少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

上了小學,為了功課,測驗,默書問題,自己經常唔開心,
因女兒不太聽話,好多人都說解決問題,只有外出補習.
真的嗎 ?

禁止發言

侯爵府

都係兩個月啫, 唔好話我地做大人, 小朋友都要時間適應小學生活, 我都經常為了同阿仔溫書, 搞到自己脾氣唔多好. 但我暫時未想俾佢出去補習, 除非到課程太深, 連自己都覺得教唔掂.

大家加油呀!

珍珠宮

係咪幼稚園時係輕鬆學習, even 暑假時都無做吓補充練習, 就上小一.

如係, 好難怪她抗拒, 一下子由無變有, 如佢學習能力弱, 但同學成績好仲大壓迫.

出去補習無咩用, 反而要同囡囡一起學習, 多溝通,多解釋,多做練習,多讚賞,多鼓勵, 打番好個底先.

大宅

醒目開學勳章

其實都要站係小朋友個角度睇, 佢地突然要適應同面對多抄寫功課,黙書,測試&考試...咪重辛苦同好有壓力, 所以要慢慢來, 有耐心D去幫小朋友.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

十分十分同意!!!

我個大女就係K3時太輕鬆, 又有老人家寵, 搞到而家小一好難追, 當然, 只係開左學兩個月, 大家都要適應. 每當我教佢功課教到癲時, 我都會反問自己 = 邊個搞成佢咁 ?

我有個細仔兩歲, 吸取大女教訓, 我知道要早d教佢自理同有定plan如何由K2, K3, 到小一.......

諗番都覺得有d愧對呀女咁 .....

原帖由 LILY媽咪 於 10-11-2 10:45 發表
係咪幼稚園時係輕鬆學習, even 暑假時都無做吓補充練習, 就上小一.

如係, 好難怪她抗拒, 一下子由無變有, 如佢學習能力弱, 但同學成績好仲大壓迫.

出去補習無咩用, 反而要同囡囡一起學習, 多溝通,多解釋,多做練習 ...

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 CY2004 於 10-10-31 17:03 發表
真的嗎 ?

一係試埋上學期睇下成績如何先,下學期找全科補習上門,小朋友唔合作,呢D錢都要比人賺!!
我就慶幸自己當初冇揀錯幼稚園,讀深一級,年年考2次試,K2開始默書,依家上到一年級,面對排山倒海既默書同測驗,日日溫習,佢都表現從容,並無抗拒

男爵府

宜家教學係填鴨式的方式, 一的都唔靈活, 但又無家長去信反對,搞到老師又大壓力,家長都好大壓力,個個小學生的功課又多, 邊有時間做的有益身心的東西 , 學業重要, 但身心快樂更重要, 唔好以為學多的嘢係好先得架.小朋友內心真快樂嗎

複式洋房

原帖由 babycheuk 於 10-11-2 14:31 發表
其實都要站係小朋友個角度睇, 佢地突然要適應同面對多抄寫功課,黙書,測試&考試...咪重辛苦同好有壓力, 所以要慢慢來, 有耐心D去幫小朋友.

其實家長自己都要適應, 小朋友多功課, 其實一家人都要辛苦 (因為有d 家長都會幫手做功課 ... ) 所以都要俾時間大家

伯爵府

原帖由 CY2004 於 10-10-31 17:03 發表
真的嗎 ?

可以嘅話緊係自己教啦,e+小朋友多數返全日,放學後又要去補習社,真係慘過返工呀.
自已教番除咗慳錢,最重要係大家嘅感情會好d呢.
當然媽媽要付出好大嘅努力啊.

男爵府

I am worried how my daughter would feel when she promotes to P1 too. She would have less time to play at that time. :( It must be hard to accept that in the beginning. :( What should I do to help now?

首頁

尾頁

跳至