單親天地

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

環保接龍勳章

如果你問我,我只知世事未必盡如人意,唔係想點就可以,要學懂接受現實...
原帖由 sallytamsh 於 10-11-1 23:28 發表

我上次去卡拉ok, 一唱呢首歌(活得比你好), 就勁喊......
朋友直頭要cut咗呢首歌, 唔俾我唱, cut完我都繼續喊.....
我當時諗: 點解要活得比佢好? 點解唔可以大家都一齊活得好呢? ...

複式洋房

最近我時常聽兩首歌,因為我覺得好似講緊自己,一首就係林志美唱嘅"感情的段落",其中一句"快樂似是走失方向,它跟愛衶同流浪",而另外一首梁靜茹"可惜不是你",這首歌係講,沒有想過自己身邊的他,竟然不是陪自己走到最後.

所以傷口係要自己去處理才會有好的一天.(!_!)妳相信我啦,妳要找一個別的他,依妳真的不難.俾d信心自己啦.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我生左仔仔之後有拍過拖架.....不過我無其他野同人講....我講黎講去都係自己個仔...出街一定要去小朋友去既地方...情人節我都係俾一套戲既時間佢...佢見我心不在焉....本來係街食飯結果佢都係要送我返屋企..我仲要好開心甘話好....最後佢放棄....我傷心因為唔係唔鍾意佢架....但係自己又未READY得晒.....所以最好唔好出現住.....唔係浪費左個好機會......

你快D開心番啦.....你EX唔珍惜你....仲有好多朋友珍惜你架.....佢地都等緊你笑...
原帖由 (!_!) 於 10-11-1 22:41 發表

你都講得好好啫

都希望你個白馬王子快D出現喇.

大宅

Be Happy

男爵府

畀面勳章

原帖由 (!_!) 於 10-10-31 01:00 發表
[quote]原帖由 CD_BB 於 10-10-29 13:34 發表
其實我未捱得過,係捱緊.....無錯最大動力from.我個仔,我個仔的開心就係我的開心, 當辛苦係值得時就不會覺得係辛 ...

我一直都因為沒自己兒女而難過。。。
--> 有子女是緣分, 而且是一條不歸路,我現在獨自供養兒子,就算真的老來孤獨我不怕,反而害怕自己有一日離開了, 留下年幼的兒子才係最怕!孤獨沒有什麼可怕,在世上未完成自己的責任狵才最可怕~~~[size=+0]

大宅

我都讀緊書,又努力扮靚同陪阿仔, 但係點解我的心情仲系甘難受?

明知道個男人唔要都罷,每個晚上個腦不斷諗d他曾經講過及做過黎傷害我的事,提醒自己一個甘既男人‘汁’到都喊三聲...但係唔知點解我心情一直悶悶不樂,開心唔起黎? 每當我望住阿仔睡著的樣子我就諗: 我同阿仔將來點呢? 我仲好後生,唔想一個人行條路,雖然有阿仔,但係女人都想有個膊頭挨下。所以一想到前路茫茫個人心情就好低落:cry:

原帖由 酸棗仁 於 29-10-2010 22:39 發表
呢度積極開朗的單親, 都有個共通點:-
傷痛的同時, 會自救!
讀下書, 學下嘢, 聽下歌, 培養其它興趣, 或者將時間心思轉移到小朋友身上, 搵人或者上來bk呻兩句.

相反, 一d走極都走唔出困局的單親, 佢地的行為, 都有 ...

別墅

回復 1# JayJayMum 的帖子

這處有很多同路人與你一樣是經過這個難受的階段,我相信時間是最好的良藥,我都曾經很想找個伴,可惜一轉眼六年了,現只是忙囡的事,已經沒時間想太多,我相信緣份,上天自會有安排的,努力啦! 只是一個過渡期,努力吧,我們會支持你!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

係難受....因為無人想婚姻既ending係甘.....我地個個都想做白雪公主.....從此以為過住幸福快樂既生活.....甘唔係既時候....而你都可以讀書....扮靚同陪呀仔.....又已經好唔錯......我好驚個天會隨時攞走我依家有既野.....所以我已經好感恩.....有d人一生都受病痛困擾....我識行識走真係好好運.....你試下多d關心身邊既人.....真係再唔明既去做義工....感受下一d真正無助既人佢地需要既野.....加油..
原帖由 JayJayMum 於 10-12-6 17:51 發表
我都讀緊書,又努力扮靚同陪阿仔, 但係點解我的心情仲系甘難受?

明知道個男人唔要都罷,每個晚上個腦不斷諗d他曾經講過及做過黎傷害我的事,提醒自己一個甘既男人‘汁’到都喊三聲...但係唔知點解我心情一直悶悶不樂,開心唔 ...

民房

女人可以好脆弱; 但母親卻可以好堅強~!!!

俾心機~ 我都係剛剛先開始做單親媽媽~但唔緊要~ 只要個囝響自己身邊~見到佢一日一日咁成長~ 就咩都唔諗~ 開心哂~

單親媽媽們~ 努力~~~萬歲~!!!!

大宅

我都知道這裡每個單親媽媽都曾經或者正在經歷一些艱難的日子,所以我都經常來呢個blog度看看等自己唔好以為得我一個....但係現實歸現實,縱然知道難過的日子總會過去,但係呢個過程真的很辛苦,個腦好多野諗, 有時諗到阿仔好無辜,又喊;有時諗到自己將來,又喊;有時個賤人要帶阿仔返佢老母度,我唔忿氣阿仔好似玩具甘俾人玩我又喊...覺得做人真系好無奈,好幸苦

首頁

尾頁

跳至