嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

想請教大家若孖B都餵人奶,可以嗎?時間上怎樣安排?thx

大宅

我都好想知呀! 請有經驗孖媽分享!

係咪可以一個埋身餵, 一個pump出黎比佢食, then 下一餐調轉? 因為我覺得2個一齊埋身餵, 我會好辛苦又好難control, 而且我都未必有咁多供應. 如果一個接一個埋身餵, 一個bb食起碼一個鐘, d 初生bb 食人奶2個鐘又肚餓, 咁我咪即係無得休息唔駛訓?

還有, 夜奶可以轉用奶粉嗎? d人又話加奶粉bb又會唔肯食返人奶, 咁點算?

別墅

我未生..但護士話可以2個一齊埋身餵..我諗到時我會咁做
希望到時我有足夠supply又唔會有d咩特別事發生

btw你地預產期係幾時?

別墅

Hi! I am the mother of triplet. I have bf for my babies for the first 6 months (they are now ~16 months). Of course I need milk powder to support. My babies normally have bf in day time and milk powder at night. The advantage of having milk powder at night is that they won't wake up so frequently due to hunger.
Actually only my 2nd boy prefer to have bf directly from me. I pump out most of my milk and put them inside the refrigerator. So a good pump is necessary. I use “Medela Freestyle” http://www.medelafreestyle.com/
I am a working mum so I need to pump milk and store it in my working place refrigerator. I think bf can really help you to get slim quickly.

大宅

no.7, 你好厲害呀! 3個都係人奶, 即係其實 pump 出黎都ok? 唔駛一定埋身餵? 因為有人話會越pump越少, 埋身餵會多奶d~我都好希望好似你咁, bbs能夠同時接受人奶和milk powder啦!

咁想問下你, 係咪只在晚上o個餐先食奶粉? 你bbs食邊隻呀? 用咩奶樽呢? d 書和醫生話d bb 用o左奶樽就唔like埋身餵.

別墅

My陪月 said埋身餵 can really stimulate the production of milk. However, since my babies stayed in the hospital for 0.5 month to 1.5 month at the very beginning, I do not have much chance 埋身餵 (because babies are in the “New born intensive care unit”). I need to pump the milk out and bring it to the hospital. Actually my babies do not like埋身餵 too much later on because they did not have that experience at the very beginning.

In order to have more milk, my 陪月 cooked different kinds of food for me. She also urged me to eat more (I have rice for breakfast/ lunch/ dinner), drink more water/ soup and sleep more (my husband/ 99 and maids help me to feed babies at night) in order to produce more milk. She also did massage on my breast frequently. I could produce at most 1L each day during that period.

For the arrangement at night, babies started to have milk powder before they go to bed. For the meals during midnight, they also have milk powder. We gave them bf milk in bottles in day time. Of course, when I do not have enough bf milk for them in day time, then they will have milk powder. Seems that babies like milk powder more but they have no choice at that time.

My babies have “Nestle – NAN – no.1” before 8 months old. I chose this brand because this was the brand used by the hospital’s “New born intensive care unit”. For bottles, I use NUK bottles, this is also the kind of bottle used by the hospital.

Add oil lar, for the sake of your babies 

大宅

thx for your sharing! so detail and useful!

別墅

回覆 1# MSKAKACHAN 的文章

我對孖仔現在10 個月, 一直都有餵人奶, 但當然有時要加奶粉啦.
我是二個仔每人一邊, 返工泵出來,放工埋身餵, 現在二個都ok 重啦

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

請問是2個B同時餵,還是餵完一個到一個,另外加什麼奶粉呢,有人說奶粉甜好多,BB食完奶粉不肯再食人奶,是嗎?請問用什麼奶樽,他們食過奶樽,還肯埋身食嗎?
對不起,很多問題,thanks

原帖由 ngyy123 於 10-11-13 21:10 發表
我對孖仔現在10 個月, 一直都有餵人奶, 但當然有時要加奶粉啦.
我是二個仔每人一邊, 返工泵出來,放工埋身餵, 現在二個都ok 重啦

禁止訪問

禁止訪問

大宅

原帖由 mytwin 於 10-11-16 02:37 發表

我而家是隔餐俾bb埋身及用樽食, 姑娘話如果啊b好早開始卡啦卡啦咁食, 習慣左就適應到架啦, 不過就你一定要keep住卡啦卡啦, 唔好全埋身又唔好全用樽餵! ...

