婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

del

子爵府

睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 1# hinhofion 的文章

其實你C6都要喺佢亞媽面前講返兩句說話,睇咗你咁多POST,老實講我知你真係好委屈.做人新抱真係好慘..
你C6應該同佢亞媽都傾吓.縱使唔係話佢亞媽不是,佢都要比一個明確嘅指引你99.要話比佢亞媽知,佢自己有幾愛個老婆,又表明唔會因為亞媽唔要個老婆,亦唔會因為個老婆唔要個亞媽,等佢亞媽知道兩個女人喺佢心目中係平等.亞媽冇可能係陪佢行到最後一步嘅人,但個老婆就係.你C6真係錫你,就好應該講返句好說話喺佢亞媽面前.

我自己都好唔鐘意我99,經歷嘅嘢不比你少,但我睇化咗.都冇咁好氣頂我個99,真心講,如果佢得70歲命,佢連個孫讀大學都唔會睇倒,十幾年貨仔,大家唔好頂咁多.佢講咩未求其敷衍佢算.

大家都係人新抱,共勉之.加油!!
爆愛車縫作

子爵府

好媽媽勳章

你奶奶對你既傷害...要你好快咁忘記係好難...唯有同你奶奶見面既時候...你唔好當佢係你奶奶...當佢係一個好普通既朋友...或者將注意力集中係你老公身上...或者會好D...

[url=http://lilypie.com][img]

子爵府

貓狗褓姆 畀面勳章

我唔係好知你99之前對你做過有多傷害既事, 但就咁睇你真係好唔想見呢位99 ~
想問你老公點解唔可以自己去見99一定要拖埋你去? 你唔去又會怪你? 好似明知你99去到一定俾說話你聽又唔幫口只係叫你忍下? ( 希望你唔好介意~)

可能我從小就用一個方法去面對身邊既人, 無論你幾親既人只要俾我覺得佢對我有傷害性或令我好唔開心,我一定會想盡方法避開佢~ 只有唔再見呢個人就一定把傷害我既機會減到最少~

珍珠宮

原帖由 hinhofion 於 10-10-31 20:57 發表
數下手指,其實冇見99都差唔多半年,好想以後都唔洗見,但我知機會都幾微 ,終於係上week 13週年結婚紀念日,妥協了~
事源係食食下早餐,c6無lala問我幾時陪佢去見99,我唔出聲,過多陣c6再問我,我話唔想見,c6就嘆左口 ...

我都係同我99反左面, 我都有成年冇見佢咁濟, 不過,好彩我c6暫時冇叫我去見佢, 不過如果到我99好老既時候, 我C6叫我去, 我都驚我會心軟, 因為到時真係會係佢求我, 佢從來都冇求過我. 如果有一日佢求我, 我都唔知點, 我會覺得好對佢唔住, 不過我都有底線, 如果99要見我小朋友, 我最多比佢見一陣, 不過如果要我去, 我就可能唔會去囉, 因為我唔會覺得我99會掛住我, 我唔係佢個女...我只係外人.

希望永世都冇呢一日...

珍珠宮

原帖由 lovelycats1437 於 10-10-31 22:11 發表
我唔係好知你99之前對你做過有多傷害既事, 但就咁睇你真係好唔想見呢位99 ~
想問你老公點解唔可以自己去見99一定要拖埋你去? 你唔去又會怪你? 好似明知你99去到一定俾說話你聽又唔幫口只係叫你忍下? ( 希望你唔好介意~)

可能我從小就用一個方法去面對身邊既人, 無論你幾親既人只要俾我覺得佢對我有傷害性或令我好唔開心,我一定會想盡方法避開佢~ 只有唔再見呢個人就一定把傷害我既機會減到最少~

絕對同意...唔會比人去傷害自己, 新抱唔係前世欠99既
對我黎講, 我唔會為D外人做咁多野去令佢開心而令自己唔開心囉..

禁止發言

珍珠宮

2023年兔年勳章

叫你C6要孝順、探佢的話自己去啦!
講真個99對你咁衰,比作我點都5會去囉!:;pppp:
做乜明知呢D99蝦新抱為樂,而自己送上門呢?
除非C6叫99把衰口收下,否則你5去係人之常情啦!mouth:

伯爵府

原帖由 蜜棗 於 10-10-31 21:32 發表
其實你C6都要喺佢亞媽面前講返兩句說話,睇咗你咁多POST,老實講我知你真係好委屈.做人新抱真係好慘..
你C6應該同佢亞媽都傾吓.縱使唔係話佢亞媽不是,佢都要比一個明確嘅指引你99.要話比佢亞媽知,佢自己有幾愛個老婆, ...

