單親天地

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

送呢首歌比你同另一位朋友..歌詞講得好好…他不值你淚淚

美人....

我一定會耐心地定…或甚放慢步步陪著你走…並從旁鼓勵…為你打氣…唔使急,慢慢黎…最緊要快..(講笑炸)...唔須要比時限,唔須要比壓力自己…只要相信可以做到…就會做到…等你....

阿伯,我唔係暗戀你…係明戀你…快d飲少d啦…hehe...激死未?...不過我都知你飲少左架啦....乖

原帖由 (!_!) 於 10-10-31 00:16 發表
Moon Moon 大師姐, 七哥大師兄, 原諒我這位超齡師妹不中用, 龜速行駛, 老人家, 係慢D. 你呢兩隻兔,唔該等..等..等..等我. 黎緊, 黎緊...

瑪瑙宮

環保接龍勳章

因為我唔會用獨居或孤獨老人黎形容自己囉,你怕嘅..就更加唔應該收埋自己,逃避真係無用架,什麼太依賴他,家庭突變,呢度邊個唔係,我由知道簽紙離婚到佢走都係二十日左右,我算唔算突變??觸境傷情,我都有,約兩個星期啦...
因為我覺得唔係我嘅野,比我都唔要,我嗰時知道我比好多人已經好好,因為我單身,壓力一定無咁大,只要做好自己就可以...
其實我都講過好多次,我唔講唔呻=忘記,要忘記過去,對我黎講真係好易...
將來嘅野我亦唔會想太多,講真吖..下分鐘都未知啦,仲諗咁長遠黎自己嚇自己...
如果你諗野係負面多嘅,我都想叫你唔好諗咁多啦,因為諗親都唔方好...你明嗎...
哈哈..咁都比你強過我添,咁我就唔同你爭啦,你要繼續同大家見面,知嘛....^^
溫馨提示:唔好再咁矛盾,既怕孤獨又唔見人嘅事啦:) :)
原帖由 (!_!) 於 10-10-31 00:20 發表
Wayso,

怎麼同樣都是獨居,你我的態度, 相差這麼遠呢?

我真的很怕很怕做獨居老女人. 先天性的.
過去太依賴他了. 看著家裡的變化, 很觸境傷情 ...我太感情用事了吧.

不過有一點我比你强, 我也曾走過出來見人. ...

瑪瑙宮

環保接龍勳章

仲有呀...
我唔生bb就一早預左老來得番兩老(你諗野咁長遠,我唔知你有無咁諗過),亦諗佢會死先過我,到時我都係一個人,心態早已準備好,只係提前左,我反而覺得仲好,起碼唔需要再傷心,要我記掛一世,而家會行會走,自由自在,你想由頭開始過亦得 :lol
原帖由 (!_!) 於 10-10-31 00:20 發表
Wayso,

怎麼同樣都是獨居,你我的態度, 相差這麼遠呢?

我真的很怕很怕做獨居老女人. 先天性的.
過去太依賴他了. 看著家裡的變化, 很觸境傷情 ...我太感情用事了吧.

不過有一點我比你强, 我也曾走過出來見人. ...

瑪瑙宮

環保接龍勳章

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

親愛嘅感嘆號:

兩個人, 兩種孤獨的日子我嘗盡了, 感覺比一個人的孤獨來得可怕, 別想太多了, 以閣下嘅條件, 找到你的 Mr. Right 唔難遮....
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

瑪瑙宮

環保接龍勳章

係架...有時真係一個人好過兩個人好多,比我再揀過,我都唔想要以前嘅生活
原帖由 catfitfit 於 10-10-31 18:57 發表
親愛嘅感嘆號:

兩個人, 兩種孤獨的日子我嘗盡了, 感覺比一個人的孤獨來得可怕, 別想太多了, 以閣下嘅條件, 找到你的 Mr. Right 唔難遮....

侯爵府

原帖由 (!_!) 於 10-10-31 00:42 發表

子健媽, 多謝你呀.

我雖然不算是這裡的常客, 但我有看到你一直以來的轉變.

你好似亞信, 縱使自己也面對著不同的挑戰, 但也很樂觀, 很正面, 很從容的去面對.

還懂得鼓勵人, 幫助人. 我要為你鼓掌, 向你學 ...
吖信 我邊有咁堅毅呀,我好渣架,一有問題我會好心慌,重會收埋自己成日喊!所以您千祇唔好學我,費是我教壞您喇!
您唔洗怕您行得慢喎:) 因為我都係奉2進一架~我同子健等埋您吖:lol
我都好認同吖fitfit所講的,以您的條件點會搵唔到mr right呀~可能已經係您附近喇

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

講得好好呀..

我都有時幻想有個白馬王子救我出谷底.....我就咩都唔駛做....不過有d野自己唔努力....始終會有重演既機會.....我地既人生係要自己努力左先....之後有機會有同行者就係福份....唔好因為無左邊個就好似成個世界無左陽光....努力既過程好辛酸架....放棄永遠好易....不過就算無小朋友都有父母....又有關心自己既朋友......就係甘我一直向前行.....
原帖由 heichunmum 於 10-11-1 10:49 發表
點呀你,又嚟料,唉...好似我同個仔講咁,就算今日在谷底,一步一步靠自己對手爬上去,一定可以爬出去,但人地放條繩落谷底俾你,你都要自己用力捉住同爬上去,唔好打算一步登天,俾個短期目標俾自己,你而家唔好打算可以一步做到我地而家的 ...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

喊c人....請你們好好珍惜你們所擁有.....

http://forum.baby-kingdom.com/thread-3502397-4-1.html

瑪瑙宮

環保接龍勳章

複式洋房

原帖由 catfitfit 於 10-10-31 18:57 發表
親愛嘅感嘆號:

親愛的 catfitfit,

謝謝你的分享, 及一個善意笑話 :loveliness: .

