自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

我都係返5日工, 其實星期六好好用, 去郵局, 銀行等等, 如果星期六係公眾假期, d野就要等多一個星期, 好彩一年中這些日子不多

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

我覺得咁好D:

公眾假期撞星期日的, 就星期一補假,
咁對返5日(多一天假)5.5日(多半日假﹚6日的都係好的!

但公眾假期撞星期六呢,
我就覺得唔洗再補假,
因為星期六放假我覺得算係公司福利,
咁每一間公司的福利都唔同的啦,
唔可以公司福利係咁, 就叫政府改。
除非政府規定全民5天工作啦!

(申明,我係返5天工的﹚

此生無悔入華廈,來生願在種花家!

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我會揀5日工,寧願每日放遲小小

P.S 我係5.5日,無長短週:cry:

原帖由 siusum 於 10-10-28 16:08 發表

長短週+mon-fri 放早半粒鐘 同5日工+ 放遲半粒鐘你會揀邊樣???

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

咁又唔係咁講啦, 返5日係政府建議既(雖然無規定), 一般既文職工作現時都好多係返5日, 當時轉既時候好多人唔多唔少係平日都增加左工時, 咁星期六變左係公眾假期, 大家希望有補假係正常.

salon, 酒樓, 商店或服務性行業, 佢地一直係假期都要返, 可能打風都要返tim, 咁呢d係另類工種, 主要係靠員工同僱主達成共識點樣補假.

至於放勞工假, 其實都係當初大家協商好, 一般佢地新年假會放得比一般公司長.

原帖由 莎莎莉莉 於 10-10-28 13:41 發表
咁都嘈, 香港人真係好煩呀!
人地的規定既然係撞正公眾假才有得補
機制係咁喎
唔可以因為你返一至五就改吧?
如果好似d salon, 閒日off的
咁政府難道又要逐個為他們安排補假嗎? ...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 09729loklok 於 10-10-28 16:43 發表
我會揀5日工,寧願每日放遲小小

P.S 我係5.5日,無長短週:cry:

我公司係本身5.5日, 改轉長短, 再轉5日+放遲d

當時都有同事係度嘈話變返多左...
咁其實每wk返多一個鐘, 但多日假喎, 慳返一日返工車程時間都係返度啦, 咁又話公司攞佢著數, 我覺得講唔通
如果公司返轉頭返長短, 佢地又一定嘈到拆天

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

放勞工假有d新年都冇得放長d架, 同埋就算有, 都係扣自己大假咋. 仲衰啦, 平時想放大假都難, 焗住新年要放晒.

你估真係咁好放咁多日咩, 咪又係自己d假嚟.

原帖由 WChan 於 10-10-28 16:43 發表
咁又唔係咁講啦, 返5日係政府建議既(雖然無規定), 一般既文職工作現時都好多係返5日, 當時轉既時候好多人唔多唔少係平日都增加左工時, 咁星期六變左係公眾假期, 大家希望有補假係正常.

salon, 酒樓, 商店或服務性行 ...

禁止訪問

大宅

醒目開學勳章

當年我地公司5.5day長短周轉5day時,都引起過同事之間的爭議:
因我公司有兩批員工,一批是back office返5天半的,所以佢地好讚成5day,因為慳返sat 的交通時間,兼且d大假更見洗,但另一批做櫃檯的員工是返7day輪班的,佢地計過,每日要返多半個鐘,但sat,sun的輪班日子一樣咁多,佢地覺得仲衰過返5.5day。

另外亦有一些員工唔喜返5day,因我地每日要返多35-45分鐘,有d同事要趕返屋企揍仔買送,有d又要趕過海hku返學,以前放5點,時間鬆動好多,所以其實唔係個個都鐘意返5day。

原帖由 siusum 於 10-10-28 16:08 發表

長短週+mon-fri 放早半粒鐘 同5日工+ 放遲半粒鐘你會揀邊樣???

首頁

尾頁

跳至