院就比佢傳染! 一定要增強佢o既免疫力!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我都係第3日先開始餵,到第4日因為肚好疼冇餵,第5日又再餵返...
上一胎生完唔夠一個鐘就餵,而我一直聽人講初乳好有益,我今次都急不及待諗住即餵,但因為失血過多姑娘唔比餵,,,原來初乳係飲清哂先到白色既奶.即唔一定要bb一出世即飲先有...而你飲返d上奶湯水就唔怕上奶上得唔好

大宅

我係開完刀第2日開始餵, 同埋飲通草奶, 結果第3晚(臨出院)已谷奶至漏出來. 所以姑娘都俾我在非指定餵奶時間去餵阿b.

別墅

我都係在私家開刀生, 第2日都想去餵, 不過傷口痛到傻, 行都行唔到去餵奶, 到第3日先去, 雖然俾bb埋身飲, 但係佢應該咩都飲唔到, 等佢試下吮, 每邊吮10-15 min, 就餵奶粉俾佢, 每4個鐘都係咁做, 到第4餐我已經有初乳出, 佢都飲到少少, 之後出院個晚, 個胸痛到死, 硬到不得了, bump 又bump唔到, 個陪月教用手推, 推開d乳線, 於是就忍住痛推, 推左2-3次, 做ok 唔痛, d奶仲自己流出黎, 加上陪月煲上奶湯, 我除左可以每餐餵人奶, 仲可以有剩雪係雪櫃添!
tallmama 明天便入院喇... 加油

首頁

尾頁

跳至