我會去學適應, 享受一個人的孤獨. 不過更懷念有你地陪著行山的快樂.

複式洋房

原帖由 heichunmum 於 10-11-1 10:49 發表
點呀你,又嚟料,唉...好似我同個仔講咁,就算今日在谷底,一步一步靠自己對手爬上去,一定可以爬出去,但人地放條繩落谷底俾你,你都要自己用力捉住同爬上去,唔好打算一步登天,俾個短期目標俾自己,你而家唔好打算可以一步做到我地而家的 ...

我一直匿埋, 就是笑怕你們笑我沒用 :( 又話唔好鬱埋鬱埋既 ...

我會繼續爬, 總有日爬出谷底既. 你地唔好放開條著呀!

複式洋房

原帖由 babytszkin 於 10-10-31 23:26 發表
吖信 我邊有咁堅毅呀,我好渣架,一有問題我會好心慌,重會收埋自己成日喊!所以您千祇唔好學我,費是我教壞您喇!
您唔洗怕您行得慢喎:) 因為我都係奉2進一架~我同子健等埋您吖:lol

你已經比我叻好多架喇. 我都會為你和子健祝禱和打氣的!

複式洋房

原帖由 littlecar 於 10-11-1 11:54 發表
講得好好呀..

我都有時幻想有個白馬王子救我出谷底.....我就咩都唔駛做....不過有d野自己唔努力....始終會有重演既機會.....我地既人生係要自己努力左先....之後有機會有同行者就係福份....唔好因為無左 ...

你都講得好好啫

都希望你個白馬王子快D出現喇.

複式洋房

原帖由 wayso 於 10-11-1 22:20 發表
ADbuIEN7fG4

呢個round, 隻C6同29 唱緊呢隻歌.

瑪瑙宮

環保接龍勳章

你到而家仲要諗佢地嘅野,咁就送呢首比佢地啦
原帖由 (!_!) 於 10-11-1 22:52 發表

呢個round, 隻C6同29 唱緊呢隻歌.

男爵府

!_! ,

呢度好多人都明白你的痛苦, 大家都痛過, 喊過 ......不過我地要有清醒的時候, 幾時先可以清醒? 無人知道, 包括自己都俾唔到個限期自己......
但你要知道, 如果你行前一步, 又退後兩步, 咁你會好辛苦, 亦要同自己講一定唔可以再咁樣落去!
上面的MAMI說得很好, 我的朋友都同我講過類似的說話: 你的朋友俾條繩你, 希望從谷底救你出來, 但你唔去拉條繩, 唔去努力爬上去, 即使向上爬了一米, 但又向下滑落兩米, 咁你就好難走出呢個死暗的幽谷......

我之前同你一樣, 旁人點樣鼓勵我, 幫我, 都未必湊效, 因為自己對愛情太過執著, 太專一, 唔明點解自己對佢咁好, 咁珍惜佢, 佢都可以咁對我?
不過, 之後當我從多方面知道更多事情, 更多真相, 我就清醒了好多. 而且有d野, 我知道, 但連隻賤女人都唔知道, 她到依家仲懞盛盛.
原來天真係有眼的, 天理係會循環的, 神真係會替我伸冤的!

依家, 我先至知道, 原來我唔係唔好, 而係對佢太好, 係佢唔珍惜, 係佢變了, 再唔係20多歲時初初識我的佢了......

我明白, 要你放低, 係好難, 我自己都唔夠膽話自己得, 不過你真係要搵多D野去充實下生活. 我之前就返下教會, 但依家工作忙而且自己懶, 所以沒返教會了, 不過我好多時都同朋友gathering.
講d開心野你知啦, 好多同事及朋友都覺得我靚咗, 哈哈, 連我自己都覺得, 哈哈!
佢唔珍惜我, 但我要珍惜我自己.
以前的我即使被人稱讚, 我都唔覺自己有什麼好, 所以他們都叫我唔好妄自菲薄, 我都不以為然. 但我依家先至發覺, 原來自己真係有好多優點! (女性的朋友同事讚, 都唔少, 但好多時連男同事及男性朋友都讚我) 哈哈! 原來自己都唔錯喎!
連ex的姑姐都說, 係佢唔識寶, 仲叫我唔好為一棵樹而放棄一個森林.
坦白說, 我亦唔會期望有第二棵樹出現.
不過, 我可以說, 我現在活得很好, 那便足夠了!
感謝我有一班好朋友, 好同事, 最緊要係好家人!

你都試下尋下寶, 發掘下自己的優點吧! 提升返自信心!
同多d朋友gathering吧, 會開心好多!

God bless you!

男爵府

原帖由 wayso 於 10-11-1 22:20 發表
ADbuIEN7fG4

我上次去卡拉ok, 一唱呢首歌(活得比你好), 就勁喊......
朋友直頭要cut咗呢首歌, 唔俾我唱, cut完我都繼續喊.....
我當時諗: 點解要活得比佢好? 點解唔可以大家都一齊活得好呢?

複式洋房

曾聽說過人生就好似坐列車一樣,每到一個站便有人上車,亦有人落車,就算有幾唔想,幾唔願意,要落車的,始終要落車.所以我知道時間係良藥.必會有一天會捱過.

首頁

尾頁

跳至