嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問問喺政府生孖B,係咪一定開刀0家? 有有媽媽係醫生要您順產呢?
另外, 如果係開刀, 大慨幾時會話您知開刀日期呢?

THANKS~

大宅

有冇媽咪可以advise?

男爵府

未必一定開刀架,不過好多時醫生都會問你想點生,如果你好堅持想開刀,多數都會得.
我就大概30週覆診時個女醫生好好人甘幫我book左期,但因為太full都只有成38週3日先有期,好彩個醫生好好人幫我甘早check期,唔係就可能要book到足月先有期生得.......不過我對b好心急未夠37週就出世啦!

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

請問你係邊間醫院生呀?要咁早Book 期?我上次31週覆診,醫生都未話要Book 期,下次覆診都已經34週了。

原帖由 NaughtyLuiLui 於 10-10-31 15:49 發表
未必一定開刀架,不過好多時醫生都會問你想點生,如果你好堅持想開刀,多數都會得.
我就大概30週覆診時個女醫生好好人甘幫我book左期,但因為太full都只有成38週3日先有期,好彩個醫生好好人幫我甘早check期,唔係就可能要 ...

大宅

原來要咁遲0家? 但唔係話孖B 會早出世咩?

複式洋房

我係廣華生, 要36週醫生先肯答我開刀/ 順產.. 因為要睇胎位. 最後book 左38週零3日開刀 (因為我胎位唔正).

別墅

回覆 1# Susanaleung2003 的文章

38週3日都好足月喎~

複式洋房

原帖由 junB 於 10-11-2 12:48 發表
38週3日都好足月喎~

係呀! 我聽日就生喇.. 36週時佢地已經一個5磅14, 一個5磅8喇.. 我諗佢地出黎時應該有6磅.

大宅

原帖由 Susanaleung2003 於 10-11-2 12:51 發表

係呀! 我聽日就生喇.. 36週時佢地已經一個5磅14, 一個5磅8喇.. 我諗佢地出黎時應該有6磅.

嘩, 你好勁呀! 我睇到好多都早產, 你好足月呀! so good! 祝你聽日生bbs順順利利! 你係咪有返工架? 唔知你第幾周開始放產假呢?

男爵府

回覆 6# phchan 的文章

我係威爾斯生呀!果期好鬼full,所以個醫生先肯早d同我check咋,如果再遲d check,可能過左預產期都冇期呀!
我因為早左生得,要urgent開刀,由早上8點等到下午4點先有手術室同醫生有時間,餓到我傻左..........

大宅

我都係威記 ^^
咁醫生幾時開產假俾您0地呢?

大宅

今日37周先話可以開刀, 星期四就開刀嘞~ 超趕~

複式洋房

祝一切順利, 是兄妹還是姊弟? 半麻好d架!

別墅

回復 2# smallbrother 的帖子

又真係好趕下喎~
祝一切順利吖~
係邊間生尼?

大宅

姊弟.

我都唔記得問係咪可以半麻, 係咪到時入院先傾架呢?

我係聯合生

複式洋房

半麻事前係驚d,但係可以聽到bb出世同第一時间見到佢地. 你見左麻醉科未? 身体無乜特別都會比你半麻. 你後日就生, 打電話問下程序先好喎!等你报喜呀!

原帖由 smallbrother 於 10-11-9 12:36 發表
姊弟.

我都唔記得問係咪可以半麻, 係咪到時入院先傾架呢?

我係聯合生

大宅

我喺瑪麗用半麻醉方式生嘅, 因為約好晒期, 又冇早產, 所以老公可以陪我生, 起初因為未做過半麻醉手術, 都有啲驚, 但啲醫生同姑娘都好nice, 加埋老公全程坐係隔離陪住我, 手術過程一直有塊布遮住, 我同老公都睇唔到血淋淋嘅場面, 輕輕鬆鬆傾吓計, 個BB就出咗嚟喇, 可以睇住BB出世, 真係好開心!!!

大宅

原帖由 cherishbaby 於 10-12-6 17:27 發表
我喺瑪麗用半麻醉方式生嘅, 因為約好晒期, 又冇早產, 所以老公可以陪我生, 起初因為未做過半麻醉手術, 都有啲驚, 但啲醫生同姑娘都好nice, 加埋老公全程坐係隔離陪住我, 手術過程一直有塊布遮住, 我同老公都睇唔到血 ...

咁好, 開刀都可以陪產?

大宅

半麻醉係可以陪產o架, 只要係約好期入院分娩, 又冇突發事件(例如: 穿羊水), 噤老公就可以坐係您隔離陪您睇住BB出世喇~ 所以我試過之後, 都極力推薦俾正在懷孕啲朋友, 如果身體許可(當然要麻醉師睇過O唔OK啦), 半麻醉方式分娩絕對可以一試~

大宅

仲有最感恩嘅係半麻醉分娩個手術過程當然冇痛楚, 過程中我只係感覺到由腰至下半身都好暖(相信係麻醉藥嘅反應), 但麻醉藥過後直至依家(BB都就快六個月大喇~)我個傷口都冇痛過, 除咗做完手術時醫生放咗粒止痛藥入體內, 之後我一粒止痛藥都冇食過, 所以人人都話我奇怪, 我諗可能真係瑪麗啲醫生手勢好啩~

首頁

尾頁

跳至