我覺得蜜棗講得好啱,你C6真系要比個明確嘅指引你99,你99系佢亞媽系不改的事實,佢會一直孝順佢,但佢而家自己有頭家亦會張老婆仔女放在首位.老婆先系同佢行埋下半生嘅人,如果有人想蝦佢老婆或冇理取鬧佢一定唔會唔出聲,做亞媽嘅都唔應該睇住個仔頭家散晒架,同都想開開心心兒孫滿堂,唔想成日家嘈屋閉架?!好等你99知道,你C6在任何情況之下,都會先保護你!

大宅

del

伯爵府

咁我覺得你老公嘅prioities系錯晒,已經成家立室,自己有頭家,冇論点都系應該老婆仔女行先!我都有個衰姑仔,我初初結婚時同佢+99住咗幾個月真系畢生難忘.我姑仔直情唔須在你背後講你壞話.佢諗住有99撑佢,佢直頭兜口兜面話你.最後都系我C6比一個明確嘅指引佢,話呢個系我老婆,佢同我系最親的,他日你有老公同家庭,佢地先至系你最親嘅人!我姑仔重話佢亞哥以前唔系咁嘅,好錫佢喎,系娶咗我先系咁! 但我嫁佢亞哥時,我C6都出咗黎讀書有5,6年.衰姑仔話佢以前好錫佢,都系佢細路哥果時喇,真系冇佢咁好氣!就系 因為個搞事搞非系姑仔,我都冇見我99三年了.我老公就話每次見完返黎都唔開心,唔須去了.我6299住香港,我地住US,以前D細路細,我都堅持每年帶佢地返黎一次見下爺爺嫲嫲.但因為衰姑仔同6299住,唔想見佢所以連6299都冇見.

子爵府

貓狗褓姆 畀面勳章

回覆 10# hinhofion 的文章

即是你既仔女都唔喜歡單獨見你99 ?! 只有你在場先願意見面~

咁你可唔可以eg:飲茶 上左去同小朋友講我轉頭返來接你地? 放低到走先回來?

不過我想你老公都未必接受

見自己好唔想見既人真係好不安,以前我一知道要返去同6299食飯,日子漸近個人情緒就更不穩,企又唔係坐又唔係~ 想用100個籍口同老公講唔返去..... 有時連訓都訓唔到.... 一見到佢地就把之前既新仇舊恨都出曬來

我都解決唔到~

珍珠宮

2023年兔年勳章

原帖由 hinhofion 於 10-11-1 05:48 發表
其實我一直都有同c6傾過,我話唔係要佢鬧99同佢家人,而係有需要時應該出句聲,除左99,有時姑仔成日比說話我聽,見到面都眼啤啤,作為丈夫,應該保護老婆,不過c6 ga答覆令我好無奈加唔開心,佢話佢知自己個妹有幾衰,雖然姑 ...

呢D衰99、姑仔又要蝦新抱;又想見孫,邊有咁便宜呀!
樓主:既然你應承左C6去見,如果去到佢地又咁對你,你就:
一)粒聲5出,帶埋仔女走人先!
二)C6唔話佢地,咁你話/鬧番佢地!亦照走人!(反正以后5好再見佢地,洗乜客氣!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我自己會咁諗: 得到最後勝利先係最重要. 你老公咁"孝順"但容忍你半年唔見99, 可想而知, 你老公其實都係錫你嘅. 睇在你老公份上, 你咪陪佢返去見99囉. 你唔需要忘記你99同你姑仔對你嘅唔好, 呢d係事實, 你亦唔需要攞個心出黎對佢地好, 你咪當見客囉. 怨
恨係好折磨人嘅, 放低先可以重生呢.

大宅

del

子爵府

回覆 6# hinhofion 的文章

都好,仲有對咁錫你嘅仔女,我想一下,假如你真係一齊去見你99,但一去到就真係用嗰招:轉頭返嚟接返你哋(你對仔女)咁樣你覺得你對仔女會唔會即時扭住跟你走????如果會,我會試下咁做,正常d 99會妒忌呢點,就係對孫睇個亞媽頭!亞媽走就跟住走,等佢唔高興都好.
爆愛車縫作

大宅

del

子爵府

回覆 1# hinhofion 的文章

d 99最鐘意有意無意講埋d搞分化說話,我99都係,個仔打c egg,得一個月大,盡量都唔比水個仔飲,我99就同我個仔講:媽咪唔比喎!

好似我刻薄我個仔咁.不過算,呢d緊有方法對付佢
爆愛車縫作

大宅

del

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 日月水火 於 10-11-1 08:42 發表

呢D衰99、姑仔又要蝦新抱;又想見孫,邊有咁便宜呀!
樓主:既然你應承左C6去見,如果去到佢地又咁對你,你就:
一)粒聲5出,帶埋仔女走人先!
二)C6唔話佢地,咁你話/鬧番佢地!亦照走人!(反正以后5好再見佢地,洗乜 ...

同意,俾我都係一句唔arm聽就會掉頭走。
There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

首頁

尾頁

跳至