樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

之前我5月賣咗層樓, 宜家租緊地方住, 我老公成日都想買番層樓, 因為租約又未完, 所以我就覺得慢慢睇定D先, 不過間中都會去睇下樓!

上星期睇咗幾個單位, 不過我覺得價錢都係貴, 星期六個經紀又打俾我話剛有一個鎖匙盤, 叫我立刻去睇, 其實一早知同我個budget有段距離, 但個經紀叫我考慮下, 又話這個盤明天一定賣得出, 跟住夜晚打俾我, 但係我無聽到, 昨天佢又打俾我話個盤已經賣出咗了, 連一晚都過唔到, 又話朝早又有個新盤, 點知下午又已經賣咗, 跟住之前初初睇那些, 又話已經賣咗, 覺到我老公個心真係好怕買唔到樓!

我同個經紀講, 這個星期人人趕住入市, 如果我宜家又立刻買, 真係好似好衝動咁!不過可能我未睇到一個非常心儀的單位啦!

大宅

原帖由 安安太太 於 10-11-1 13:01 發表
之前我5月賣咗層樓, 宜家租緊地方住, 我老公成日都想買番層樓, 因為租約又未完, 所以我就覺得慢慢睇定D先, 不過間中都會去睇下樓!

上星期睇咗幾個單位, 不過我覺得價錢都係貴, 星期六個經紀又打俾我話剛有一個鎖匙 ...

再睇多幾間. 之前計清楚條數. 睇樓帶支票薄. 睇中了立刻同業主講價. 我5月買樓都係咁. 睇樓後立刻傾價, 減了10%立刻落定. 業主無得反價.

大宅

原帖由 sbb3 於 10-11-1 14:11 發表

再睇多幾間. 之前計清楚條數. 睇樓帶支票薄. 睇中了立刻同業主講價. 我5月買樓都係咁. 睇樓後立刻傾價, 減了10%立刻落定. 業主無得反價.
我昨天原本約了3:00看, 跟主個agent call 說業主未返到家, 改4:00, 跟住遲多幾分鐘個agent再 call說不用去了, 已賣了

禁止訪問

子爵府

區區都係一樣情況,元朗屯門都係一樣,上星期一個agent 早上call話有個盤合我要求,我要放工先睇得,但下午已售出.總之依假d盤,如與銀行估價相差不遠的就會好快賣出

原帖由 Teddy^v^ 於 10-11-1 14:57 發表
噤跨張???邊區呀??

珍珠宮

上星期還了三間價. 有一間直情係佢叫幾多我就幾多買... 全都封盤反價. shxt

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我有個朋友, 屯門900幾呎, 第1次有人上來睇樓, 同一間公司2個經紀各帶1枱客, 已經係星期六晚上十點幾, 2枱客都立刻話要買, 最後有1枱出不到價走了, 另一枱客死留係間屋要買, 最後簽了賣樓, 但我個friend個老公好唔開心, 因為好鍾意自己層樓, 第2日同個經紀講話唔賣, 但係事發一星期, 還未攪掂, 個經紀好好人話如果個客睇中第二間就當無事發生過!希望佢地平安保住層樓啦!

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

網上check 過下. 差5-10萬到. 如直接去bank confirm 估價. 問題應不大

男爵府

但係反而我10月廿幾號買左間樓, 最後講價講到比業主開價平左23萬, 銀行估價係業主開價小幾萬而已!!!
係AGENT講過話之前有台客還過價, 不過差幾萬成交唔到, 又無講到爭崩頭果隻...
其次係呢個單位我兩星期內睇左第3次先Bob鎚架... 又唔算係好旺喎... 只係我去睇第二次樓時見到好多人睇樓咁囉...

禁止訪問

男爵府

原帖由 babyellow 於 10-11-1 22:58 發表
唔單只業主,銀行估價都估得好靚...
我去買新果層時已估足價,上個月估比起我買果日時多了9萬...尋日屎忽痕又估下...又多左9萬,我買左只係一個月多dd...都未收樓個價已不斷上...

...

我都發覺銀行估價高左, 有個好熟地產都話如果銀行估足價, 單位會好快去貨. 而家唔止美國出QE2, 日本會再出, 出年頭歐洲亦可能再加碼. 唔買樓都要買股票, 否則舊錢好快貶值.

水晶宮

快d升爆巨
少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

見佢跌我反正安心住
見佢升我反而想走佬
個市有點不正常, 跌市前既徵兆出晒黎

原帖由 54heima 於 10-11-2 09:14 發表
快d升爆巨

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

真係超誇張!我上星期急住搵屋搬,周圍搵樓,搵到間又殘間隔又奇怪既租盤,仲要比起同類型盤叫做偏貴,我同C6諗住諗下先,點知果晚就比人租左喇....

禁止訪問

男爵府

個股市就真係好旺呀....

複式洋房

http://hk.centanet.com/icms/temp ... 2&article=28322

馬鞍山區交投倍增 新港城兩房戶248萬元成交

very crazy

首頁

尾頁

跳至