單親天地

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

環保接龍勳章

********* 送妳3伙愛心 ********

1,贈妳....一點信心,(只要有信心,妳必定能跳出現在的困苦)

2,再贈妳.....一點開懷的心,(用雙手捉緊''大家''送比你的關心和開心吧!)

3,最後送一點訣心給你.....(下定訣心,不要想以前,向前望,必定有會珍惜妳的人!...)

加油!最間難的時間...我都走得過....妳都一定得KA..!

我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

樓主, 可能你會話我講野太直同衰...不過我講事實, 希望你5好見怪!
你無小朋友都話慘, 甘我呢?個仔未出世已經同佢老豆分開左, 甘多年佢都無話真係養過個仔, 個仔由出世就已經可多事...就算都而家都都仲有好多病,未加埋佢既adhd, 而且呢7年幾, 屋企...私人既都好多野發生, 甘我咪要去自殺n次?我一個人要面對好多好多既野...但係冷眼旁觀, 好多人都仲差過我, 自己已經要感恩, 你自己5放開, 無人幫到你...男人要走咪走囉, 你點留都無用,應該慶幸無小朋友, 無連纍下一代,都係件好事黎. 希望你明我講咩啦!

瑪瑙宮

環保接龍勳章

係架,單親比單身嘅壓力真係多好多,相信仲係我意料唔到添噃....所以單親嘅父母真係無得鼎
原帖由 小雄維尼 於 10-10-29 20:01 發表
樓主, 可能你會話我講野太直同衰...不過我講事實, 希望你5好見怪!
你無小朋友都話慘, 甘我呢?個仔未出世已經同佢老豆分開左, 甘多年佢都無話真係養過個仔, 個仔由出世就已經可多事...就算都而家都都仲有好多病,未加 ...

伯爵府

呢度積極開朗的單親, 都有個共通點:-
傷痛的同時, 會自救!
讀下書, 學下嘢, 聽下歌, 培養其它興趣, 或者將時間心思轉移到小朋友身上, 搵人或者上來bk呻兩句.

相反, 一d走極都走唔出困局的單親, 佢地的行為, 都有個共通點:-
世界末日喇! 人生有幾多個十年呀? 人生仲有咩意義? 點解佢要咁對我? 點解個天要咁玩我? 玩下自閉, 唔肯面對現實.

我諗, 走出咗困局的單親, 都會同意: 最後, 能夠拯救自己的人, 就係自己!

緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

伯爵府

原帖由 小雄維尼 於 10-10-29 20:01 發表
你無小朋友都話慘, 甘我呢?個仔未出世已經同佢老豆分開左, 甘多年佢都無話真係養過個仔, 個仔由出世就已經可多事...就算都而家都都仲有好多病,未加 ...

一個叻! 只係一個叻咋.....

其實, 如果以你的經歷, 可以用一d "soft" d 的方法去點化一下其他人 (爛泥除外), 咁就真係 叻叻叻!
緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!

大宅

放開自己,努力向前!

昨天的事情已經過去左,點諗都返唔到轉頭啦,
你想要點樣既明天,就睇你今天是否願意積極地向前邁出腳步。

水晶宮

我5係社工, 5塞搞爛泥

伯爵府

原帖由 小雄維尼 於 10-10-30 01:06 發表
我5係社工, 5塞搞爛泥

(!_^), 唔好意思, 借個位來吹多句水!

小雄....放心啦, 佢地約好晒喇, 全部喺屯門的 屯源 集合, 不見不散! 喂 ))))) 過去我嗰便繼續玩啦!

水晶宮

你講野好深, 定係我d藥太wing....5知你up咩

原帖由 酸棗仁 於 10-10-30 01:46 發表

(!_^), 唔好意思, 借個位來吹多句水!

小雄....放心啦, 佢地約好晒喇, 全部喺屯門的 屯源 集合, 不見不散! 喂 ))))) 過去我嗰便繼續玩啦!

