跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 mickey628 於 10-11-9 15:16 發表
你不用咁擔心啦(其實我都好擔心, 哈哈), 我姨生女讀于良發佢個同學仔本來讀粉神, 佢呀媽話太淺轉左去莊啟程, 後來都派去于良發(所以我才識有莊啟程同呀仔去考), 反而我姨生女讀呂明才就派得不理想, 我家姐同佢去于良 ...

嘩...咁既話......其實莊啟程近我, 行去唔駛5min.......而神召會就要搭小巴/巴士, 程度如果比莊啟程淺, 又好似攞嚟攪.........

我打去問過莊啟程, 話多數派于良發, 靳茂生, 曾梅etc.......好似好過神召會喎(神召會多數派番神小), 如果唔計課程深淺, 我就鐘意神召會既環境多d, 因為有戶外操場~

唉~ 最衰當日自己冇去莊open day啦, in嗰日又唔望多兩眼, 我問過學校話唔可以再去參觀喎~

大宅

原帖由 momome 於 10-11-9 15:26 發表
莊啟程教得係咪深過何袁呀?
之前都有人話何袁嘅程度偏淺

我朋友個仔讀緊何袁, 朋友都覺得係偏淺~
不過我唔識人讀莊啟程, 聽聞呢間學校一向好受家長歡迎, 但bk又好少聽人提莊啟程喎~

大宅

好媽媽勳章

所以好怕幫呀仔選錯, 唉! 好大壓力, 但老公就好輕鬆, 佢話間間都一樣喎.

原帖由 ilovebabybaby 於 10-11-9 15:53 發表

嘩...咁既話......其實莊啟程近我, 行去唔駛5min.......而神召會就要搭小巴/巴士, 程度如果比莊啟程淺, 又好似攞嚟攪.........

我打去問過莊啟程, 話多數派于良發, 靳茂生, 曾梅etc.......好似好過神召 ...

大宅

原帖由 mickey628 於 10-11-9 16:15 發表
所以好怕幫呀仔選錯, 唉! 好大壓力, 但老公就好輕鬆, 佢話間間都一樣喎.

我老公都係咁講~

大宅

我做人老公
我就唔贊同間間一樣喇
不過我覺得選校唔可以只係比較優點多
最重要係學校嘅教法係咪最適合你個小朋友嘅性格
而且近嘅話
長遠嚟講真係輕鬆好多好多
慳番啲時間喺出面學多啲嘢好過

原帖由 ilovebabybaby 於 10-11-9 17:00 發表

我老公都係咁講~

複式洋房

我都是過來人.比少少意見大家.
其實大家in 幼稚園時可以睇到,通常都派位表比大家參考,
讀邊間幼稚園 同 派邊間小學 係 無直接關系,唔同1條龍私
校的.

按派1般小學係 按計分制 加 靠運氣的,唔關讀咩幼稚園事的.
如果有宗教分,才是最有優勢的. (首先大家要睇下心目中的小學 是否有宗教背景先,有d有 , 有d無 )

大宅

原帖由 choibb 於 10-11-9 22:50 發表
我都是過來人.比少少意見大家.
其實大家in 幼稚園時可以睇到,通常都派位表比大家參考,
讀邊間幼稚園 同 派邊間小學 係 無直接關系,唔同1條龍私
校的.

按派1般小學係 按計分制 加 靠運氣的,唔關讀咩幼稚園事的.
如果 ...

THANKS~ 我都明白呢個機制, 不過我會咁諗....如果間幼稚園既課程深D(當然小朋友要應付到啦), 咁佢地個底打得好D, 上小學就冇咁辛苦.......如果間幼稚園程度淺, 將來我都唔敢報一D程度深既小學俾自己既小朋友~

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實何袁全日班都收左囡囡, 呂明才唔收(申請後補位), 神召會又黎唔切, 睇性點都要$1000補位先.

自己覺得粉嶺D幼稚園比較好, 所以我地報讀邊間都要搭校車, 上面3間我都鐘意. 依家等緊好唔好彩抽中神召會啦.

