論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

初次來港印尼女傭工,昨晨在屯門龍門居僱主家中,疑因不懂換床單被女僱主薄責後,悶悶不樂反鎖在睡房。女僱主拍門良久無人應門,大驚找來鎖匠開鎖,揭發印傭用床單綁在碌架床上吊自殺,送院搶救後不治,警方調查認為事件無可疑。
上吊身亡印尼女傭 32歲,據悉來港不久,在龍門居 7座一單位工作,僱主尚聘有一名 41歲的印傭。昨晨 7時, 75歲姓聶女僱主着 32歲印傭換床單,惟女事主表示不懂換而被薄責數句,她稍後返入睡房反鎖。
直至上午 9時許,另一名印傭拍同鄉房門無人應,擔心出事遂通知聶姓女僱主;聶婦再拍門良久亦全無回應,大驚下立即找來鎖匠協助,鎖匠打開房門後,赫見女事主在房內用床單綁碌架床上吊自殺,女僱主立即報警求助。

解下時已臉色轉紫
消防員到場解下女事主,當時她已臉色轉紫,全無氣息,經送院搶救後,延至早上 10時 18分證實死亡。警方稍後安排法醫驗屍,並聯絡僱傭公司及印尼駐港總領事館。
香港印傭協會主席梁慶基對再有印傭自殺事件表示遺憾,他指印傭往往因初來甫到,加上言語不通,容易與僱主產生誤會;他希望僱主可多體諒及關心新聘的傭工,而傭工「驚起上嚟會做啲意想不到嘅嘢」。梁建議僱主若對傭工有甚麼不滿,或傭工遇上適應困難,雙方可先向僱傭代理求助,尋求解決方法。

子爵府

僱主唔得佢死!!

何謂傭工???? 床單都唔識換??

薄責數句就反鎖房門自殺

寶石宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 yyyyyy 於 10-10-27 09:40 發表
初次來港印尼女傭工,昨晨在屯門龍門居僱主家中,疑因不懂換床單被女僱主薄責後,悶悶不樂反鎖在睡房。女僱主拍門良久無人應門,大驚找來鎖匠開鎖,揭發印傭用床單綁在碌架床上吊自殺,送院搶救後不治,警方調查認為事件無可疑。
...

伯爵府

有兩個工人,都可以推說唔識換床單,唔識就唔駛學,唔應該俾人鬧,人工又照出,呢個係乜野世界?

點體諒佢地好呢? 唔通要個75 歲既老人家自己去做? 但係人工照支?

請著呢D工人真係不幸,難怪依家個個都覺得自己屋企既工人變晒做公主!

子爵府

根本依家d 外傭可能無 training 就黎咗香港, 庸人心態係黎咗先算, 黎到先學.
換床單一般 10 歲以上都會做, 自己唔識可以學, 咁都要死.

老人家比佢嚇死就真.
原帖由 mylulu007 於 10-10-27 09:47 發表
有兩個工人,都可以推說唔識換床單,唔識就唔駛學,唔應該俾人鬧,人工又照出,呢個係乜野世界?

點體諒佢地好呢? 唔通要個75 歲既老人家自己去做? 但係人工照支?

請著呢D工人真係不幸,難怪依家個個都覺得自己屋企既工人變晒做公 ...

男爵府

you are quite right!!! even a 10 yr old can change the bed sheet!!!
the maid was just lazy...just say I don't know all the time!!!!!

原帖由 yyyyyy 於 10-10-27 09:55 發表
根本依家d 外傭可能無 training 就黎咗香港, 庸人心態係黎咗先算, 黎到先學.
換床單一般 10 歲以上都會做, 自己唔識可以學, 咁都要死.

老人家比佢嚇死就真. ...

水晶宮

床單唔識換
但識得用黎上吊
少奶奶的身份,丫頭的命...

男爵府

顧主真慘, 層樓冇拉拉貶晒值............

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 stefinition 於 10-10-27 10:43 發表
人都死左,無謂話佢。佢地可能屋企唔用床單,無training就唔識換...

