自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

如果補左星期五
咁正日即係星期六點呀
仲會唔使返
如果唔使又咪放了日半
好似無道理喎

子爵府

搵份返6日嘅工咪得囉,攞晒著數啦,好多人星期六都要返工架,搵到份返5日嘅工咪好囉,放勞工假果d咪仲慘,得11日咋
未經本人許可, 不得轉載

男爵府

醒目開學勳章

我幾年前係番5.5日的, 後來轉5日, 代價係星期一班五, 每日番多一個鐘. 即係呢個半日既星期六(番4個鐘), 我係用左5個工時黎換的.

最慶係點解d 外傭有得補假但係我地無呀?? 香港人反而仲衰過佢地喎, 點解釋呀??

尋日新聞話, 唔會補番因為公司企業既成本會增加. 咁d 外傭僱主既成本就唔會增加嗎? 企業請員工都唔駛包任何醫療, 但係d 小小既外傭僱主就要包d 外傭生養死葬, 佢有咩病都要包佢地.

點解呀? 點解先? 要係無得補既就所有人都無得補 或者只有香港人先有最好既福利而唔係d 外人呀!!!

翡翠宮

好媽媽勳章

原帖由 Lulu皇后 於 10-10-28 13:57 發表
搵份返6日嘅工咪得囉,攞晒著數啦,好多人星期六都要返工架,搵到份返5日嘅工咪好囉,放勞工假果d咪仲慘,得11日咋

珍珠宮

我覺得分勞工假同銀行假最唔公平.
點解香港有一部份人冇權享用復活節, 佛誕, 聖誕節假期呢? 階級主義.

P.S.我返5日銀行假.
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

男爵府

恕我無知,請問邊個話外傭有得補假? 點補法?

翡翠宮

如果有得補就最好啦~~~

下年初一至初四係星期4~7

子爵府

原帖由 莎莎莉莉 於 10-10-28 13:41 發表
咁都嘈, 香港人真係好煩呀!
人地的規定既然係撞正公眾假才有得補
機制係咁喎
唔可以因為你返一至五就改吧?
如果好似d salon, 閒日off的
咁政府難道又要逐個為他們安排補假嗎? ...

機制係咁就要遵守﹖唔可以爭取
個個好似你咁講野
投票就要記名,女人就唔投得票啦
反正,機制係咁喎

侯爵府

好媽媽勳章

E家d人真係咩都要着數晒

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

假期撞星期日....補星期一就好喇~

版主

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

其實我覺得星期六唔補假我都無話可說,但最慶係政府以「唔想增加公司企業既成本」,咁即係又幫住晒D商家啫!以商治港,香港市民還有權說不嗎?大家接受現實吧!

伯爵府

原帖由 hachaimami 於 10-10-28 15:15 發表

機制係咁就要遵守﹖唔可以爭取
個個好似你咁講野
投票就要記名,女人就唔投得票啦
反正,機制係咁喎

唔係話唔可以反對/爭取
但都要睇下合唔合理同係咪可以套落成個社會架ma
改例喎, 影響o既唔係單單返5日工o既人, 仲有返5.5同6日工o既人
返5 日就補fri???
咁返6日個d 就連放sat 同sun, 咁日曆邊日show紅日好呢...

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

又好似通wor, 通常5日工作時間會比5.5長d

我以前公司係5.5長短, 但有公眾假期就當短週, 如果一個月有2日公眾假期o係星期六, 我地就硬食果2日"短週", 其他sat都要返工

如果公眾假期o係平日, 大家都放一日, 如果想放星期六可以拎半日假

如果公眾假期o係週六, 好多人都蝕, 仲要因為平日無放, 想拎假就要拎1日, 點計都係lose-lose

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 哈爾濱 於 10-10-28 15:22 發表
E家d人真係咩都要着數晒

唔係想著數, 只係想公道.....

其實有數得計, 長短週轉5日工, 每日要返多半個鐘, 即係1星期返多2.5個鐘, 2星期返多5個鐘, 但如果長週都只係返4個鐘, 呢度已經蝕左1個鐘, 已經無出聲....而家星期六假期仲要無得補, 的確係蝕上加蝕架~
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

政府推行五天工作制,而家咁做算唔算打自己囉柚
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

有得補梗係好啦, 但無得補都無佢乎呀.

大宅

好媽媽勳章

我之前間公司可以補番响大假道。

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

打工仔都喺想多一日假,休息下,陪下屋企人姐
每次撞正星期六,就少左一日假,好可惜……

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

呀, 或者咁, 如果果個星期六係公眾假期, 不如叫僱主响果個星期成個星期比我地放早返半個鐘咪得囉!!!!!
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

伯爵府

原帖由 newcook 於 10-10-28 15:52 發表

唔係想著數, 只係想公道.....

其實有數得計, 長短週轉5日工, 每日要返多半個鐘, 即係1星期返多2.5個鐘, 2星期返多5個鐘, 但如果長週都只係返4個鐘, 呢度已經蝕左1個鐘, 已經無出聲....而家星期六假期仲要無得補, ...

長短週+mon-fri 放早半粒鐘 同5日工+ 放遲半粒鐘你會揀邊樣???

首頁

尾頁

跳至