大宅

好媽媽勳章

(!_!)
雖然我唔知你傷心嘅日子捱咗幾耐, 但我可以話你知, 我用咗三年都未完全捱過, 有時只不過係面人歡笑背人愁.
但每當我唔開心, 我會搵朋友傾吓計, 去吓街. 或者你而家有太多空閒嘅時間, 所以至會亂諗野啫, 真係ga, 去學番d自己有興趣嘅野, 去做吓義工, 再唔係買d開心嘅戲番屋企睇吓, 等自己笑餐飽都好ga.
幾難過的日子總會過去, 你想快d捱過就唔好再執著於過去, 向前望吓, 你會發覺前面仲有好多美好嘅野等緊你. 總之大家一齊努力, 呢度有好多人都會support你.

侯爵府

感嘆號小姐,
雖然我們有子女係身邊,但係真的亦會有有子女的煩腦,好像我呢排都成日為個小朋友擔心
如果真係重未搵到人生目標,咁不如同自己定一個短期的目標喇,因為有了目標,便可以努力向前,到達了又可以為自己set令一個,:lol:
好多時我唔會想太多,要真係面對困難,我才會比自己唔開心一日搵人呻下,跟住會想法子點解決問題,所以您都唔好想太多喇~日日努力工作,可能會出現好多您意想不到的收穫的!
您要加油比多d信心自己,相信自己有改變明天的能力!

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 豬仔珊 於 10-10-30 06:55 發表
(!_!)
雖然我唔知你傷心嘅日子捱咗幾耐, 但我可以話你知, 我用咗三年都未完全捱過, 有時只不過係面人歡笑背人愁.
但每當我唔開心, 我會搵朋友傾吓計, 去吓街. 或者你而家有太多空閒嘅時間, 所以至會亂諗野啫, 真係ga ...

對人歡笑背人愁嘅曰子,我過左9年啦,或者你會巳為我好開心,其實係習巳為常,見到人就要笑,
但我希望你唔好學我,揾個目標,擴大自己圈子,唔好比自己
諗番轉頭,

順順利利 大吉大利       

瑪瑙宮

環保接龍勳章

雖然我好少同你傾計,不過見你言談間都知你唔開心,好似有苦自己知咁...
咩解究要過左9年呀,而家心情仲未好番??
咁點解你識敎人,自己唔做呢??苦嘅日子真係好過咩,點解唔放過自己呢??
你唔好介意我太直接,我都係關心你....!!
原帖由 charmaine_1 於 10-10-30 08:23 發表

對人歡笑背人愁嘅曰子,我過左9年啦,或者你會巳為我好開心,其實係習巳為常,見到人就要笑,
但我希望你唔好學我,揾個目標,擴大自己圈子,唔好比自己
諗番轉頭, ...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

其實大家心目中既愛情同婚姻係點??
人生又係點???

我放得低係因為我知道愛一個人就係俾自由佢....如果一個成年人要行一條唔係甘好既路....其實真係佢自己既選擇...就等於今天我地既人生係我地手裡面一樣.....我地仍有權去生活得好....

婚姻向來係要其同努力.....當中如果一方要放棄.....我地盡左力....就俾佢走啦.....唔需要後侮亦唔需要恨.....收拾心情去享受我地人生路上美麗既風景~~~~

執著係一D死左/失去左既野上面......絕對無益處....如果覺得少左一個人錫...就更加要錫自己多D.....令自己更有能力去愛我地身邊其他人....今日我地行得走得已經好幸福....唔通等老左先想享受人生.....到時行動無甘自如喇.....珍惜今天...活在當下.....