唔係住粉嶺我完全未聽過莊啟程添.

原帖由 ilovebabybaby 於 10-11-9 15:08 發表

咁即係....如果唔揀莊啟程, 但13號前又未知神召會得唔得, 就要迫住交何袁留位費......

大宅

畀面勳章

揀莊啟程定何袁惠琼好呢?好矛盾>.<

大宅

原帖由 1981229 於 10-11-10 12:13 發表
揀莊啟程定何袁惠琼好呢?好矛盾>.

你又係呢兩間都收?

我睇過莊啟程個活動表, 出年4月會有open day for新生.......或者到時先決定到mouth:

複式洋房

好傷心,何同呂都無收仔仔!完全失曬預算。
嘉寶收咗上午,神機會肯定都無了!

唉,真系好怪自己,9月仲開心甘同老公講應該點應對面試,點知晴天霹靂既事發生咗,忽然覺得自己好似單親媽媽帶住仔仔去面試,真系好想做到最好,但係結果都系另我失望!

大宅

原帖由 lttlz 於 10-11-10 14:34 發表

唉,真系好怪自己,9月仲開心甘同老公講應該點應對面試,點知晴天霹靂既事發生咗,忽然覺得自己好似單親媽媽帶住仔仔去面試,真系好想做到最好,但係結果 ...

何袁有冇機會後補呀?

大宅

我都好唔開心呀, 何袁又係唔收阿囡呀!!我又reject左神召會恩光, 宜家仲等緊粉神收唔收, 我已send back去何袁做後備...粉神太多人interview喇, 又2對4個小朋友, 我覺得阿囡入到既機會都好細....嗚嗚

唉,真系好怪自己,9月仲開心甘同老公講應該點應對面試,點知晴天霹靂既事發生咗,忽然覺得自己好似單親媽媽帶住仔仔去面試,真系好想做到最好,但係結果 ...

大宅

唔好灰心啦,神召會未必無機會架,反正已經有嘉寶喺手,聽講呢間都唔錯架。

我哋呢兩個月都係埋頭去準備,自問各方面表現都好好,咪一樣落選,收唔收其實仲有好多我哋唔知嘅因素架。

複式洋房

如果選神昭會幼稚園.可能入神昭會小學有點優勢.

我會選 .
1) 老師的教學熱誠 . (整體的感覺)
2) 環境
3) 課程
4) 交通交唔方便 ( 如果坐校車 .記得留意幾點上或落車)
因為有d 好早就要坐車 . 又尾站先遲落車

大宅

原帖由 choibb 於 10-11-11 00:19 發表
如果選神昭會幼稚園.可能入神昭會小學有點優勢.

我會選 .
1) 老師的教學熱誠 . (整體的感覺)
2) 環境
3) 課程
4) 交通交唔方便 ( 如果坐校車 .記得留意幾點上或落車)
因為有d 好早就要坐車 . 又尾站先遲落車 ...

我睇過神召會個web, 佢地d學生多數派去神小....不過神小個comment好似一般咋喎, right?!

另外想請教你, 以上4點除咗第3之外, 我地為作家長既可以喺面試過程中體會同了解到, 但第3點你會點樣去了解更多呢?
其實我都好想了解一下心儀幼稚園既課程, 問學校佢地只會講一星期有幾多堂英文/普通話堂, 外籍老師一星期教幾多小時etc.

大宅

聽下聽下,又問下媽咪d朋友,原來莊啟程都唔錯,課程唔太淺,老師都有愛心....咁莊啟程上午,呂明才上午....你會點選呢?我屋企去莊啟程過馬路就到,但呂明才要搭車....但又好似無理由放棄呂明才!

複式洋房

回覆 57# ilovebabybaby 的文章

同我case 差唔多, 嘉宝都收咗全日, 我选咗何, 因為睇咗好多之前的comments, 希望BB未來3年讀得happyD.
ps. I choose only full-day class.

大宅

何袁收咗仔仔上午班, 我最終冇交到既留位費, 我諗應該有唔少同我一樣冇交, 你地可以去學校問下後補位情況~

首頁

尾頁

跳至