明白. 希望到時都可以卡啦卡啦咁餵, 佢地又適應到啦!

大宅

QM講座:母乳顧問姑娘話孖胎孕婦自然會有多啲奶,這是天賜的自然生理反應。仲話現代母親與古時母親是沒有分別的,最緊要一定要埋身餵,比乳房知道要開工產奶。開頭冇奶是非常正常,因乳房未知要開工,但冇都要比BB啜,比乳房知道有需求。QM話剛生的BB營養夠2日不吃不喝,所以唔建議補奶粉。經過兩日狂比BB啜,第三日應該開始有奶喎。

我己在美國Amazon訂購My brestfriend pillow for twins,由朋友帶貨,希望5月生後能一齊餵,慳啲時間。

男爵府

我都好希望有足夠奶俾孖寶,因為佢地會比較細同弱,加上奶粉又要搵先買到

大宅

此外,QM姑娘話晚上會較多奶,叫我哋千祈唔好嘥這個黃金時間。

大宅

我都係買咗呢個呀,喺荷花買,三月尾送貨

你幾時預產期?

原帖由 chiseen123 於 11-3-12 21:43 發表
QM講座:母乳顧問姑娘話孖胎孕婦自然會有多啲奶,這是天賜的自然生理反應。仲話現代母親與古時母親是沒有分別的,最緊要一定要埋身餵,比乳房知道要開工產奶。開頭冇奶是非常正常,因乳房未知要開工,但冇都要比BB啜,比乳房知道有 ...

複式洋房

我一直都係用泵, 好少埋身, 因為我係私家生, 出世一日後先落床去見到佢地. 而泵出來時間比較容易控制, 我一直都只夠佢地半人奶, 而家仲bf 緊, 不經不覺已經八個幾月喇!

大宅

My twins now are 2.5 yrs old, they still need my bf, espically the elder one, need night time milk to make her sleep. At the beginning they all in NICU around 1.5 and 2.5 months, at that time I purely pump the milk, after they came home, I start feeding them directly, sometimes two together, sometimes one by one, depends on the situation,e.g. if I want to sleep together with them, I will only feed one, but if able to feed two together, will be more time effective.

The method is the heads of both toward center and put two of them into a cushion, then my two head can be free to do other things,e.g. online. haha...

after they drink milk, I will try to pump out the remaining milk.

Normally, if unable to feed both, I will feed one around 15min. on one side only, then I feed the other one on another side, at the same time pump out the remaining. I found that if one baby drinking milk in one side, the other side do the pumping that will have a lot of milk come out.

You can try this method.....

大宅

To phantomlaw 發表於 11-3-13 02:03

你幾時預產期?

我預產期在5月尾,但而豕家開始行唔郁咁制。

大宅

我好想同大家分享! 因為而家對我黎講係蜜月期~ BF得好開心~ 大家都一定得! ^_^

我o既哥哥妹妹就來8個月, 除咗頭一個月內有加奶粉之外, 打後一路全人奶. 生完之後, 等到第4日先開始見有少少奶擠到一兩滴渣, 其實QE姑娘主張一開始餵人奶.. 因為第一胎, 我餵咗2日佢地其實齋啜冇食過嘢, 有啲唔忍心, 加上開始大喊先加奶水比佢地.. [而家諗起好後悔, 因為只要有信心, 總之不停咁餵, 我相信會快好多上奶]

出院後, 開始泵, 埋身比較少, 因為咁係偷到時間休息.. 盡量到比人奶, 夜晚先比奶粉, 好似飽啲冇咁易肚餓醒..