估唔到佢地比香港d小朋友更唔識得珍惜生命

吾識就吾駛做?
況且, 黎之前, 吾係會係training centre 學野之後先黎香港做野?
佢地果邊落後地方, 好多野都可能無tim 啦
pc, mobile, 但點解黎到香港, d 姐姐又識去百x匯, 豐x 買laptop, 還要吾貴吾靚吾買tim 呀........呢 d 又識學?

吾識之不過係藉口吾做........

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

講得有道理...
原帖由 mylulu007 於 10-10-27 09:47 發表

請著呢D工人真係不幸,難怪依家個個都覺得自己屋企既工人變晒做公 ...

大宅

兇宅

男爵府

畀面勳章

有邊個打工仔未比老細鬧過?鬧下都要死比妳睇,仲邊有人敢請人?間屋有兩個工人,唔識咪問下另外o個個囉!
"傭工「驚起上嚟會做啲意想不到嘅嘢"<---宜家恐嚇呀!

男爵府

畀面勳章

原帖由 54heima 於 10-10-27 10:29 發表
床單唔識換
但識得用黎上吊

RIDICULOUS!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我最鬼慶就係而家啲外傭嚟到乜Q都唔識做, 唔好成日以文化生活差異嚟做借口, 就連普通到抹玻璃窗, 乾唔乾淨, 一眼望穿, 一目了然吧? 都可以越抹越污糟就收工當抹完, 哩啲又關文化差異事? 洗碗洗到成日有跡, 又係文化差異事? 熨衫熨到縐晒, 又係文化差異事? 洗完熨完啲衫仲有泥巴槳住, 都仲可以放入衣櫃, 又關文化差異事? 明明就係啲外傭懶, 唔想做又想收錢, 做錯嘢仲要囂張跋扈串串貢.

啲死人工會, 剩係一尾幫啲外傭誣告僱主, 好心佢哋開啲訓練課程, 教好佢哋國民啲質素, 先好嚟揾食啦! 明知自己申請家傭工作, 但就完全冇相關技能, 啲國家就不斷輸出廢人, 哩啲廢人喺佢哋自己國家根本就唔會揾到食, 嚟到香港揾外傭僱主笨, 我哋僱主就做晒水魚, 去接收哩啲本土都揾唔到食o既廢柴, 去幫助佢哋國家經濟, 仲要多謝都冇聲, 成日話香港僱主刻薄, 咁刻薄咪嚟做啦, 去晒中東, 馬來西亞, 星加坡, 台灣做吖! 嚟香港托呀?

冇咁o既資歷嚟做家傭, 就虛心學習啦, 郁下玩脾氣玩自殺, 啲死人工會唔認錯不特止, 仲叫僱主體諒, 而家邊個體諒僱主呀? 唔該哩啲廢柴國家喺輸出家傭時, 先自己訓練下啲人先好俾佢哋出國, 無論係心理定係技能, 否則只會詒笑大方, 醜呀!:;pppp:

大宅

醒目開學勳章

講得好 !

講出我心底裡積積埋埋多年嘅說話......

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-10-27 12:28 發表
我最鬼慶就係而家啲外傭嚟到乜Q都唔識做, 唔好成日以文化生活差異嚟做借口, 就連普通到抹玻璃窗, 乾唔乾淨, 一眼望穿, 一目了然吧? 都可以越抹越污糟就收工當抹完, 哩啲又關文化差異事? 洗碗洗到成日有跡, 又係文化 ...

珍珠宮

唔洗死嘛.....唉......

我地咁樣比呢d工人激法害法, 如果郁下就要死, HK外傭僱主肯定好多人要自殺了~~

禁止訪問

叻叻勳章 畀面勳章

男爵府

My ex yan初黎都係用被袋當床單wo, 好在無薄責佢....

男爵府

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-10-27 12:28 發表
我最鬼慶就係而家啲外傭嚟到乜Q都唔識做, 唔好成日以文化生活差異嚟做借口, 就連普通到抹玻璃窗, 乾唔乾淨, 一眼望穿, 一目了然吧? 都可以越抹越污糟就收工當抹完, 哩啲又關文化差異事? 洗碗洗到成日有跡, 又係文化 ...
絕對同意!

首頁

尾頁

跳至