複式洋房

我最難捱既日子就係半年前岩岩有左...果陣未知自己有左..老公出臉有個女人...佢好似顛左咁...奶奶仲要明知個仔有野...仲要幫住佢話我....D說話難聽到.....以為做戲先會有.....老公果根本放棄左呢段婚姻......我好傳統我怕離婚...令媽媽冇臉.....我怕離婚唔知點同同事講.....結左婚2年都未夠3年...果一刻冇人幫...家人又離我好遠...好唔開心唔敢講比人知...到我平靜既時候....可以接受離婚呢件事....有左BB...到我唸住為左個BB可以原諒個老公從新開始...但發現個女人同我一樣有左BB...你知道嗎....當我第一句同我老公講...我有左....我見到佢有D唔開心..之後笑左一笑係咪真係你去驗清楚先....我聽到佢呢一句我問佢: 究竟要唔要個BB好....你知我當時幾咁難過....我冇想過唔要衹係等佢答如果佢要個女人唔要我地我就可以執野走....
到我同個BB講如果爸爸真係可以放棄以前D生活...做返個男人...我地原諒爸爸好唔好....當我同BB講完呢句話唔夠2日我係佢D信用咭單度見到佢去香港一間醫院度簽左一萬蚊咭...我上網睇呢間係咩醫院原來係幫人做流產..我好嬲整個人都崩潰...衹有眼淚...佢返到O黎認左...佢話當知道我有左BB佢就離開左個女人...但個女人冇幾耐話有左所以佢都要搞掂埋先....佢仲講到頂天立地係幫個女人咋.....比你係我大住個肚仲要知道D咁既野....腦裡臉所有野都好似做緊戲先會發生...我直頭有D抑鬱...我都好訓一教以後都唔好起身咁就唔駛唸再....但又要顧住個肚...怕自己會傷害到個BB....我而+一路打一路流眼淚...呢半年每一刻每一秒我可以話喊就喊無論我老公而+對我點好...我每日都O係驚慌中渡過.....但我相信而+呢一刻我未做到...但總有一日我會開心返人唔會一生都係谷底架....
谷底會反彈架嗎....(唔好意思又借左你個位去O申)

你唔好再唔開心啦我唔開心係你既一百倍....

單身...至少開心唔開心都可以自己簡...

原帖由 (!_!) 於 10-10-29 12:38 發表
看到這裡的單親媽媽, 個個都活得很快樂, 很堅强. 相信子女是妳們的最大動力.

我不是單親. 是單身. 獨居, 沒家人. 晚 女, 沒想過再有姻緣. 但又怕老來孤獨.

儘管感激身旁朋友的關心和支持. 總不成整天苦瓜乾 ...

侯爵府

原帖由 annachee 於 10-10-30 22:25 發表
我最難捱既日子就係半年前岩岩有左...果陣未知自己有左..老公出臉有個女人...佢好似顛左咁...奶奶仲要明知個仔有野...仲要幫住佢話我....D說話難聽到.....以為做戲先會有.....老公果根本放棄左呢段婚姻......我好傳 ...
您唔好咁樣喇.....唔好鬥''橙''喇~
時間一分一眇咁流走,如果唔開心對您同您bb都唔好架~所以您要時時刻都開開心心,做多d自己想做的事,想多d開心的事情,記住要做個快快樂樂的媽媽呀~

複式洋房

我知道啦不過每每講到"橙"...我覺得我係全世界最慘既媽媽...點解人地大肚咁開心...點解我日日都唔開心既~~點解人地有bb我有bb我老公個樣會咁怪既...一唸起呢度我就流眼淚啦....
我都唔想唸不過...事情來得太急"太大件...半年..時間太短我仲未康服呀~~比我申下啦...~~~~

複式洋房

嘩, 我是半穩士, 沒想過都有這麼多回應, 很多謝各位, 我以為冇人啋我.

見到你們的話,有點汗顏. 我深知要走出這深淵, 除了自己, 沒有人可以幫我.

一直我都選擇躱起來, 寧願自我療傷,也不想打擾他人, 不要他人同情.

只是孤獨作戰, 也有軟弱敗陣的時候. 才想向這版成功走過的過來人, 或與我同樣捱緊的同路人, 傾訴一下, 借點力量.

複式洋房

Moon Moon 大師姐, 七哥大師兄, 原諒我這位超齡師妹不中用, 龜速行駛, 老人家, 係慢D. 你呢兩隻兔,唔該等..等..等..等我. 黎緊, 黎緊...

複式洋房

Vane,

會將你贈我你的三大法寶藏於心內. 感激! 感激! 我會多想想你和 Nel Nel 的笑臉, 勇敢前行.

首頁

尾頁

跳至