一段時間後, 基本上一日每人只係補一、兩餐奶粉, 但隨住佢地食量大咗, 只係靠泵追唔到多奶...於是係我先生鼓勵下, 決定改變為埋身.. 唔用樽! 我唯一o既擔心係佢地會食唔飽.. 由於妹妹唔太另啜, 於是只係揀食得好啲o既哥哥埋身 [睇返轉頭, 根本就應該兩個都埋身, 當然, 自己會辛苦好多, 真係冇乜時間休息].. 最痛苦o既時間亦都黎啦!

哥哥好肯啜好肯食, 佢一餓就埋身, 食得好密吓.. . 但佢係唔會食得晒, 於時每日都好忙好趕咁埋身完再泵(兩邊)... 呢段時間真係好大壓力! 好驚唔夠好驚佢地唔飽好在意泵咗幾多 [其實真係唔好諗咁多, 照餵照泵, 保持開朗, 飲多啲水, 另我都有鮮奶豆漿, 魚湯後期都冇飲啦] 然後.. 到咁上下時間, 發覺量多咗好多! 終於都追上有多.. 奶粉已經冇用好耐啦!

哥哥變到肥肥白白.. 而妹妹.. 因為成日嘔奶, 又比哥哥食得少.. 比較細粒.. 同埋佢只係食樽, 同我少咗好多親蜜時間.. 一路大佢開始成日望住點解我成日餵哥哥... 開始想我(雖然係我諗, 但佢o既反應確係咁).. 而一直埋身o既哥哥.. 同佢建立咗好深好深o既牽絆.. 我諗呢啲係所有BF媽媽最寶島o既感覺!

BF, 一定會遇到乳線堵塞/硬塊/白點等問題... 試過一次好嚴重, 平時搏命按住泵, 好快冇事, 但嗰次搞到紅晒.. 仲發燒, 去健康院啲姑娘又幫唔到, 後尾自己發現因為有白點塞死咗先出唔到... 用消毒過o既針挑咗佢就冇事啦! 亦因為呢次, 返過QE揾人奶姑娘再CHECK吓係咪真係好返, 帶出另一個問題, 哥哥食奶好自然食得好叻.. 而妹妹... 就麻麻地.. 姑娘建議就因為妹妹唔識, 比佢食多啲先好, 埋身多亦會變得好似哥哥咁肥美!

於是開始咗2個全埋身啦! 妹妹的而且確比之前肥咗啲... 3個月過去, 開始要返工, 佢地唯有日頭用樽, 我係屋企時就埋身! [而且晚間埋真, 會刺激多啲, 多奶啲]

返工前個半月, 開始儲起奶係冰格... 由17杯到一直keep 住 27杯... 返工時共泵兩次... 因為一定夠, 而家有多, 我選擇咗比佢地飲新鮮啲o既奶.. office 泵完的4杯會比佢地第日即食... 到星期六日就全埋身... 有需要用冰格奶時, 頂多只會用最1個月前的...

到佢地7個月時..因為粥仔o既量開始穩定.. 咁我都係時間減產... 返工只泵一次.. 返屋企都係埋身... 夜晚唔再泵.. 除非佢地食剩好多仲好谷先泵...

所以而家完全唔駛擔心個量, 埋身餵佢地係最開心o既時間.. 長久以來o既習慣, 一想食就叫你對你笑, 埋位時就好開心hea hea 咁笑.. 以前幾咁辛苦咩都值得! 尤其是佢地健健康康! 見到米芝蓮手腳, 脹卜卜o既瞼蛋.. 咁都值得!

希望我o既經驗令想BFo既媽媽更有信心! :)

P.S. for reference 原本用medela swing, 但2個月後開始覺得泵得少, 又扯到好痛啦喎, 於是轉手AVENT 手泵, 非常之好, 可能有人覺得攰, 但我唔覺, 慣咗啩... 而且覺得泵得清啲又多啲! 一路用到而家...

首頁

尾頁

跳至