自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

hahaha...我暫時得400萬
原帖由 simple430 於 10-11-1 17:04 發表
我都過千萬身家 :

2 個仔女 ($400 x 2)= 800萬
一層 hk 樓 + 一層大 6 樓 + 銀行 $

不過我都聞到棺材香 , 應該唔會臨老唔過得世

大宅

我係中環返工, 成日見到好多女仔周身名牌, 唔只手袋, 仲有衫呀, 裙呀同埋鞋都係名牌, 我成日都覺得周身名牌既人, 通常都會用晒成份糧用黎裝身, 返而真係有錢既人係好低調, 最緊要口袋有錢, 又駛咩理打扮係點呀?!

原帖由 love_dreaming 於 10-11-1 15:06 發表
我手頭上有幾個物業,有個甩左,另外幾個供緊。不過收租夠供唔水理之餘仲有少少收入。

琴晚無奈聊,試計下如果而家賣晒物業,清埋按揭,加上持有既現金基金股票現值………原來我已經有$8xx萬,我自細就好窮,計出來連我自己都唔太 ...

大宅

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 little-pig-pig 於 10-11-1 22:01 發表
我係中環返工, 成日見到好多女仔周身名牌, 唔只手袋, 仲有衫呀, 裙呀同埋鞋都係名牌, 我成日都覺得周身名牌既人, 通常都會用晒成份糧用黎裝身, 返而真係有錢既人係好低調, 最緊要口袋有錢, 又駛咩理打扮係點呀?!

...

我無車,無 iphone,無ipad,但我有。。。。

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

講中我心聲!因我都系低調一族!
有好多人只系表面風光
戶口系零的
我成日同老公講
有錢唔使show比人知
原帖由 little-pig-pig 於 10-11-1 22:01 發表

...

大宅

係架, 一身名牌, 朝朝飲starbuck, lunch 食一百蚊一個餐, 仲要放工有happy hour, 咁既lifestyle 又邊有錢淨呀

原帖由 天使之心02 於 10-11-1 22:37 發表
講中我心聲!因我都系低調一族!
有好多人只系表面風光
戶口系零的
我成日同老公講
有錢唔使show比人知

男爵府

嘩! 還晒按揭都有成 8XX 萬, 咁即係賬面會有 1XXX 萬

咁等啲租客幫你供多十年八載, 自己又再投資一下(家下都未夠四張.....)

咁退休時會有 2XXX 萬都吾係太難

原帖由 love_dreaming 於 10-11-1 15:06 發表
我手頭上有幾個物業,有個甩左,另外幾個供緊。不過收租夠供唔水理之餘仲有少少收入。

琴晚無奈聊,試計下如果而家賣晒物業,清埋按揭,加上持有既現金基金股票現值………原來我已經有$8xx萬,我自細就好窮,計出來連我自己都唔太 ...

子爵府

你算唔算苦盡甘來呢?

我有時都會諗番自己倒霉既時候,唔知點解捱吓捱吓又捱過咗~

我都覺得買樓收租係比股票好既投資工具,股票真係唔係人人啱玩,10次賺錢,第11次可以輸番晒或更多,但係我心目中買樓都係排第2.

我其實好怕收租,試過拖你4個月唔交租,又唔係冇錢喎,成4個月cash楝喺你面前全部都係一百蚊要你逐張數~

成日都遇到d騎呢人,每次最後雖然都可以安然渡過,只不過中間個過程好煩,但每次都學到唔同既野,都唔知好定唔好

禁止訪問

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

好媽媽勳章

係中環一個招牌跌落黎扎死一打。

伯爵府

原帖由 love_dreaming 於 10-11-1 19:26 發表
將來永遠係未知之數,其實我第一間樓係蝕,但收到租咪唔好理囉,做人好難計到咁盡。97後跟住既物業就變成相對低價買喇。我到呢刻已經唔驚跌,因為就算跌一半都會高過我既購入價。呢個就係時間既魔力。

縱觀咁多年,如果識投資 ...

樓主, 你是否有一份好穩定高收入的職業和無小朋友?
你買第一層樓用來收租, 那你和老公出去租樓住? 那時樓市跌, 息口高, 你收的租可抵供樓錢?
如果現在跌一半都高過你購入價, 那應該是02-04/5年購入, 你做了負資產是什麼令你仲咁勇同睇得準來一開二再入市?
除了中六合彩, 我都無咩機有800萬, 真係好有興趣想知點様投資.:)

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 little-pig-pig 於 10-11-1 22:53 發表
係架, 一身名牌, 朝朝飲starbuck, lunch 食一百蚊一個餐, 仲要放工有happy hour, 咁既lifestyle 又邊有錢淨呀
所以呢D人咪一味懶正苦害佢....話買唔到樓囉....
網上世界咩人都有 ,謝絕介紹買賣 ,謝絕代購!

水晶宮

心中富有

有一天, 當自己死慳死底的時候, 都有想下, 做得咁辛苦, 做咩咁刻薄自己, 話唔定第二朝已經聞到棺材香..於是, 又會獎勵自己食餐好既, 或者去一次好D 既旅行, Why not

大宅

我宜家有兩間屋,壹間系大陆宜家升到400幾萬,香港自住間就升到550萬到,還有個車位70幾萬全部經冇按揭,加上有股票同現金有2百幾3百萬到,但好有壓力,我本身沒做野,想睇住個女,又沒請工人大半年了,但大六間樓租到8000,,我還要自己養住個小朋友,我系單親媽媽,我都在開員節流,本來想買多間樓收租,但銀行晤放水話我冇入息晤得,妳有幾間收租幾好

水晶宮

原帖由 li999ho 於 10-11-1 23:48 發表
我宜家有兩間屋,壹間系大陆宜家升到400幾萬,香港自住間就升到550萬到,還有個車位70幾萬全部經冇按揭,加上有股票同現金有2百幾3百萬到,但好有壓力,我本身沒做野,想睇住個女,又沒請工人大半年了,但大六間樓租到8000,, ...

大陸層樓400萬(RMB嗎)...賣出套現...可換港紙大約460萬...買多層香港樓收租...租金期望萬五蚊...可多些生活費...
少奶奶的身份,丫頭的命...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

禁止訪問

大宅

原帖由 54heima 於 10-11-1 23:59 發表

大陸層樓400萬(RMB嗎)...賣出套現...可換港紙大約460萬...買多層香港樓收租...租金期望萬五蚊...可多些生活費...
對400幾萬人民币,但人民币黎緊還會升,晤想賣住大陆有大陆炒

首頁
23456...7

尾頁

跳至